Μη ρίχνεις άσπρη πετσέτα κάτω!
 
Της Ιουλίας Πιτσούλη
Μη ρίχνεις την άσπρη πετσέτα κάτω! Ξέρεις τι σημαίνει αυτό για έναν αθλητή; Πάει να πει μην παραιτείσαι. Από τα όνειρά σου, από τις σχέσεις σου, από την πίστη στον εαυτό σου και σε εκείνο το Αιώνιο Κάτι που μας αγκαλιάζει. Όταν ο πυγμάχος ρίχνει την λευκή πετσέτα που είναι τυλιγμένη στο λαιμό του κάτω, παραδέχεται την ήττα του στο ρινγκ. Εσύ δεν θα το κάνεις όμως. Δεν θα παραιτηθείς. Γιατί υπάρχουν Ηράκλειες δυνάμεις μέσα σου και το έχεις διαπιστώσει: σε έχουν σηκώσει πολλές φορές στα πόδια σου.
Ξανά και ξανά. Τότε που χώρισες, τότε που έμεινες χωρίς δουλειά, τότε που περίμενες εκείνο το τηλεφώνημα και δεν ήρθε ποτέ, τότε που δεν πέρασες σε εκείνες τις εξετάσεις, τότε που πέρασες μια προσωπική κρίση ή μια ασθένεια. Ό,τι κι αν αντιμετώπισες –και δεν ήταν λίγα- όσο κι αν πρόσκαιρα σε ακινητοποίησαν , εσύ τα κατάφερες στο τέλος να κάνεις το επόμενο βήμα σου στη ζωή.
Ό,τι σε στήριξε είναι πάντα μαζί σου
Ό,τι σε σήκωσε και σε στήριξε τότε, είναι πάντα όπου είσαι. Δεν χάθηκε επειδή δεν ανήκει στα φθαρτά και μεταβαλλόμενα. Ανήκει σε εκείνο το μέρος του εαυτού σου που είναι σε σύνδεση. Αυτό είναι το μυστικό: η σύνδεση. Δεν υπάρχει άθλος που να μην μπορεί να επιτευχθεί αν συνδεθείς. Κι αν ανατρέξεις στην ιστορία σου θα διαπιστώσεις ότι έτσι τα κατάφερες: με κάποιον ή κάτι συνδέθηκες. Μπορεί να ήταν ο Θεός, ο ανώτερος εαυτός σου, κάποιος άνθρωπος που στάθηκε πλάι σου, μια ιδέα που σε κινητοποίησε, μια απασχόληση που σε ενέπνευσε, ένα τοπίο που σου άνοιξε την καρδιά, ένα ζωάκι που σε συντρόφεψε.
Ό,τι κι αν ήταν, μπόρεσε να σε ξανασυνδέσει με τη δύναμή σου επειδή αποφάσισες να αρνηθείς τη μοναξιά. Ακόμα και ο Ηρακλής έγινε η προσωποποίηση του ήρωα επειδή συνδέθηκε. Κανέναν από τους άθλους του δεν θα είχε καταφέρει αν δεν ζητούσε βοήθεια. Θεοί και άνθρωποι του συμπαραστάθηκαν μέχρι και στις τελευταίες του στιγμές.
Ο Ηρακλής μέσα σου
«Άναψε εσύ τη νεκρική μου πυρά» λέει στον περαστικό Φιλοκτήτη. Μα όταν κάποιος έχει καταφέρει, όπως ο Ηρακλής, να κάνει συνειδητά τη μέγιστη σύνδεση με το πνεύμα μέσα του, έχει καλέσει το Θεό. Είναι ο Δίας τελικά που ανάβει την πυρά στέλνοντας μια αστραπή του για να υψώσει τον Ηρακλή στο υπέρτατο φως. Αρκεί μόνο η προθυμία για σύνδεση. Το τελευταίο βήμα το κάνει πάντα ο Θεός.
Αν η προθυμία για σύνδεση έχει αξία για σας και θέλετε να έρθετε σε επαφή με το βαθύτερο μήνυμα των άθλων του Ηρακλή για τη δική σας ζωή, ελάτε τη Δευτέρα, 2 Νοεμβρίου στις 8 το βράδυ, στο Public στο Σύνταγμα στη βιωματική παρουσίαση από την Ιουλία Πιτσούλη του βιβλίου της «Ηρακλής: ο Ήρωας μέσα μας» που επανακυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Διόπτρα. Η είσοδος είναι ελεύθερη.