Οι συμμετέχοντες που σημείωσαν πιο υψηλά σκορ στην  ενσυναίσθηση προτιμούσαν τη χαλαρή μουσική, όπως R & B, Soft Rock και Folk. Ενώ όσοι σημείωσαν υψηλό σκορ στην αναλυτική ικανότητα, προτιμούσαν μουσική τύπου Punk και Heavy Metal.
Η μελέτη τους, δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLoS ΟΝΕ.
Για την μελέτη αυτή οι ερευνητές επιστράτευσαν 4000 συμμετέχοντες, στους οποίους έβαλαν μια σειρά από διαφορετικά τεστ, έτσι ώστε να μπορέσουν να εκτιμήσουν σε ποια κατηγορία ανήκουν, της κατανόησης ή του προγραμματισμού, για παράδειγμα, τους ρώτησαν αν ενδιαφέρονται για το πώς κατασκευάζονται οι κινητήρες των αυτοκινήτων, ή αν ήταν καλοί στο να μαντεύουν το πώς αισθάνονται οι άνθρωποι.
Στη συνέχεια ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να βαθμολογήσουν 50 αποσπάσματα κομματιών από 26 διαφορετικά στυλ, και ανακάλυψαν ότι της κατανόησης έτειναν να προτιμούν χαλαρά R & B και soft rock αλλά και country και folk, με τραγούδια όπως το ‘Hallelujah’ του Jeff Buckley και το ‘Come Away With Me’ της Norah Jones να βρίσκονται μεταξύ των φαβορί. Όσοι πέτυχαν υψηλή βαθμολογία στην ενσυναίσθηση επίσης προτιμούσαν αρνητικά συναισθήματα ή συναισθηματικό βάθος στους στίχους.
Οι του προγραμματισμού από την άλλη προτιμούσαν την πιο έντονη μουσική και δεν τους άρεσε η χαλαρή μουσική και το απλό στυλ, με κορυφαίο κομμάτι τους, το “Enter Sandman” των Metallica.
Ο διδακτορικός φοιτητής David Greenberg και επικεφαλής της ομάδας είπε: “Αν και οι μουσικές επιλογές των ανθρώπων έχουν διακυμάνσεις στην πάροδο του χρόνου, έχουμε ανακαλύψει ότι τα επίπεδα ενσυναίσθησης ενός ατόμου και ο τρόπος σκέψης του μπορούν να προβλέπουν το είδους μουσική που τους αρέσει.
Στην πραγματικότητα, σε οποία κατηγορία και αν ανήκει ο τρόπος σκέψης τους δηλαδή είτε είναι ισχυροί στην κατανόηση είτε είναι ισχυροί στην μεθοδολογία, τους δίνει μια καλύτερη ικανότητα πρόβλεψης για το τι μουσική τους αρέσει από ότι η προσωπικότητά τους.” Η ιδέα πίσω από το τεστ ήταν να εργαστούν και να μπορέσουν να κατανοήσουν το πώς οι άνθρωποι παίρνουν γρήγορα την απόφαση στο ποια τραγούδια αγαπούν και ποια απεχθάνονται.
Ο Greenberg, δήλωσε ότι: “Πολλά χρήματα διατίθενται για αλγόριθμους έτσι ώστε να μπορούν να διαλέγουν την μουσική που θα θέλετε να ακούσετε, για παράδειγμα, στο Spotify και στο Apple Music. Με τη γνώση του τρόπου σκέψης ενός ατόμου, οι υπηρεσίες αυτές θα μπορούσαν στο μέλλον να είναι σε θέση να τελειοποιήσουν τις προτάσεις τους σχετικά με το πιο θα ήταν το κατάλληλο κομμάτι για το άτομο.” Ο καθηγητής αναπτυξιακής ψυχοπαθολογίας στο πανεπιστήμιο του Cambridge, Simon Baron-Cohen πρόσθεσε: “Η έρευνα αυτή μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε άτομα με συναισθηματικές διαταραχές, με αυτισμό και άτομα που έχουν μανία με την ταξινόμηση.”