Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Ο καφές βοηθάει τη μνήμη και την ενυδάτωση του σώματος

Αγαπημένη καθημερινή συνήθεια ο καφές, απαραίτητος για το πρωινό ξύπνημα και χρήσιμο «εργαλείο» στην εργασία. Ο καφές βοηθάει την μνήμη και την ενυδάτωση του σώματος...
Η τονωτική δράση της καφεΐνης είναι αυτή που μας κρατά ξύπνιους. Όλοι μας υποτασσόμαστε στην έντονη γεύση του και το μοναδικό άρωμά του. Πάνω από 400 δισεκατομμύρια φλιτζάνια καφέ καταναλώνονται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο, αφού ο καφές αποτελεί το πιο δημοφιλές ρόφημα σε όλες τις ηπείρους και σε όλους τους πολιτισμούς.

Καφεΐνη, το κρυφό «όπλο» του καφέ !Η καφεΐνη απαντάται εκ φύσεως στον καφέ, το κακάο αλλά και άλλα ροφήματα. Η ουσία «καφεΐνη» κινητοποιεί εκείνες τις λειτουργικές μονάδες του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για την προσοχή και τη μνήμη. Η δράση της αυτή έχει να κάνει με την ποσότητα της καφεΐνης που προσλαμβάνει κανείς και κατ’ επέκταση με την ποσότητα καφέ που καταναλώνει σε καθημερινή βάση.
Ακόμη, όταν τα κύτταρα μιας περιοχής του εγκεφάλου εργαστούν υπερβολικά, τότε εκκρίνεται μια ουσία, η αδενοσίνη. Η ουσία αυτή ενεργεί ως βιολογικός παράγοντας κούρασης για τον οργανισμό. Σε αυτό το σημείο έρχεται η δράση της καφεΐνης που καταστέλλει τη λειτουργία της αδενοσίνης, με αποτέλεσμα να μειώνονται τα συμπτώματα της ατονίας.
Η καθημερινή κατανάλωση καφεΐνης / άτομο ανέρχεται στα 76 mg, ποσότητα που ισοδυναμεί με 1-2 φλιτζάνια ανάλογα το είδος του καφέ. Αυτό ισοδυναμεί με 1 φλιτζάνι στιγμιαίου καφέ και 2 φλιτζανάκια μονού ελληνικού καφέ . Μια μέτρια κατανάλωση καφέ συμβάλλει στην καταπολέμηση του στρες και ενισχύει την πνευματική διαύγεια & μνήμη !!!
Πολυφαινόλες, η ασπίδα των κυττάρων μας έναντι των οξειδώσεων !

Οι κόκκοι του καφέ περιέχουν τις πολυφαινόλες, ουσίες εξαίρετης αντιοξειδωτικής ικανότητας !!! Οι πολυφαινόλες έχουν τη «μαγική» ικανότητα να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, προστατεύοντας έτσι τα κύτταρα του σώματος από την καταστροφή.
Ένα φλιτζάνι (150 ml) συνήθως περιέχει 120 mg πολυφαινολών ! Τα αντιοξειδωτικά αυτά απαντώνται σε όλα τα είδη καφέ, όποια κι αν είναι η προέλευση, η μέθοδος καβουρντίσματος και αλέσματος, καθώς και στους στιγμιαίους και ντεκαφεϊνέ. Oι ποσότητες μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την προέλευση του καφέ και τα χαρμάνια, την παρασκευή και τη μέθοδο ζύμωσης.
Σύμφωνα με ελβε¬τική έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Agriculture and Food Chemistry», ο καφές διαθέτει υψηλότερη συνολική αντιοξειδωτική δράση σε σχέση ακόμη και με άλλα ροφήματα που γνωρίζουμε ότι είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά!

Καφές, συμβάλλει και στην ενυδάτωση !

Η κατανάλωση υγρών είναι απαραίτητη τόσο για τη σωματική όσο και για την πνευματική μας ευεξία. Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται κυρίως από νερό. Αντιπροσωπεύει κατά μέσο όρο το 60% έως 65% του συνολικού σωματικού βάρους. Ακόμη και χωρίς την πραγματοποίηση κάποιας δραστηριότητας, το σώμα μας χάνει από 2 έως 3 λίτρα υγρών ημερησίως. Εάν αυτά δεν αντικατασταθούν, ο κίνδυνος αφυδάτωσης είναι υψηλός. Συνήθη συμπτώματα αφυδάτωσης αποτελούν οι πονοκέφαλοι, η κόπωση, τα χαμηλά επίπεδα προσοχής και οι μειωμένες σωματικές επιδόσεις.

Η ενυδάτωση δεν επιτυγχάνεται μόνο από το νερό αλλά και από την αυξημένη κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε αυτό (φρούτα, λαχανικά, χυμοί, γάλα, γιαούρτι). Επιπλέον, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ιατρικής της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, τα ροφήματα με καφεΐνη, όπως είναι ο καφές, συμβάλλουν στην κάλυψη των ημερήσιων αναγκών σε υγρά παρόμοια με τα μη καφεϊνούχα ροφήματα, μιας και η περιεκτικότητα τους σε νερό κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα (90-100%).

Επιπλέον, η καφεΐνη στην ποσότητα που περιλαμβάνεται στο καφέ μας δεν είναι ικανή να προκαλέσει διούρηση, όπως εσφαλμένα πιστεύεται. Η καφεΐνη δεν είναι περισσότερο διουρητική απ’ όσο το ίδιο το νερό ! Όσο περισσότερο νερό πίνουμε τόση περισσότερη τάση για διούρηση θα έχουμε. Αυτή είναι και μια καλή φυσιολογική λειτουργία, αφού αποβάλλονται άχρηστες ουσίες από το σώμα και αποτοξινώνεται ο οργανισμός.
Είναι λοιπόν εμφανές πως η συστηματική κατανάλωση καφέ (2-3 φλιτζάνια καθημερινά), στο πλαίσιο μίας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, μπορεί να βοηθήσει στην «οχύρωση» του σώματός μας ενάντια στους επιβαρυντικούς παράγοντες που αντιμετωπίζουμε καθημερινά.
 life2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου