Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Τι αλλάζει στη ζωή μας μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου

«Στάζουν αίμα» οι πάνω από 120 σελίδες του πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκε τα μεσάνυχτα στη Βουλή και με τα οποία υποδέχεται σήμερα στην Αθήνα ο... πρωθυπουργός τον κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Η επόμενη μέρα της ψήφισης, βρίσκει χιλιάδες εργαζόμενους σε δήμους και δημόσιο να μπαίνουν σε διαθεσιμότητα, ενώ την τελευταία στιγμή φαίνεται μόνο να διασώθηκαν εν μέρει και οι τρίτεκνοι.

Το νομοσχέδιο περικλείει και το φορολογικό «πακέτο» με έκτακτα μέτρα για το 2013, που θα λάβει άμεσα η κυβέρνηση. Σαν αντιστάθμισμα όμως, περιέχει και την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από 23% σε 13%, αλλά μόνο για τους προσεχείς πέντε μήνες του έτους.Από τα δρακόντεια μέτρα που ψηφίστηκαν και ανατρέπουν τη ζωή δεκάδων χιλιάδων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ξεχωρίζουν:

ΔΗΜΟΣΙΟ

-Αλλάζουν πόστα, δουλειές ή και τόπο εργασίας μαζικά χιλιάδες εργαζόμενοι που θα μετακινηθούν σε άλλους δήμους, υπουργεία, υπηρεσίες ή, αλλιώς, θα μείνουν άνεργοι.

-Η διαθεσιμότητα και αξιολόγηση (δηλαδή ο «προθάλαμος» της μετακίνησης ή της απόλυσης από το δημόσιο) θα διαρκεί έως 8 μήνες το πολύ. Οι υπάλληλοι θα παίρνουν το 75% των τακτικών αποδοχών τους και το δημόσιο θα πληρώνει μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές μέχρι να μετακινηθούν ή να απολυθούν.

-Σε καθεστώς διαθεσιμότητος τίθενται έτσι (από της 9ης Ιουλίου) συλλήβδην οι εργαζόμενοι στην δημοτική αστυνομία, οι σχολικοί φύλακες αλλά και καθηγητές 52 τεχνικών ειδικοτήτων της δημόσιας εκπαίδευσης, των οποίων οι οργανικές θέσεις καταργούνται. Μεγάλο μέρος τους θα απορροφηθούν σε άλλες υπηρεσίες (ΕΛΑΣ, δημόσιο κλπ).

-Αποφεύγουν τη βάσανο της διαθεσιμότητος και της αξιολόγησης πολύτεκνοι, όσοι έχουν άτομα με ειδικές ανάγκες στην οικογένειά τους, σύζυγοι υπαλλήλων που τελούν επίσης σε διαθεσιμότητα, προστάτες μονογονεϊκών οικογενειών.

-Την τελευταία στιγμή ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης περιελαβε και τους τρίτεκνους ως ειδική κατηγορία εργαζομένων που θα βγουν πιο σύντομα από την διαθεσιμότητα, για να τοποθετηθούν σε άλλες θέσεις. Θέτει όμως και εισοδηματικά ή κοινωνικά κριτήρια, που θα εξειδικευτούν μελλοντικά με υπουργικές αποφάσεις.

ΦΟΡΟΙ

ΓΙΑ ΤΟ 2013

-Μετά από 2 σχεδόν χρόνια (Σεπτέμβριος 2011-Αύγουστος 2013) επανέρχεται από 23% στο 13%, ο ΦΠΑ που επιβάλλεται στα σερβιριζόμενα γεύματα σε χώρους εστίασης (ταβέρνες κλπ). Το μέτρο θα ισχύσει για 5 μήνες, από 1.8-31.12.2013.

-Ως «ισοδύναμα» της μείωσης ΦΠΑ, με το νομοσχέδιο επιστρέφουν … «από το μέλλον» και Φόροι Πολυτελείας. Επιβάλλονται αναδρομικά (από το 2012), θα πληρωθούν φέτος και όχι από το 2014, ενώ καθίστανται μόνιμοι και θα ισχύσουν σε αυτοκίνητα άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών, πισίνες και αεροσκάφη. Στόχος του είναι να εισπράττει 70-100 εκατ. ευρώ το χρόνο από φέτος, όσα δηλαδή υπολογίζει η τρόικα πως θα χάσει το δημόσιο από τη μείωση για ένα πεντάμηνο του ΦΠΑ στην εστίαση από 23% σε 13%.

Συγκεκριμένα ο φόρος επιβάλλεται:

Στα ΙΧ ατοκίνητα με κινητήρες από 1.929 κυβικά εκατοστά και άνω, ως ποσοστό της αντικειμενικής δαπάνης (τεκμήριο διαβίωσης). Για παράδειγμα σε αυτοκίνητα 5ετίας 2.000 κυβικών ο φόρος είναι 440 ευρώ, για 2.500 κυβικά 665 ευρώ και για 3.800 κυβικά 2.740 ευρώ.

-Παρατείνεται και μετά την 1.1.2014 η συλλογή αποδείξεων. Αυτό δεν το προβλέπει το πολυνομοσχέδιο, επειδή η Τρόικα ήταν αντίθετη αφού οι ξένοι δεν αντιλαμβάνονται δια ποιο λόγο απαιτείται να δοθούν κίνητρα, προκειμένου να ζητά κάποιος αποδειξη. Τον Σεπτέμβριο όμως, όπως δεσμεύτηκε ο κ.Στουρνάρας, θα έρθει άλλο νομοσχέδιο που θα προσφέρει οικονομικά κίνητρα για αποδείξεις, με όρους όμως που θα μαθαίνουν οι πολίτες στο τέλος κάθε χρονιάς.

Με άλλες διατάξεις, το υπουργείο Οικονομικών καταργεί τις δόσεις και επιδιώκει ταχεία είσπραξη των εσόδων που βεβαιώνονται από φορολογικούς ελέγχους. ’Ετσι από 1ης Αυγούστου:

- Στις περιπτώσεις μη προσφυγής ή εμπρόθεσμης προσφυγής για φόρο που έχει βεβαιωθεί από έλεγχο, ο φορολογούμενος θα καταβάλλει εφάπαξ το ποσό του φόρου ενώ με βάση το ισχύον καθεστώς ο φόρος καταβάλλονταν σε έξι μηνιαίες δόσεις.

- Στην περίπτωση εμπρόθεσμης προσφυγής θα καταβάλλεται το 50% του φόρου.

- Εάν υπάρχει δικαστικός συμβιβασμός για τη φορολογική διαφορά μεταξύ του δημοσίου και του φορολογούμενου, τα πρόστιμα θα περιορίζονται στο ένα τρίτο υπό την προϋπόθεση ότι θα καταβάλλεται το 20% του οφειλόμενου ποσού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου