Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Ιδιότητες τομάτας

Η ντομάτα είναι ένα λαχανικό που αρέσει σε πολλούς και για αυτό αποτελεί και αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κουζίνας...




Αυτό που δεν ξέρουν όμως όλοι είναι ότι η τομάτα είναι πλούσια σε διάφορα θρεπτικά συστατικά, έχει πάρα πολλές ευεργετικές ιδιότητες και φυσικά πολύ λίγες θερμίδες, μόλις 15-25/τεμάχιο.
Τα κυριότερα θρεπτικά συστατικά της ντομάτας είναι:

  • Βιταμίνη C
  • Βιταμίνη Α
  • Λυκοπένιο
  • Σίδηρο
  • Κάλιο
  • Ασβέστιο

Οφέλη της ντομάτας
Τα οφέλη από τη τακτική κατανάλωση τομάτας και προϊόντων που παράγονται από αυτήn (π.χ. σάλτσα) είναι πάρα πολλά. Ενδεικτικά:

  • Έχει βρεθεί ότι το λυκοπένιο μειώνει σημαντικά το κινδύνο για πολλές ασθένειες, ενώ η βιταμίνη C ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
  • Η κατανάλωση ντομάτας σχετίζεται με μείωση του κινδύνου για διάφορους καρκίνους όπως ο καρκίνος του προστάτη, του παχέους εντέρου, του μαστού, του στόματος ακόμα και των ωοθηκών.
  • Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι το λυκοπένιο της ντομάτας μειώνει το κίνδυνο για καρδιοαγγειακά νοσήματα, ενισχύει την λειτουργία των πνευμόνων και μειώνει τον κίνδυνο τύφλωσης στου ηλικιωμένους εξαιτίας του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας του ματιού.
  • Τέλος, η αυξημένη κατανάλωση ντομάτας έχει συσχετισθεί με μικρότερο κίνδυνο για υψηλή πίεση, παχυσαρκία και δυσκοιλιότητα. 
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου