ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ
Δύο εναλλακτικά σχέδια για να καλυφθεί η “μαύρη τρύπα” από τα ειδικά μισθολόγια εξετάζουν στο οικονομικό επιτελείο αναμένοντας παράλληλα τις τελικές αποφάσεις της Δικαιοσύνης.
Με τους μέχρι στιγμής υπολογισμούς εκτιμάται πως θα προκληθεί μία “μαύρη τρύπα” 1,1 δισ. ευρώ περίπου σε περίπτωση καθολικής δικαίωσης σε ανώτατο βαθμό των εν ενεργεία υπαλλήλων αλλά και των συνταξιούχων .
Και επειδή η τρόικα έχει από την πρώτη στιγμή ζητήσει ενημέρωση για το ύψος των απωλειών για τον προϋπολογισμό αλλά και τις “πηγές” εξεύρεσης των ποσών που θα πρέπει να επιστραφούν, στο υπουργείο Οικονομικών αναζητούν “φόρμουλα” με τις μικρότερες δυνατές κοινωνικές παρενέργειες.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι τελικές αποφάσεις θα εξαρτηθούν από το συνολικό ποσό που θα προσδιοριστεί μετά την κοινοποίηση των αποφάσεων.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες οι σχεδιασμοί του υπουργείο επικεντρώνονται σε δύο πιθανές λύσεις:
-Επιστροφή των αναδρομικών σε ένστολους , δικαστικούς , ιατρούς του ΕΣΥ, πανεπιστημιακούς, διπλωματικούς, αρχιερείς σε βάθος χρόνου , τουλάχιστον 10έτια, ώστε να επιμεριστεί σε πολλά χρόνια το δημοσιονομικό κόστος.
-Αν τα ποσά είναι πολύ μεγάλα το οικονομικό επιτελείο θα προχωρήσει σε νέα μισθολογική ρύθμιση για τις επαγγελματικές ομάδες οι οποίες επωφελούνται από τις δικαστικές αποφάσεις. Αυτό μπορεί να γίνει με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου του Δημοσίου και στα ειδικά μισθολόγια με εξαίρεση σε κάθε περίπτωση των δικαστικών λειτουργών.. Εκτιμάται ότι αν μπουν στο μισθολόγιο που ισχύει για τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους θα προκύψουν περικοπές στις αποδοχές τους που θα καλύψουν σε μεγάλο βαθμό τα αναδρομικά που πρέπει να λάβουν.
Επίσης έχει προταθεί η επιβολή εισφοράς στις πολύ υψηλές συντάξεις μέτρο που δεν έχει πολλούς υποστηρικτές καθώς η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την αποφυγή οριζόντιων μέτρων.
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν ότι δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις επί συγκεκριμένων μέτρων καθώς δεν έχουν λάβει δια της επισήμου οδού τις δικαστικές αποφάσεις αλλά όπως τονίζουν σε καμία περίπτωση δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι και δεν θα γίνουν μειώσεις αποδοχών σε άλλες κατηγορίες δημόσιων υπαλλήλων.
Πιο αναλυτικά υπολογίζεται πως το συνολικό κόστος για τον προϋπολογισμό θα φθάσει στο 1,1 δισ. ευρώ.
Όμως όσον αφορά τα αναδρομικά που θα επιστραφούν για τις απώλειες που υπέστησαν μισθωτοί και συνταξιούχοι από την 1η Αυγούστου 2012 έως σήμερα η δαπάνη χαρακτηρίζεται “έκτακτη” και μπορεί να καλυφθεί από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013.
Από εκεί και πέρα για να πληρωθούν μέσα στο 2014 οι αυξημένοι μισθοί και συντάξεις καθώς θα επιστρέψουν στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012 θα πρέπει να αναζητηθούν παρεμβάσεις μόνιμου χαρακτήρα που θα αποδώσουν 500 με 600 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα το υψηλότερο ποσό που θα πρέπει να εξοικονομηθεί αφορά στους ένστολους καθώς πρόκειται για την πολυπληθέστερη ομάδα των ειδικών μισθολογίων .
Για τους εν ενεργεία στρατιωτικούς , αστυνομικούς , πυροσβέστες , λιμενικούς το κονδύλι ανέρχεται συνολικά στα 310 εκατ. ευρώ . Για τους συνταξιούχους απαιτούνται 100 εκατ. ευρώ ενώ πρέπει να καλυφθεί και ένα ποσό 70 εκατ. ευρώ το οποίο προκύπτει από το πάγωμα των προαγωγών το οποίο θεσμοθετήθηκε μαζί με τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια.
Για τους δικαστικούς (εν ενεργεία και συνταξιούχους) τα αναδρομικά που πρέπει να λάβουν υπολογίζονται σε 200 εκατ. ευρώ περίπου.
Για τους υπόλοιπους λειτουργούς του Δημοσίου που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια (ιατροί ΕΣΥ, πανεπιστημιακοί,διπλωματικοί υπάλληλοι , αρχιερείς) το συνολικό κονδύλι εκτιμάται πως θα φθάσει στα 420 εκατ. ευρώ.
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου