Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Στη 13η θέση η Ελλάδα το 2012 σε νέες αιολικές εγκαταστάσεις


Στη 13η θέση η Ελλάδα το 2012 σε νέες αιολικές εγκαταστάσεις

Η παγκόσμια αιολική ισχύς αυξήθηκε κατά 20%


Αθήνα 
Τη 13η θέση κατέλαβε η Ελλάδα το 2012 ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες σχετικά με τη δημιουργία αιολικών εγκαταστάσεων, σύμφωνα με την ετήσια αναφορά του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας (GWEC) που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Η έκθεση δείχνει τη συνεχή ανάπτυξη της αγοράς με ρυθμό σχεδόν 10% ενώ οι μελλοντικές προβλέψεις φτάνουν και το 19%. Η παγκόσμια αιολική ισχύς αυξήθηκε κατά 20% την περασμένη χρονιά.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα εγκατέστησε νέα αιολικά έργα ισχύος 117 μεγαβάτ (MW) και έχει εγκατεστημένη δυναμικότητα αιολικής ισχύος 1,749MW. Στο παγκόσμιο σκηνικό, οι Ηνωμένες Πολιτείες εγκατέστησαν γεννήτριες σχεδόν 13GW όπως και η Κίνα.  

Στην Ευρώπη την πρώτη θέση κατέχει η Γερμανία με τις Βρετανία, Ιταλία και Ισπανία να ακολουθούν. Η κρίση χρέους όμως της ηπείρου ενισχύει την αβεβαιότητα της αγοράς, παρόλο που το νομοθετικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι ενεργειακοί στόχοι μέχρι το 2020 προσδίδουν ένα βαθμό σταθερότητας.

«Παρότι η Κίνα επιβράδυνε, για την αμερικανική και την ευρωπαϊκή αγορά, οι τελευταίες χρονιές είναι ιδιαίτερα καλές. Η Ασία συνέχισε να ηγείται των διεθνών αγορών, όμως η Β. Αμερική ακολούθησε από κοντά, ενώ και η Ευρώπη δεν ήταν πολύ πίσω» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου Στίβ Σόιερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου