Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

ΑΠΟ ΤΑ ΣΕΝΤΟΥΚΙΑ ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ ΟΙ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΕΙΣ

Επιστρέφει η νομισματική τάξη & ασφάλεια

Επιστρέφει η νομισματική τάξη & ασφάλεια Σε «θησαυροφυλάκια» είχαν μετατραπεί τα «στρώματα» και τα «σεντούκια» των Ελλήνων καταθετών στο διάστημα της έντονης πολιτικής αστάθειας και δημοσιονομικής κρίσης, αφού κατά την περίοδο της απόλυτης αβεβαιότητας έκρυψαν περισσότερα από 25 δισ. ευρώ σε μετρητά!

Την ίδια ώρα, όσοι καταθέτες είχαν τη δυνατότητα, καθώς και το «έξυπνο χρήμα» των επιχειρηματιών προτίμησαν ξένους προορισμούς που υπόσχονταν μεγαλύτερη προστασία και ασφάλεια για τα περίπου 30 δισ. ευρώ τα οποία μεταφέρθηκαν μέσω εμβασμάτων σε τράπεζες του εξωτερικού.

Την προεκλογική περίοδο του 2012, η χρηματοπιστωτική σταθερότητα και το μέλλον της χώρας ισορροπούσαν κυριολεκτικά σε ένα τεντωμένο και φθαρμένο σκοινί. Η αστάθεια και το... χάος έφτασαν σε απόσταση αναπνοής από τη χώρα και πέρασαν «ξυστά» από τα γκισέ των τραπεζών. Οι ημερήσιες εκροές καταθέσεων έφτασαν ορισμένες ημέρες σε εκείνο το διάστημα το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Μέχρι τη συγκρότηση κυβέρνησης, οπότε άρχισε να αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη των καταθετών, ο κίνδυνος μαζικής φυγής των καταθέσεων ήταν σημαντικός. Η αδρεναλίνη των στελεχών του χρηματοπιστωτικού συστήματος είχε φτάσει στα ύψη. Ολοι γνώριζαν ότι ένας τραπεζικός πανικός θα οδηγούσε όχι μόνο στην κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος αλλά και της ίδιας της χώρας.
Η Τράπεζα της Ελλάδος κλήθηκε να αντιμετωπίσει ένα ανεπανάληπτο σκηνικό με τους φοβισμένους καταθέτες να δημιουργούν ουρές στα γκισέ των τραπεζών για να παραγγείλουν υπέρογκα ποσά σε μετρητά και να τα βάλουν σε θυρίδες ή σε όποια άλλη κρυψώνα διέθεταν.
Ανώτατα στελέχη τραπεζών λένε σήμερα ότι η ομαλότητα σταδιακά αποκαθίσταται, οι καταθέσεις επιστρέφουν και τα σενάρια επιστροφής στη δραχμή έχουν απομακρυνθεί πολύ.
Ο πίνακας που δημοσιεύει σήμερα το «Εθνος της Κυριακής» αποτελεί μια ακτινογραφία των συναισθημάτων των καταθετών την περίοδο που επικρατούσαν οι μεγάλες ανησυχίες περί επιστροφής στη δραχμή.
Τα ποσά στον πίνακα προκύπτουν από την επεξεργασία των λογιστικών καταστάσεων της Τράπεζας της Ελλάδος, από τη στιγμή που άρχισε να αυξάνεται η αβεβαιότητα για την ελληνική οικονομία. Από το τέλος του έτους 2009 ξεκίνησε να αυξάνεται η ποσότητα των κυκλοφορούντων χαρτονομισμάτων (τραπεζογραμματίων) στην οικονομία, καθώς οι καταθέτες τότε άρχισαν να αποσύρουν τις αποταμιεύσεις τους και να τις κρύβουν ακόμη και μέσα στα στρώματα.
Για παράδειγμα, κατά τα έτη 2010 και 2011 η κυκλοφορία των τραπεζογραμματίων αυξήθηκε κατά 20,5 δισ. ευρώ! Από τα 20,97 δισ. ευρώ αυξήθηκαν στα 41,4 δισ. ευρώ.
Ως τις εκλογές του περασμένου Ιουνίου, όπου η αβεβαιότητα κορυφώθηκε, η κυκλοφορία τραπεζογραμματίων είχε φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ. Οπως φαίνεται στον πίνακα, στο τέλος Ιουνίου έφτασαν τα 45,37 δισ. ευρώ τα οποία αντιστοιχούν σε περίπου 25% του ΑΕΠ, όταν σε μια σταθερή οικονομία το ποσοστό των μετρητών κυμαίνεται περί το 8%.
Με τέτοια φρενήρη αύξηση στη ζήτηση για μετρητά είναι ξεκάθαρο πόσο εύκολο θα ήταν να γίνει ένα τραπεζικό ατύχημα αν η Τράπεζα της Ελλάδος δεν είχε ανταποκριθεί αποτελεσματικά στην αυξημένη ζήτηση του κοινού για μετρητά. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι τα 25 δισ. ευρώ που ελάμβαναν οι τράπεζες εκτάκτως κατόπιν αιτήσεών τους στην Τράπεζα της Ελλάδος σημαίνουν εκατοντάδες χρηματαποστολές σε μηνιαία βάση προκειμένου να εφοδιάζονται τα υποκαταστήματά τους.
Ενα τραπεζικό ατύχημα είναι απολύτως βέβαιο ότι θα ξεπερνούσε τα ελληνικά σύνορα, αφού οι τράπεζες έχουν συστημική παρουσία σε ολόκληρη τη νοτιοανατολική Ευρώπη. Η παρουσία τους στις εν λόγω χώρες αντιστοιχούν σε μερίδια από 17% ως 30% και αυτό θα αποσταθεροποιούσε ενδεχομένως ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικονομία. Με τον σχηματισμό της κυβέρνησης συνεργασίας και τη σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, πολλά από τα μετρητά που είχαν αποθησαυρίσει οι πολίτες, άρχισαν να επιστρέφουν. Από τα δημοσιευμένα στοιχεία του Δεκεμβρίου, προκύπτει ότι έχουν βγει από τα σεντούκια και έχουν επιστρέψει στις τράπεζες περισσότερα από 7 δισ. Σύμφωνα με πληροφορίες τραπεζικών στελεχών, η τάση επιστροφής μετρητών συνεχίζεται.
Οι ανάγκες των τραπεζών για ρευστότητα από το ευρωσύστημα έχουν περιορισθεί, δήλωσε ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλος σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων εν όψει της επικείμενης επίσκεψης του Γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, στη χώρα μας.
Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις τραπεζικών κύκλων, όχι μόνο έχει μειωθεί πλέον σημαντικά η εξάρτηση από τον μηχανισμό παροχής έκτακτης ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος, τον «ELA» (γίνονται αναφορές ότι ορισμένες τράπεζες το μείωσαν ακόμη και κατά τα τρία τέταρτα), αλλά και από τη συνολική χρηματοδότηση από το ευρωσύστημα (όπως έγινε, π.χ. με την πρόσβαση της Eurobank στη διατραπεζική αγορά). Αυτό οπωσδήποτε συνιστά μια θετική εξέλιξη, αφού μειώνεται το χρηματοοικονομικό κόστος των τραπεζών.
Οικονομικοί αναλυτές λένε πως αυτά είναι τα πρώτα βήματα και είναι σημαντικά. Προσθέτουν μάλιστα με νόημα ότι αν συνεχιστεί η οικοδόμηση συνθηκών εμπιστοσύνης, τότε μπαίνουν οι βάσεις για τη διοχέτευση περισσότερης ρευστότητας στην οικονομία, που αποτελεί πρωταρχική προϋπόθεση για την αναστροφή του κλίματος.
Εσβησε τη «φωτιά»
Εάν η Τράπεζα της Ελλάδος δεν είχε καλύψει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την αυξημένη ζήτηση του κοινού για μετρητά από τις αρχές του 2010, ίσως να μην είχαμε αποφύγει ένα τραπεζικό ατύχημα, το οποίο είναι βέβαιο ότι θα εξαπλωνόταν σε όλη την ανατολική Ευρώπη, όπου έχουν έντονη παρουσία οι ελληνικές τράπεζες.
36 μήνες θρίλερ
Η συνολική κυκλοφορία τραπεζογραμματίων σε δισεκατομμύρια ευρώ.
Από το τέλος του 2009 οι καταθέτες άρχισαν να αποσύρουν τις αποταμιεύσεις τους και να τις κρύβουν ακόμη και... μέσα στα στρώματα. Μάλιστα, τον Ιούνιο του 2012 τα τραπεζογραμμάτια που κυκλοφορούσαν έφτασαν τα 45,3 δισ., όσο το 25% περίπου του ΑΕΠ.
ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΚΟΜΙΝΗ
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου