Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Ρεκόρ χαμηλών αποθεμάτων προβλέπουν οι αναλυτές για τη σόγια

Μέχρι και έξι μήνες μπορεί να χρειαστεί η διεθνής αγορά για να ισορροπήσει η προσφορά και η ζήτηση σόγιας στα κανονικά επίπεδα, πριν...

τη μεγάλη μείωση της αμερικανικής παραγωγής του 2012. Αυτή τη στιγμή οι προβλέψεις των αναλυτών μιλούν για εξάντληση των αποθεμάτων μέχρι τις 31 Αυγούστου, που θα ξεκινήσει η συγκομιδή στην Αμερική, παρά την καλή σοδειά που αναμένεται σε Βραζιλία και Αργεντινή την άνοιξη.

Η ποσότητα των 130 εκατομμυρίων μπούσελ, που θα υπάρχει στις 31 Αυγούστου σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αποτελεί χαμηλό ρεκόρ οχταετίας για τα αμερικανικά αποθέματα.
Η ποσότητα των 130 εκατομμυρίων μπούσελ, που θα υπάρχει στις 31 Αυγούστου σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αποτελεί χαμηλό ρεκόρ οχταετίας για τα αμερικανικά αποθέματα. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να εξάγουν άλλη σόγια στην Κίνα, η οποία αυξάνει τη ζήτηση κάθε χρόνο, κυρίως για ζωοτροφές. Γι’ αυτό και η σχέση αποθεμάτων και ζήτησης βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1965 (4,2%).

Ακόμα κι αν η Βραζιλία και η Αργεντινή αυξήσουν την παραγωγή τους κατά 20%, αυτοί οι συσχετισμοί δεν θα αλλάξουν και όλες οι αναλύσεις μιλούν για περαιτέρω αύξηση των τιμών της σόγιας μέχρι και το φθινόπωρο του 2013, έως ότου δηλαδή ομαλοποιηθεί η διεθνής αγορά. Με λίγα λόγια, η απεξάρτηση της εγχώριας αγοράς από την εισαγόμενη σόγια δεν είναι μόνο απαίτηση των καταναλωτών, που μέσω συγκεκριμένων ερεθισμάτων έχουν αρχίσει να ζητούν πιστοποιημένες ελληνικές ζωοτροφές, απαλλαγμένες από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.

Είναι απαίτηση και των ίδιων των κτηνοτρόφων, που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις διακυμάνσεις των διεθνών τιμών και ειδικά στις ακριβές πρωτεϊνούχες τροφές, όπως είναι η σόγια.

agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου