Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Εντοπίστε και αντιμετωπίστε την τροφική αλλεργία

Τροφική αλλεργία ορίζεται η ανώμαλη ανοσοποιητική αντίδραση μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου ή πρόσθετου τροφίμου. Όταν το αλλεργικό άτομο καταναλώνει...


την «ύποπτη» τροφή απελευθερώνετε Ισταμίνη και άλλες χημικές αμυντικές ουσίες προκαλώντας φλεγμονή.

Σχετικές πληροφορίες δίνει στο Life2day.gr η Ελένη Φουσέκα διαιτολόγος –διατροφολόγος -Απόφοιτη από την Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων Διατροφής στο Τμήμα Διατροφής Διαιτολογίας του Α-ΤΕΙ Θες/νίκης. Επιστημονικός συνεργάτης Meddiatrofi.

Οι χημικές αυτές ουσίες προκαλούν αλλεργικά συμπτώματα που μπορεί να έχουν επιπτώσεις στο αναπνευστικό σύστημα, τη γαστρεντερική οδό, το δέρμα ή το καρδιαγγειακό σύστημα.

Η αλλεργία εμφανίζεται σε ορισμένους μόνο ασθενείς και μπορεί να προκληθεί ακόμα και με την κατανάλωση μικρής ποσότητας τροφής. Σύμφωνα με έρευνες το 20% των ενηλίκων πιστεύουν πως είναι αλλεργικοί σε κάποιο τρόφιμο, όμως στην πραγματικότητα μετά από μια πλήρη εξέταση μόνο το 1-2 % αυτών είναι πραγματικά αλλεργικοί. Τα παιδιά αντιθέτως είναι πιο επιρρεπή σε αλλεργίες αφού το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν είναι πλήρως ανεπτυγμένο.

Μερικές από τις πιο συνήθεις τροφές που μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις είναι: τα φιστίκια, τα καρύδια, το αυγό, το γάλα και τα προϊόντα του, τα ψάρια, τα οστρακοειδή, οι σπόροι σουσαμιού, η σόγια και τα κουκιά. Για την πρόκληση αλλεργίας ευθύνεται μόνο μία τροφή και όχι κάποιος συνδυασμός τροφίμων.

Ο μόνος τρόπος για να αποδειχθεί πως πάσχετε από κάποια αλλεργία είναι να υποβληθείτε σε ειδικά τεστ που αποτελούνται από μια σειρά δερματικών δοκιμών και σε διπλά τυφλές δοκιμές από του στόματος. Αν παρόλα αυτά υποψιάζεστε πως έχετε κάποια τροφική αλλεργία θα πρέπει να αποφύγετε την κατανάλωση της «ύποπτης» τροφής έως ότου υποβληθείτε στα τεστ ή μέχρι ο γιατρός σας προσδιορίσει τα αίτια των συμπτωμάτων, τα οποία ενδέχεται να οφείλονται σε κάποια άλλη πάθηση.

Θεραπεία που σας απαλλάσσει μόνιμα από την τροφική αλλεργία δεν υπάρχει. Ο μόνος τρόπος είναι η αποφυγή της «ύποπτης» τροφής από το καθημερινό σας διαιτολόγιο. Προσοχή! Συμβουλευτείτε το διαιτολόγο σας αν πρόκειται για βασικές τροφές, όπως είναι το γάλα, μπορεί να προκύψουν διατροφικές ελλείψεις.

Τέλος, διαβάστε προσεκτικά την διατροφική ετικέτα των βιομηχανοποιημένων τροφίμων. Είναι πολύ πιθανή η κατά λάθος έκθεση στην επικίνδυνη τροφή, αφού πολλά τρόφιμα περιέχουν ίχνη αλλεργιογόνων τροφίμων, όπως το γάλα, οι ξηροί καρποί, τα αυγά ή η σόγια.
life2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου