Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Ξεσκονίζουν ύποπτες συμβάσεις της ΕΠΟ

Ξεσκονίζουν ύποπτες συμβάσεις της ΕΠΟΗ ποδοσφαιρική ομοσπονδία εχει πληρώσει 10 εκατ. ευρώ για 15.530 μετρήσεις αθλητών, ποσό που αναλογεί σε 1,5 εκατ. μετρήσεις – Είχε λάβει ως επιχορήγηση για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών 1 εκατ. ευρώ από την UEFA

Υποπτες συμβάσεις της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας που αφορούν την έκδοση καρτών υγείας και παροχής ιατρικών υπηρεσιών σε όλους τους ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές της χώρας και κοστολογούνται περίπου στα 10 εκατ. ευρώ ξεσκονίζουν εδώ και καιρό οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης.
Ηδη, έχει δοθεί γραπτή παραγγελία στην Περιφερειακή Διεύθυνση του ΣΔΟΕ να κάνει φύλλο και φτερό τις επίμαχες συμβάσεις που είχαν υπογραφεί την περίοδο 2006-2011, προκειμένου να διαπιστωθεί αν και ποια συγκεκριμένα πρόσωπα που πέρασαν από το ΔΣ της ΕΠΟ το επίμαχο χρονικό διάστημα έχουν διαπράξει ενδεχομένως το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας ή και άλλα οικονομικά εγκλήματα.
 Σύμφωνα με όσα έχουν δει μέχρι σήμερα το φως της δημοσιότητας και προκάλεσαν την παρέμβαση των οικονομικών εισαγγελέων, η ΕΠΟ έχει πληρώσει περί τα 10 εκατ. ευρώ, ποσό που φέρεται να αναλογεί σε περίπου 1,5 εκατ. μετρήσεις για αθλητές, ενώ στην πραγματικότητα -  σύμφωνα πάντα με τις ίδιες καταγγελίες - είχαν γίνει 15.530 ολοκληρωμένες μετρήσεις.
Για το πρόγραμμα παροχής ιατρικών υπηρεσιών που θα κάλυπτε όλους τους ποδοσφαιριστές της χώρας η ΕΠΟ είχε λάβει ως επιχορήγηση το ποσό του ενός εκατ. ευρώ από την UEFA.
Η πρώτη σύμβαση υπεγράφη 22 Σεπτεμβρίου 2005. Με αυτή προβλεπόταν η δημιουργία κεντρικού συστήματος παρακολούθησης αθλητών, όπου ο καθένας θα είχε τον προσωπικό του ιατρικό φάκελο και θα εφοδιαζόταν με την ειδική κάρτα υγείας.
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΤΑΘΜΩΝ. Για την υλοποίηση του προγράμματος είχε προβλεφθεί η δημιουργία 53 σταθμών σε όλη τη χώρα, στους οποίους ετησίως θα γίνονταν τουλάχιστον 250.000 μετρήσεις αθλητών χορηγώντας σε αυτούς και την απαραίτητη κάρτα υγείας.
Στη σύμβαση μάλιστα υπήρχε ως ρήτρα το πλαφόν των 250.000 μετρήσεων-εξετάσεων, που θα πλήρωνε η ΕΠΟ ανεξάρτητα από τον πραγματικό αριθμό των εξετάσεων στις οποίες θα υποβάλλονταν οι αθλητές.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες, στις 19 Φεβρουαρίου 2010 η σύμβαση υπεγράφη με νέα εταιρεία, που απορρόφησε την προηγούμενη. Αυτή αφορούσε την αξιόπιστη μεταφορά βιολογικών δειγμάτων αθλητών της ΕΠΟ για τη διενέργεια ειδικών εξετάσεων καθώς και την προμήθεια των αναγκαίων αναλώσιμων πρώτων υλών.
Και σε αυτή την περίπτωση προβλεπόταν πλαφόν 250.000 μετρήσεων.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκάλεσαν και την εισαγγελική έφοδο, το διάστημα από το 2006 έως το 2011 η ΕΠΟ πλήρωσε 9,7 εκατ. ευρώ. Χρήματα που βγήκαν από το ταμείο της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας για την πληρωμή μόλις 15.530 μετρήσεων, ενώ το ποσό αυτό με βάση τους όρους της σύμβασης αντιστοιχούσε συνολικά σε περίπου 1,5 εκατ. μετρήσεις που δεν έγιναν ποτέ.

Η ΕΡΕΥΝΑ. Για τον λόγο αυτό στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας, που βρίσκεται σε εξέλιξη, θα αναζητηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες μελών των διοικήσεων της ΕΠΟ καθώς και άλλων πιθανών συμμετόχων.
Μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα από το ΣΔΟΕ ο φάκελος θα επιστρέψει στα χέρια των οικονομικών εισαγγελέων, οι οποίοι με βάση τα στοιχεία πλέον της έρευνας θα αποφασίσουν αν και για ποια από τα ελεγχόμενα πρόσωπα στοιχειοθετούνται ενδείξεις τέλεσης αξιόποινων πράξεων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου