Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Μόνο ενωμένοι μπορούμε να ξεπεράσουμε τα πάντα


Φωτο: e-typos
Θα κάνουμε μια αυθαίρετη σύνδεση της πολιτικής, της κοινωνίας και του αθλητισμού και συγκεκριμένα του μπάσκετ όπου μια ελληνική ομάδα γίνεται για τρίτη φορά πρωταθλήτρια Ευρώπης. Μαζί Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός έχουν 9 κύπελλα, με τα τρία από αυτά τα επιτεύγματα να καταγράφονται το 2011, το 2012 και χθες.
Σε τρεις χρονιές όπου η Ελλάδα περνά απίστευτα δύσκολα, όπου είναι ο παρίας της Ευρώπης και οι θυσίες του ελληνικού λαού είναι απίστευτες. Σε τρεις χρονιές όπου όλοι οι υπόλοιποι λαοί μας χλευάζουν, δύο ελληνικές ομάδες και ειδικά ο Ολυμπιακός σε δύο συνεχείς χρονιές είναι ο αυτοκράτορας της Ευρώπης.

Δεν έχει καμιά σημασία αν στην ομάδα του Πειραιά ή στον Παναθηναϊκό υπάρχει ένα μείγμα από παίκτες διαφορετικών εθνικοτήτων. Σημασία έχει ότι η μαγιά, η βάση, η αρχή των πάντων είναι καθαρά ελληνική. Παίκτες όπως ο Διαμαντίδης και ο Σπανούλης αποτελούν σύμβολα για όλη την Ελλάδα αφού καταφέρνουν να κρατούν ψηλά τη σημαία της πατρίδας.
Όπως και πέρυσι, αλλά ειδικά φέτος, οι ελληνικές ομάδες μπάσκετ μείωσαν δραματικά το μπάτζετ τους, λόγω της κρίσης. Απέναντι σε μεγαθήρια του ευρωπαϊκού αθλητισμού με δεκαπλάσιους προϋπολογισμούς, οι ελληνικές ομάδες στέλνουν ένα μήνυμα που πρέπει να το λάβουμε όλοι μας.
Δεν είναι πάντα τα λεφτά που κερδίζουν. Η ψυχή, το πάθος, η θέληση για τη νίκη, τη διάκριση και τη φυγή από τη μιζέρια είναι σημαντικότερα.
Για την ελληνική κοινωνία αλλά και το πολιτικό προσωπικό της χώρας το μήνυμα που στέλνει το ελληνικό μπάσκετ μετά το θρίαμβο του Ολυμπιακού για δεύτερη χρονιά είναι ένα: Μόνο ενωμένοι μπορούμε να ξεπεράσουμε τα πάντα. Οι ελληνικές ομάδες στο μπάσκετ πετυχαίνουν διότι καταφέρνουν να γίνουν μια γροθιά, οικογένεια, ένα σώμα απέναντι στους ισχυρούς.
Όλα τα προηγούμενα χρόνια το έκανε ο Παναθηναϊκός, τώρα είναι η ώρα του Θρύλου. Τι πρέπει να ακολουθήσει; Η ώρα της Ελλάδας σε όλα τα επίπεδα. Την κρίση θα την ξεπεράσουμε μόνο αν δείξουμε ότι είμαστε μια γροθιά, ότι μπορούμε να αντέξουμε στις δυσκολίες αν είμαστε όλοι μαζί. Δε χρειάζονται ούτε ταμπέλες, ούτε έριδες, ούτε στημένα πολιτικά παιχνίδια.
Αυτό που χρειάζεται για να ξαναγίνουμε μια περήφανη χώρα που θα μπορεί να κοιτάζει στα μάτια τους άλλους λαούς, είναι να γίνουμε οικογένεια, να σπάσουμε τις διαχωριστικές γραμμές και να κοιτάξουμε μόνο προς το στόχο που δεν είναι άλλος από την έξοδο από την κρίση.
Οι πρώτες προσπάθειες γίνονται, η συγκρότηση της τρικομματικής κυβέρνησης πριν ένα χρόνο ήταν το πρώτο βήμα. Η σκληρή δουλειά –ορισμένων μόνο προς το παρόν- είναι το άλλο βήμα. Αλλά η καρτερικότητα και η αντοχή που δείχνει ο ελληνικός λαός είναι το σημαντικότερο βήμα. Ας παραδειγματιστούμε όλοι από το μπάσκετ κι ας δείξουμε σε όλους ότι μπορούμε να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα, ότι ακόμη κι όταν είμαστε στον πάτο, δεν παραδίδουμε τα όπλα.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου