Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Oι ρύποι των αυτοκινήτων κάνουν την «καλή» χοληστερόλη «κακή»

Ο καλός δρ Τζέκιλ μεταμορφώνεται στον κακό κ. Χάιντ και, με τον ίδιο περίπου τρόπο, η «καλή» χοληστερόλη μπορεί να μετατραπεί μέσα στον οργανισμό σε «κακή», όταν κανείς εισπνέει τους ρύπους από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων...

σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα που βασίστηκε σε πειραματόζωα. Είναι η πρώτη φορά που μια μελέτη συνδέει την ατμοσφαιρική ρύπανση με την «μεταμόρφωση» της χοληστερόλης σε παράγοντα οξείδωσης και αθηρωμάτωσης, με συνέπεια τη δημιουργία πλάκας στις αρτηρίες, τις οποίες μπορεί να φράξει. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Χέσους Αράουχο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια- Λος Άντζελες (UCLA), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα αρτηριοσκλήρυνσης και αγγειακής θρόμβωσης “Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology” του Αμερικανικού Καρδιολογικού Συλλόγου, έκαναν πειράματα με ποντίκια, τα οποία εκτίθεντο για λίγες ώρες καθημερινά σε εξατμίσεις ντίζελ.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ύστερα από δύο εβδομάδες έκθεσης των ζώων στις εξατμίσεις των οχημάτων, υπήρξαν αλλαγές στην λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL), δηλαδή τη λεγόμενη «καλή» χοληστερόλη, η οποία πλέον είχε χάσει τις προστατευτικές για την υγεία των αγγείων ιδιότητές της (αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις), με συνέπεια να συμβάλει και αυτή πλέον στο φράξιμο των αρτηριών, όπως η λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL), δηλαδή η «κακή» χοληστερόλη.

Η εισπνοή των εξατμίσεων γενικότερα προκαλεί οξείδωση και φλεγμονή στον οργανισμό, επιφέροντας ζημιά στα κύτταρα και τους ιστούς. Η νέα έρευνα δείχνει ότι επίσης η οξείδωση της «καλής» χοληστερόλης οδηγεί σε σταδιακή σκλήρυνση των αρτηριών, αυξάνοντας τον αγγειακό κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό.

Τα μικροσκοπικά σωματίδια που εκλύουν οι εξατμίσεις, περιέχουν χημικές ουσίες που οδηγούν στη δημιουργία ελεύθερων ριζών στον οργανισμό, γεγονός που προκαλεί οξείδωση. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι, μετά από δύο εβδομάδες έκθεσης στη ρύπανση, τα πειραματόζωα είχαν οξειδωτικές βλάβες στο αίμα και το ήπαρ τους, οι οποίες μάλιστα δεν αποκαταστάθηκαν όταν στη συνέχεια τα ποντίκια ανέπνευσαν ξανά καθαρό αέρα.

Η «καλή» χοληστερόλη (HDL), όταν βρίσκεται σε επαρκώς υψηλό επίπεδο, αντισταθμίζει τη βλαβερή δράση της «κακής» χοληστερόλης (LDL). Όμως, όταν αδρανοποιείται εξαιτίας της ρύπανσης, χάνει αυτή την προστατευτική ιδιότητά της, με συνέπεια να υπάρχει κίνδυνος η «κακή» χοληστερόλη, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες κινδύνου, να οξειδώσουν τον οργανισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου