Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Ξεκινά η κτηματογράφηση 4.000 πόλεων και χωριών

Ξεκινά η κτηματογράφηση 4.000 πόλεων και χωριών ΣΤΑ 572 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ Ο ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Του Κοσμά Ζακυνθινού
kzakinthinos@pegasus.gr
Είκοσι οκτώ νέα έργα κτηματογράφησης συνολικού προϋπολογισμού 572 εκατ. ευρώ, για την κάλυψη του 65% της έκτασης της Ελλάδας, εξήγγειλε χθες, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, καλύπτοντας και τα εναπομείναντα 16 εκατ. δικαιώματα (ποσοστό 42%).
Το νέο πρόγραμμα 4ης γενιάς εθνικής κτηματογράφησης, που αφορά πάνω απο 4.000 πόλεις και χωριά (προκαποδιστριακούς ΟΤΑ), ξεκινά εντός της ερχόμενης εβδομάδας με την προκήρυξη των σχετικών μελετών από την Κτηματολογιο Α.Ε., ενώ σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου, σε βάθος χρόνου, θα δημιουργηθούν περίπου 12 χιλ. νέες θέσεις εργασίας (μηχανικούς, δικηγόρους και στελέχη πληροφ/κής).

Σύμφωνα με τον υπουργό ΠΕΚΑ, στόχος είναι η ολοκλήρωση του κτηματολογίου να έχει επιτευχθεί έως το 2020, απευθύνοντας έκκληση στους επιστημονικους φορείς της χώρας να συνεργαστούν στη μεγάλη εθνική προσπάθεια, έτσι ώστε το έργο να υλοποιηθεί εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει προβλεφθεί.
Το κόστος της επένδυσης ειναι διασφαλισμένο, καθώς το μεγαλύτερο μέρος θα καλυφθεί από ίδιους πόρους του κτηματολογίου (περί τα 250 εκατ. ευρώ), από κονδύλια του ΕΣΠΑ (προγραμμα ψηφιακής σύγκλισης, με 130 εκατ. ευρώ) ενώ για το υπόλοιπο των κεφαλαίων υπάρχει σαφή δέσμευση του υπουργείου Ανάπτυξης να χρηματοδοτηθεί από το νέο ΕΣΠΑ.
Ξεκινά η κτηματογράφηση 4.000 πόλεων και χωριών
Στην πρώτη γενιά κτηματογράφησης (1995 - 1999) ολοκληρώθηκαν προγράμματα σε 340 κυρίως αγροτικές περιοχές (6,2% της επικράτειας), στη δεύτερη γενιά (2008) περιλήφθησαν αστικές περιοχές και η Πάρνηθα, ενώ στη τρίτη γενιά κτηματογράφησης (το 2011) εντάχθηκαν περιοχές της Βορείου Ελλάδος και της Θεσσαλίας, όπου είχαν γίνει στο παρελθόν αναδασμοί. Στόχος για τη δεύτερη και τρίτη γενιά κτηματογράφησης, είναι έως το τέλος του 2014 να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι αναθέσεις μελετών. Όσον αφορά τα νέα έργα, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νέος νόμος, ο ανάδοχος αναλαμβάνει και τις τρεις φάσεις κτηματογράφησης, που επιμερίζονται σε 15%, 40% και 45% σε όγκο αντίστοιχα. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα προγραμματισμού κάθε μελέτης, η πρώτη φάση κτηματογράφησης θα ξεκινήσει το 2014 (με τη συλλογή των δηλώσεων να υλοποιείται ένα χρόνο αργότερα, το 2015), η δεύτερη φάση ξεκινά στις αρχές του 2015 (συλλογή δηλώσεων το 2016) και η 3η φάση το 2016 (συλλογή δηλώσεων το 2017).
Κτηματολογικά γραφεία
Στη χώρα λειτουργούν σήμερα 102 προσωρινά κτηματολογικά γραφεία και εντός του επόμενου χρόνου (2014) αναμένεται να λειτουργήσουν επιπλέον 13. Η μεταβατική περίοδος της λειτουργίας των υποθηκοφυλακείων ως κτηματολογικών γραφείων τελειώνει καθώς όπως τόνισε ο Γ. Μανιάτης, είναι έτοιμο το θεσμικό πλαίσιο «ώστε εντός του 2014 να προχωρήσουμε στα οριστικά κτηματολογικά γραφεία», ενώ, όπως ειπώθηκε, το 2020 θα έχουν αντικατασταθεί όλα τα υποθηκοφυλακεία της χώρας με κτηματολογικά γραφεία.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου