Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

 ΥΓΕΙΑ & ΔΙΑΤΡΟΦΗ

 

Τα συνηθισμένα μη βιολογικά τρόφιμα περιέχουν χημικά προϊόντα και αυξητικά με τα οποία οι γεωργοί θρέφουν το χώμα. Αν αυτά συνδιαστούν με τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση των αγριόχορτων και των εντόμων τότε το κοκτέιλ που μπαίνει στο στομάχι μας γίνεται εκρηκτικό.

Τα βιολογικά προϊόντα δεν περιέχουν τίποτα από τα παραπάνω. Ετσι, τουλάχιστον θα έπρεπε αν και ο έλεγχος συχνά είναι διάτρητος. Οπως και να έχει, οι πωλήσεις βιολογικών προϊόντων έφτασαν από το 1 δις το 1990 στα 29 δις το 2011. Ωστόσο αυτά τα νούμερα δεν εκπροσωπούν παρά το 4,2% του συνόλου των τροφίμων που πωλούνται στις ΗΠΑ.
Ολοι οι επιστήμονες συμφωνούν ότι τα φυτοφάρμακα και τα χημικά που χρησιμοποιούνται στη συμβατική γεωργία είναι επικίνδυνα για την υγεία. Υπάρχουν 7 τρόφιμα που πρέπει να τα αγοράζουμε οπωσδήποτε βιολογικά:
 
 
Οι πατάτες
Το 2006 οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το 81% της πατάτας που ελέγχθηκε περιείχαν ακόμη φυτοφάρμακα μετά το πλύσιμο και τα ξεφλούδισμα.

 
Μοσχαρίσιο κρέας
Οταν τα ζώα τρέφονται με τον συμβατικό τρόπο, τρώνε ορμόνες και φάρμακα ώστε να ανταπεξέλθουν στις αρρώστειες και να αναπτυχθούν. Τα στοιχεία αυτά καταλήγουν στο χάμπουργκερ που τρώμε και στο σώμα μας. Η Ευρωπαϊκή Ενωση απαγόρευσε όλες τις ορμόνες στο βοδινό κρέας αλλά οι εντολές καταπατώνται. Αγοράστε βιολογικά, όπως κι όπου μπορείτε !

 
Το γάλα
Για να αυξήσουν την ποσότητα του παραγόμενου γάλατος οι παραγωγοί δίνουν στα μοσχάρια την ορμόνη rBGH, μια σούπερ αυξητική ορμόνη η οποία απαγορεύεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στον Καναδά. Η εν λόγω ορμόνη πάει κατευθείαν στο γάλα και καλό είναι να αποφεύγεται.

 
Τα μήλα
Σε αυτό το δημοφιλές φρούτο του οποίου η φλούδα είναι εξαιρετικά υγιεινή περιέχονται φυτοφάρμακα και κάνουν τα μήλα εξαρετικά επικίνδυνα αν δεν είναι βιολογικά.
 
 
Οι φράουλες
Διερωτάστε γιατί οι συμβατικές φράουλες δείχνουν πιο λαμπερές από τις βιολογικές. Είναι γιατί περιέχουν μια ειδική ουσία που τις καθιστά πιο εμφανίσιμες. Ειδικά οι φράουλες εισαγωγής περιέχουν τα πιο πολλά φυτοφάρμακα γιατί στις τρίτες χώρες δεν υπάρχουν περιορισμοί στη χρήση τους.

Το λάχανο και το σπανάκι

Πάνω από 20 φυτοφάρμακα πέφτουν πάνω στα δύο αυτά πολύτιμα λαχανικά πριν μπουν στη σαλάτα και το πιάτο μας. Συγκεκριμένα το σπανάκι περιέχει 58 υπολείμματα φυτοφαρμάκων.
 
 
Τα ροδάκινα
Παρότι είναι χυμώδη και σαρκώδη βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τα πιο ύποπτα φρούτα με υπολείμματα φυτοφαρμάκων πολύ πάνω από το φυσιολογικό όριο.

Πηγή: www.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου