Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2013

ΤΡΟΦΕΣ ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΣΕ ΚΑΛΙΟ...


ΥΓΕΙΑ & ΔΙΑΤΡΟΦΗ

 
Το Κάλιο είναι ένα μεταλλικό στοιχείο, που βρίσκεται στον οργανισμό και έχει ζωτική σημασία. Τα Κάλιο ρυθμίζει τη λειτουργία της κυτταρικής μεμβράνης όλων των οργάνων του σώματος και χωρίς αυτό δεν είναι δυνατή ή ύπαρξη της ζωής.

Το Κάλιο το μετράμε στο αίμα με μια απλή λήψη και η φυσιολογική του τιμή κυμαίνεται από 3,5 έως 5 mEq/L.

Σε περιπτώσεις μεγάλης απώλειας λόγω συνεχιζόμενης διάρροιας ή εμέτων, ή από παρατεταμένη χρήση διουρητικών χαπιών μπορεί να υπάρξει υποκαλιαιμία, η οποία θα πρέπει να διορθώνεται άμεσα. Η έλλειψη σε Κάλιο μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο μυοκάρδιο, μυϊκή χαλάρωση, πτώση της πίεσης, ανορεξία, αρρυθμίες, ακόμα και ανακοπή.


Αντίθετα η λήψη μεγάλων ποσοτήτων Καλίου από την διατροφή ή από συμπληρώματα διατροφής μπορεί να προκαλέσει υπερκαλιαιμία. Η υπερκαλιαιμία μπορεί επίσης να προκαλέσει αρρυθμίες και ξαφνικό θάνατο.


Η ρύθμιση του Καλίου είναι αυστηρά ιατρική υπόθεση.


Οι τροφές που είναι ιδιαίτερα υψηλές σε κάλιο, δηλαδή των οποίων η μερίδα καλύπτει το 30% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης (2000mg) είναι:



1 μερίδα Ψωμί=175 γρ.
1 μερίδα Όσπρια=75 γρ
1 μερίδα Λαχανικά= 200γρ
1 μερίδα μανιτάρια= 200 γρ
1 μερίδα φρούτα= 150 γρ


Ρηγόπουλος Δημήτριος
Παθολόγος-Διαβητολόγος
www.smarthealth.gr