Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Από «κόσκινο» ιδιωτικών εταιρειών τα νοσοκομεία

ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΟ ΕΣΥΑπό «κόσκινο» ιδιωτικών εταιρειών τα νοσοκομεία
Της Ελένης Πετροπούλου
Εντείνονται οι έλεγχοι στα δημόσια νοσοκομεία, στα οποία έχουν εγκατασταθεί ιδιώτες ελεγκτές προκειμένου να παρακολουθήσουν όλα τα διοικητικά, διαχειριστικά και λογιστικά στοιχεία των μονάδων του ΕΣΥ.
Οι ελεγκτές -όπως προβλέπει και ο σχετικός νόμος 4025/2011- «απολαμβάνουν πλήρους ανεξαρτησίας» και ελέγχουν τη διαδικασία της χρηματοοικονομικής πληροφόρησης, την αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος εσωτερικού ελέγχου και του συστήματος διαχείρισης κινδύνων, καθώς και την πορεία του υποχρεωτικού ελέγχου των οικονομικών καταστάσεων.

Σύμφωνα όμως με καταγγελίες εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, οι διοικήσεις των νοσηλευτικών ιδρυμάτων έχουν εκχωρήσει στους ιδιώτες ελεγκτές τον πλήρη έλεγχο του ΕΣΥ, καταβάλλοντας μάλιστα χιλιάδες ευρώ, την ώρα που τα νοσοκομεία στενάζουν οικονομικά.
Στο θέμα παρενέβη χθες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), η οποία κατηγορεί τις διοικήσεις των νοσοκομείων ότι ««προσέτρεξαν» να αναθέσουν τον πλήρη έλεγχο της λειτουργίας των νοσοκομείων σε ιδιωτικές εταιρείες, με αρμοδιότητες το σύνολο της διοικητικής υποστήριξης».
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, στο έργο που ανατίθεται στις ιδιωτικές εταιρείες συμπεριλαμβάνεται, εκτός των άλλων, η τήρηση του ωραρίου προσέλευσης και αποχώρησης των υπαλλήλων. Η αρμοδιότητα αυτή, σημειώνει η Ομοσπονδία, ανήκει στους προϊστάμενους των οργανικών μονάδων και σε καμία περίπτωση στις ιδιωτικές εταιρείες.
Σύμβαση
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον νόμο 4025 οι ιδιώτες ελεγκτές επιλέγονται και από το Μητρώο Εσωτερικών Ελεγκτών του υπουργείου Οικονομικών. Η παροχή των υπηρεσιών τους γίνεται με σύμβαση παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών, η διάρκεια της οποίας δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία έτη. Ο ελεγκτής οφείλει να αναφέρει στον Διοικητή της μονάδας και στην Επιτροπή Ελέγχου κάθε θέμα που έχει σχέση με την πορεία και τα αποτελέσματα του ελέγχου και να συντάσσει σχετικές εκθέσεις.
Όπως τόνισε στην «Η» ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κ. Σταύρος Κουτσιουμπέλης, οι εργαζόμενοι δεν είναι ενάντια στον έλεγχο. Πρόσθεσε όμως ότι οι ιδιώτες ελεγκτές χρησιμοποιούνται για εκφοβισμό των εργαζομένωνμ, όταν η κυβέρνηση τους οφείλει εδώ και μήνες εφημερίες και υπερωρίες. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Κουτσιουμπέλης εκτιμά ότι «η κυβέρνηση στην πραγματικότητα μεθοδεύει την κατασκευή 'τεμπέληδων', 'κοπανατζήδων' Υγειονομικών, για να τεθούν στην πυρά της διαθεσιμότητας και των απολύσεων».
Για τον λόγο αυτό, η Ομοσπονδία καλεί τα πρωτοβάθμια σωματεία και τους εργαζομένους όσων νοσοκομείων οι διοικήσεις ανέθεσαν υπηρεσιακό έλεγχο στους ιδιώτες ελεγκτές «να πάρουν άμεσα πρωτοβουλίες εκδίωξης των ιδιωτών, καταγγέλλοντας τις διοικήσεις».
Στο μεταξύ, αδικαιολόγητες απουσίες εμφανίζουν οι κάρτες των υπαλλήλων στο υπουργείο Παιδείας. Την περασμένη Τρίτη, Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης βρέθηκαν στο υπουργείο Παιδείας για να ελέγξουν την τήρηση του ωραρίου από τους υπαλλήλους. Όπως προέκυψε από τους ελέγχους, το 20% των καρτών προσέλευσης και αποχώρησης των υπαλλήλων είχε... κενά, με τις περισσότερες απουσίες να καταγράφονται τον Νοέμβριο (μήνας απεργιών στα ΜΜΜ).
Από την πλευρά του, ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Κεντρικής Υπηρεσίας του υπουργείου Παιδείας εξέδωσε χθες ανακοίνωση στην οποία συνδέει τους ελέγχους με το πρόγραμμα της κυβέρνησης για μείωση του δημόσιου τομέα.
Tι ψάχνουν οι ελεγκτές
  • Περνούν από «κόσκινο» όλα τα διοικητικά, διαχειριστικά και λογιστικά στοιχεία
  • Παρακολουθούν τη διαδικασία της χρηματοοικονομικής πληροφόρησης
  • Eλέγχουν την πορεία του υποχρεωτικού ελέγχου των οικονομικών καταστάσεων
  • Εχουν πρόσβαση σε όλα τα αρχεία και συντάσσουν εκθέσεις αξιολόγησης
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου