Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Η σημασία των βιταμινών συμπλέγματος Β για την υγεία μας


Οι βιταμίνες συμπλέγματος αποτελούν μία κατηγορία πολύ σημαντικών βιταμινών, απαραίτητων για την ομαλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.
Σχετίζονται με σημαντικότατα όργανα όπως ο εγκέφαλος, οι μύες και τα νεύρα, η καρδιά και πολλά
άλλα.
Ας τις δούμε αναλυτικά μία προς μία :

Βιοτίνη
Συμμετέχει στο σχηματισμό και την κινητοποίηση του γλυκογόνου, μιας βασικής ενεργειακής αποθήκης του οργανισμού.
Πηγές : Αρακάς, μπανάνα, βρώμη και άλλα δημητριακά, συκώτι, κρόκος αυγού, καλαμπόκι.

Νιασίνη (Β3)
Απαραίτητη για την παραγωγή ενέργειας και την πραγματοποίηση των αντιδράσεων μεταβολισμού.
Πηγές: Σγουρό λάχανο, σιτηρά και καλαμπόκι, βρώμη, κρέας, συκώτι, γάλα, αυγό, μπίρα.

Παντοθενικό οξύ (Β5)
Συνένζυμο στην παραγωγή ενέργειας – Συμμετέχει στην αντιμετώπιση του στρες (συμμετοχή στην παραγωγή κορτιζόλης) και συμβάλλει στην σωματική ανάπτυξη και την εύρυθμη λειτουργία του νευρικού συστήματος.
Πηγές : Λοβοφόρα λαχανικά (παντζάρι, πατάτα, κρεμμύδι), δημητριακά ολικής άλεσης, αυγά, γάλα.

Θειαμίνη (Β1)
Συνένζυμο στον μεταβολισμό και την καύση των υδατανθράκων για παραγωγή ενέργειας.
Πηγές : Λοβοφόρα λαχανικά (παντζάρι, πατάτα, κρεμμύδι), δημητριακά ολικής άλεσης, βρώμη, χοιρινό, συκώτι, πουλερικά.


Ριβοφλαβίνη (Β2)
Συνένζυμο σε διάφορα ενζυμικά συστήματα. Η Β2 είναι απαραίτητη για την ενεργοποίηση του παντοθενικού οξέος.
Πηγές : Σγουρό λάχανο, αρακάς, φασόλια, πίτουρο, σπόροι σιταριού, ρύζι, γάλα και γαλακτοκομικά, συκώτι, κρέας, αυγά, θαλασσινά.

Βιταμίνη (Β6)
Συμμετέχει στη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου και του μυϊκού συστήματος, καθώς και στο σχηματισμό και την κινητοποίηση του γλυκογόνου, μιας βασικής ενεργειακής αποθήκης του οργανισμού.
Πηγές : Φύτρο σταριού, Σγουρό λάχανο, λοβοφόρα λαχανικά (παντζάρι, πατάτα, κρεμμύδι), μπανάνα, καλαμπόκι, χοιρινό, πουλερικά, συκώτι, ψάρι, μπίρα.


Κοβαλαμίνη (Β12)
Είναι απαραίτητη για το σχηματισμό των ερυθροκυττάρων και την μεταφορά οξυγόνου στα κύτταρα.
Πηγές : θαλασσινά (χταπόδι, γαρίδες, καλαμάρι, σουπιές) και λιπαρά ψάρια (σολομός, σαρδέλα),μοσχάρι, δημητριακά, μαγιά μπίρας


Φυλλικό οξύ
Συνένζυμο στον μεταβολισμό νουκλεϊκών οξέων και αμινοξέων – Συμμετέχει στην πρόληψη μεγαλοβλαστικής αναιμίας και στην παροχή ενέργειας, στο σχηματισμό των εγκεφαλικών κυττάρων στα έμβρυα κ.α.
Πηγές: το μοσχαρίσιο συκώτι, το σπανάκι, οι φακές, τα φασόλια, τα σπαράγγια, ο αρακάς, το μπρόκολο κ.α.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου