Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Η Ευρώπη «αυτοκτονεί», οι τοκογλύφοι περιμένουν

Γράφει ο Κίμων Γεωργακάκης, Πολιτικός Επιστήμων
Η Ευρώπη βρίσκεται προ διάλυσης. Δεν είναι μόνο τα αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα αλλά και η οικονομική πολιτική που επιβάλλεται...


Ο ευρωπαϊκός Νότος εδώ και καιρό έχει τεθεί εκτός παιχνιδιού.

Η Κύπρος αποτέλεσε το καθοριστικό χτύπημα. Στην Γαλλία προωθείται φορολογικό νομοσχέδιο που προβλέπει την επιβολή φόρου ύψους 75% σε εταιρίες με αμειβόμενους υπαλλήλους του ενός εκατ. ευρώ και άνω έκαστος ετησίως. Το νομοσχέδιο αφορά και ποδοσφαιρικές ομάδες. Αυτό ηχεί στ’ αυτιά «δίκαιο» αλλά θα διώξει κι άλλους επενδυτές από την γηραιά Ήπειρο.

Ήδη οι αναπτυσσόμενες χώρες, όπως οι BRICS, εγκαταλείπουν το ευρώ. Πλέον οι επενδύσεις τους αντιστοιχούν μόλις στο 24% των συνολικών αποθεμάτων του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος. Οι αναδυόμενες χώρες στρέφονται πλέον πέρα από το αμερικανικό δολάριο και σε άλλα νομίσματα, όπως π.χ. το δολάριο Αυστραλίας κ.α.

Η Γερμανία συνεχίζει την άκαμπτη πολιτική της, επιβάλλοντας παντού λιτότητα. Κατηγορεί τους πάντες για ατασθαλίες, όταν η ίδια διατηρεί στα εδάφη της τα μεγαλύτερα «πλυντήρια» μαύρου χρήματος. Πολύ σωστά θα αναρωτηθεί κανείς: Θέλουν να αυτοκτονήσουν οι Δυτικοί; Οι εξελίξεις θα πάρουν «σβάρνα» τους πάντες. Γιατί συνεχίζεται η λάθος συνταγή;

Μα αυτό επιθυμούν οι πολυεθνικές. Πως αλλιώς θα επιβληθεί η κυριαρχία του ενός κέντρου διαχείρισης; Η κρίση στην Ευρώπη θα συμπαρασύρει κι άλλα νομίσματα, όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν να τα «ταμπουρώσουν». Η φτώχεια θα αυξηθεί, η αντίδραση του κόσμου θα πολλαπλασιαστεί και τότε θα δοθεί απλόχερα η παγκόσμια λύση. Ήδη η Παγκόσμια Τράπεζα, πλήρως ελεγχόμενη από διεθνή τοκογλυφικά συμφέροντα, ανακοινώνει ότι «για πρώτη φορά στην ιστορία, είναι εφικτός ο περιορισμός της ακραίας φτώχειας παγκοσμίως έως το 2030».

Στον ελληνικό μικρόκοσμο φωνές ειδικών προειδοποιούν ότι οι αριθμοί δεν «βγαίνουν» και πως δεν προβλέπεται ανάπτυξη ούτε για το 2014. Στο προσκήνιο βρίσκονται οι πωλήσεις ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ και ΟΠΑΠ. Ωστόσο χωρίς μείωση των φόρων και απλοποίηση του φορολογικού συστήματος θα γίνει μια τρύπα στο νερό. Δίχως δε, εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση που διαλυθεί η Ευρωζώνη, θα ζήσουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Μην ξεχνάμε τέλος, εκκρεμούν σημαντικά εθνικά ζητήματα. Καστελόριζο και Κύπρος βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος με την Τουρκία να προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τις παρούσες συγκυρίες.

Κρίσιμοι μήνες Απρίλιος και Μάιος, καθότι, εκτός των άλλων, εκκρεμούν το θέμα ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ -με τις ρωσικές εταιρείες να έχουν κάνει την μεγαλύτερη προσφορά και την Δύση να αντιδρά- καθώς και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κρίνει πολλά αναφορικά με την πορεία της οικονομίας.

Σε διεθνές επίπεδο μας περιμένουν κι άλλες εκπλήξεις, διότι από τότε που έγινε η συνάντηση των G-20 στην Μόσχα, οι εξελίξεις τρέχουν με γοργούς ρυθμούς…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου