Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Κερδισμένοι και χαμένοι από τις αλλαγές στο φόρο ακινήτων


Περιορισμένου ύψους φορολογικές ελαφρύνσεις για ιδιοκτήτες μικρών και μεσαίων κατοικιών που βρίσκονται σε περιοχές με αντικειμενικές τιμές μέχρι 1.500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, καθώς επίσης και για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού, αναμένεται να σημάνει η εφαρμογή του σχεδίου της κυβέρνησης για τη συνέχιση της επιβολής του «χαρατσιού» στα ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα, μέσω της ΔΕΗ, με συντελεστές μειωμένους έως 10%-15% και με τη νέα ονομασία «Ενιαίος Φόρος Ακινήτων» αντί «Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών»!

Πρόσθετες επιβαρύνσεις
Στον αντίποδα, όσοι φορολογούμενοι κατέχουν ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα σε περιοχές εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών, θα υποστούν πρόσθετες επιβαρύνσεις, λόγω σημαντικής αύξησης του συντελεστή του «χαρατσιού». Επίσης στους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι θα κληθούν να βάλουν ακόμη βαθύτερα το χέρι στην τσέπη περιλαμβάνονται και όσοι εκμισθώνουν τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητά τους σε υπηρεσίες και φορείς του Δημοσίου, καθώς επίσης και όλες οι δημοτικές επιχειρήσεις και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Οι κατηγορίες αυτές φυσικών και νομικών προσώπων απαλλάχθηκαν τα έτη 2011 και 2012 από το ΕΕΤΗΔΕ αλλά τώρα θα κληθούν να πληρώσουν το νέο «χαράτσι», καθώς θα ενταχθούν στους υπόχρεους καταβολής του.
Ζημιωμένοι από την εφαρμογή του νέου σχεδίου της κυβέρνησης θα είναι και όσοι κατέχουν κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα συνολικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ, καθώς θα κληθούν να πληρώσουν και για το έτος 2013 Φόρο Ακίνητης Περιουσίας ταυτόχρονα με την καταβολή του νέου «χαρατσιού» στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητά τους και αφού προηγουμένως έχουν κληθεί να καταβάλουν τον ΦΑΠ για τα έτη 2011 και 2012!
Όχι στα αγροτεμάχια
Κατά πάσα πιθανότητα, τη φορολογία γλιτώνουν οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων για φέτος καθώς ο μηχανισμός και το θεσμικό πλαίσιο για την ένταξη των ακινήτων αυτών στο νέο φόρο δεν αναμένεται να είναι έτοιμα μέχρι το τέλος του έτους οπότε η εφαρμογή του μέτρου μετατίθεται στο επόμενο έτος.
Αναλυτικά, όπως προκύπτει από τις μέχρι τώρα πληροφορίες για το νέο καθεστώς φορολογίας των ακινήτων:
1.  Όσοι έχουν στην κατοχή τους ηλεκτροδοτούμενες κατοικίες μικρής ή μεσαίας επιφάνειας σε περιοχές εντός σχεδίου πόλεως όπου οι αντικειμενικές τιμές ζώνης δεν ξεπερνούν τα 1.500 ευρώ το τ.μ. θα τύχουν ελαφρύνσεων, οι οποίες θα οφείλονται στη μείωση των συντελεστών του «χαρατσιού» κατά ποσοστά που θα φθάνουν μέχρι το 10%-15%. Οι επιβαρύνσεις για τα κτίσματα μικρής και μεσαίας επιφάνειας που βρίσκονται στις περιοχές με τιμές ζώνης μέχρι 1.500 ευρώ το τ.μ. θα είναι, στις περισσότερες περιπτώσεις, μειωμένες κατά 26 έως 101 ευρώ.
Παράδειγμα: Ιδιοκτήτης κατοικίας 50 τ.μ. με τιμή ζώνης 500 ευρώ το τ.μ θα κληθεί να πληρώσει για το 2013 φόρο ύψους 146 ευρώ από 172 ευρώ που πλήρωσε για το 2012, δηλαδή θα έχει ελάφρυνση 26 ευρώ. Για κατοικία 80 τ.μ. με τιμή ζώνης 1.000 ευρώ το τ.μ. ο «Ενιαίος Φόρος» για το 2013 θα διαμορφωθεί στα 313 ευρώ έναντι 368 ευρώ που ήταν το ΕΕΤΗΔΕ για το 2012, δηλαδή η επιβάρυνση θα μειωθεί κατά 55 ευρώ. Για κατοικία 120 τ.μ σε περιοχή με τιμή ζώνης 1.500 ευρώ το τ.μ., ο φόρος για το 2013 θα ανέλθει σε 589 ευρώ έναντι 690 ευρώ το 2012, δηλαδή θα είναι χαμηλότερος κατά 101 ευρώ.
2.  Λιγότερο «χαράτσι» για τις ηλεκτροδοτούμενες κύριες κατοικίες τους θα πληρώνουν και οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως οι πολύτεκνοι, οι ανάπηροι και οι μακροχρόνια άνεργοι, οι οποίοι με το ισχύον καθεστώς είτε πληρώνουν υπό προϋποθέσεις μειωμένο ειδικό τέλος 0,5 ευρώ το τ.μ. ή εξαιρούνται πλήρως.
3.  Όσοι έχουν ηλεκτροδοτούμενες κατοικίες σε περιοχές εκτός του συστήματος αντικειμενικών αξιών (κωμοπόλεις και χωριά της επαρχίας, συνοικισμούς, παραθαλάσσιες και τουριστικές περιοχές κ.ά.) θα υποστούν πρόσθετες επιβαρύνσεις, καθώς το «χαράτσι» θα αυξηθεί σημαντικά και σε ορισμένες περιπτώσεις θα διπλασιασθεί. Κι αυτό γιατί ο συντελεστής φόρου για τις κατοικίες στις συγκεκριμένες περιοχές θα αυξηθεί ακόμα και στα 6 ευρώ το τ.μ. από 3 ευρώ το τ.μ. που ήταν σταθερά μέχρι σήμερα.
Παράδειγμα: Κατοικία 100 τ.μ. σε τουριστική περιοχή εκτός σχεδίου με μέση τιμή ζώνης στο δήμο που ανήκει 1.500 ευρώ το τ.μ. ενώ μέχρι σήμερα πλήρωνε 300 ευρώ φόρο, με τον υπολογισμό της τιμής ζώνης στα 1.500 ευρώ ο φόρος θα ανέλθει στα 500 ευρώ.
4.  Στους χαμένους του νέου φορολογικού καθεστώτος περιλαμβάνονται περίπου 600.000 φορολογούμενοι με ατομική ακίνητη περιουσία (κτίσματα και οικόπεδα εντός σχεδίου πόλης) αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ, αφού για μια ακόμη χρονιά θα κληθούν να καταβάλουν ΦΑΠ, ενώ νωρίτερα θα έχουν υποχρεωθεί να πληρώσουν αναδρομικά τον ΦΑΠ του 2011 και του 2012, που λόγω εμπλοκών στο μηχανισμό τα σχετικά εκκαθαριστικά σημειώματα δεν έχουν ακόμα αποσταλεί.
Γιώργος Παλαιτσάκης, στον «Ελεύθερο Τύπο»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου