Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Κλείδωσαν οι 4.000 απολύσεις - Επισπεύδονται οι καταργήσεις οργανισμών

Κλείδωσαν οι 4.000 απολύσεις - Επισπεύδονται οι καταργήσεις οργανισμώνΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ - ΤΡΟΙΚΑΣ

 

Tην έγκριση για τα μέχρι στιγμής πεπραγμένα του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο έργο της αναδιοργάνωσης του Δημοσίου έδωσαν οι εκπρόσωποι της τρόικας κατά τη δίωρη συνάντηση που είχαν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα οι εκπρόσωποι των δανειστών θεωρούν περατωθείσα την πρώτη φάση της κινητικότητας με τις 2.000 απολύσεις και τους 12.500 εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα έως τα τέλη Οκτωβρίου.

Οσον αφορά τη δεύτερη φάση της κινητικότητας, που βάσει προγράμματος πρέπει να ολοκληρωθεί έως τέλη Δεκεμβρίου, επαναβεβαιώθηκε ότι κύρια δεξαμενή των εργαζομένων θα προέλθει από τους ΟΤΑ και τον χώρο της Υγείας.

Η τρόικα φάνηκε πάντως σιωπηρώς να υπαναχωρεί από την αρχικά αρνητική στάση της στο θέμα της χρονικής παράτασης, και οι εκπρόσωποί της έδειξαν να αποδέχονται η υλοποίηση του μέτρου να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο δίμηνο του έτους.

Ισχυρές ενδείξεις μεταστροφής εμφανίζει η τρόικα και ως προς τον συνυπολογισμό των (περίπου 1.000) εργαζομένων που θα κριθούν πλεονάζοντες από τις Ελληνικές Αμυντικές Βιομηχανίες στον αριθμό των 4.000 απολύσεων. Ο αριθμός συμπληρώνεται από το κλείσιμο της ΕΡΤ (2.000) των επιόρκων (230) και περιπτώσεων εργαζομένων με προβλήματα υγείας (περίπου 500)

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά η τρόικα ήταν αρνητική σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεδομένου ότι η περίπτωση των ΕΑΣ τυπικά υπόκειται σε αυτές των ιδιωτικοποιήσεων.

Τέλος, σε φάση ολοκλήρωσης εισέρχεται και επιταχύνεται το σχέδιο καταργήσεων ή «σμίκρυνσης» (downsizing) μικρών οργανισμών του Δημοσίου (ΝΠΙΔ). Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο να μπει λουκέτο στο Εθνικό Ταμείο Οδοποιίας, κατά το πρότυπο του κλεισίματος της ΕΡΤ.
Μακρά ήταν επίσης η συζήτηση για τα επόμενα βήματα ποιοτικών αλλαγών στο Δημόσιο (εξέλιξη υπαλλήλων, επιλογή διευθυντών, μείωση διοικητικών βαρών κλπ.
Ανοιχτό έμεινε πάντως το θέμα των συμβασιούχων που εργάζονται στο δημόσιο με προσωρινές διαταγές, καθώς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν έχει ακόμη ξεκάθαρη εικόνα για το πόσοι τελικά θα απομακρυνθούν.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου