Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Φρούτα και Διαβήτης.....

ΥΓΕΙΑ & ΔΙΑΤΡΟΦΗ


Σταφύλια,μήλα και βατόμουρα συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 τα άτομα που έτρωγαν τουλάχιστον δύο μερίδες κάθε εβδομάδα από ορισμένα ολόκληρα φρούτα - ιδίως βατόμουρα, σταφύλια και μήλα - μείωσαν τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 περίπου 23% σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν λιγότερο από μια μερίδα τον μήνα ,οι δε χυμοί σχετίστηκαν με υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Αυτό ήταν το συμπέρασμα νέας μελέτης με επικεφαλής ερευνητές από το Harvard School of Public Health .Η μελέτη είναι η πρώτη που εξετάζει τις επιδράσεις των μεμονωμένων φρούτων στον οργανισμό σε σχέση με τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.
«Ενώ τα φρούτα συνιστώνται ως μέτρο για την πρόληψη του διαβήτη,προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει μικτά αποτελέσματα για τη συνολική κατανάλωση φρούτων. Τα ευρήματά μας παρέχουν νέα στοιχεία που δείχνουν ότι ορισμένα φρούτα μπορεί να είναι ιδιαίτερα επωφελή για τη μείωση του κινδύνου διαβήτη », δήλωσε ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Qi Sun, επίκουρος καθηγητής στο Department of Nutrition .

Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία που συγκεντρώθηκαν μεταξύ 1984 και 2008, από 187.382 συμμετέχοντες σε τρεις μακροχρόνιες μελέτες, οι συμμετέχοντες που ανέφεραν διάγνωση παθήσεων όπως του διαβήτη, των καρδιαγγειακών παθήσεων και του καρκίνου κατά την εγγραφή αποκλείστηκαν, στο πέρας της μελέτης τα αποτελέσματα έδειξαν ότι 12.198 συμμετέχοντες (6,5 τοις εκατό) ανέπτυξε διαβήτη κατά τη διάρκεια της περιόδου της μελέτης.

Οι ερευνητές εξέτασαν τη συνολική κατανάλωση φρούτων αλλά και επιμέρους κάποιων φρούτων όπως:
  • σταφύλια
  • σταφίδες
  • ροδάκινα
  • δαμάσκηνα
  • βερίκοκα
  • μπανάνες
  • πεπόνι
  • μήλα
  • αχλάδια
  • πορτοκάλια
  • γκρέιπφρουτ
  • φράουλες και
  • βατόμουρα
επίσης εξέτασαν την κατανάλωση χυμών από:
  • μήλο
  • πορτοκάλι
  • γκρέιπφρουτ και άλλων φρούτων...
Τα αποτελέσματα έδειξαν πως τα άτομα που έτρωγαν τουλάχιστον δύο μερίδες κάθε εβδομάδα από ορισμένα ολόκληρα φρούτα - ιδίως βατόμουρα, σταφύλια και μήλα - μείωσαν τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 περίπου 23% σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν λιγότερο από μια μερίδα τον μήνα

Αντιθέτως, εκείνοι που κατανάλωναν μία ή περισσότερες μερίδες από χυμούς φρούτων κάθε μέρα αύξανε τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 περίπου 21%. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ανταλλαγή τριών μερίδων χυμών φρούτων την εβδομάδα με ολόκληρα φρούτα οδήγησε σε μείωση 7% του κινδύνου διαβήτη. Στο συμπέρασμα της μελέτης οι ερευνητές συνδέουν τα ευεργετικά αποτελέσματα με τις ανθοκυανίνες και τις πολυφαινόλες που περιέχουν τα μούρα τα σταφύλια και τα μήλα.

απο :http://botanologia.blogspot.gr/2013/10/2.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου