Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Απολύσεις με ξαφνικό «θάνατο» αλά ΕΡΤ το κακό σενάριο

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης και οι επιτελείς του αισιοδοξούν ότι δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί η τελική λύση της κατάργησης διαδημοτικών Αναπτυξιακών Εταιρειών των ΟΤΑΕτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα εμφανίζεται η κυβέρνηση για το θέμα των 4.000 απολύσεων που πρέπει να πραγματοποιηθούν μέχρι τα τέλη του έτους και αποτελούν ένα από τα «αγκάθια» των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης και οι επιτελείς του αισιοδοξούν ότι δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί η τελική λύση της κατάργησης διαδημοτικών Αναπτυξιακών Εταιρειών των ΟΤΑ.
Ο αρμόδιος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται αποφασισμένος να διεκδικήσει μέχρι τέλους από τους συνομιλητές του τον συνυπολογισμό των απολύσεων από τις αμυντικές βιομηχανίες και των συμβασιούχων που εργάζονται με προσωρινές διαταγές στον τελικό αριθμό των 4.000 υποχρεωτικών απομακρύνσεων, που θα «έλυνε» τον γόρδιο δεσμό των απομακρύνσεων για τις οποίες έχει δεσμευτεί η ελληνική πλευρά.
Ηδη έχουν πραγματοποιηθεί 2.000 απολύσεις με το κλείσιμο της ΕΡΤ και ενδέχεται να απομακρυνθούν 230 επίορκοι και 500 υπάλληλοι για λόγους υγείας, γεγονός ωστόσο που δημιουργεί «έλλειμμα» 1.270 απολύσεων. Ομως η άρνηση της τρόικας να δεχτεί την πρόταση της κυβέρνησης και οι καθυστερήσεις που διαπιστώνονται στην αξιολόγηση των ΔΕΚΟ απ' όπου θα μπορούσαν να προέλθουν 1.270 απολύσεις, φέρνουν πιο κοντά το ενδεχόμενο ενός «ξαφνικού θανάτου» τύπου ΕΡΤ.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι στα συρτάρια του κυβερνητικού επιτελείου υπάρχει σχέδιο που αφορά την κατάργηση 65 περίπου Αναπτυξιακών Ανωνύμων Εταιρειών που έχουν δημιουργήσει οι δήμοι και απασχολούν περισσότερους από 850 υπαλλήλους. Η κυβέρνηση απεύχεται την ενεργοποίηση του σεναρίου των «ξαφνικών θανάτων» και στοχεύει να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια των διαπραγματεύσεων αναμένοντας το «πράσινο φως» από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά προκειμένου να ενεργοποιήσει την τελική λύση της κατάργησης διαδημοτικών αναπτυξιακών εταιρειών των ΟΤΑ.
Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι από τις 4.000 απολύσεις που περιλαμβάνονται στις μνημονιακές υποχρεώσεις για το 2013 έχουν πραγματοποιηθεί 2.000 με το κλείσιμο της ΕΡΤ.
Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι από τις 4.000 απολύσεις που περιλαμβάνονται στις μνημονιακές υποχρεώσεις για το 2013 έχουν πραγματοποιηθεί 2.000 με το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Οι ενστάσεις Τόμσεν
Πάντως τόσο οι συνεργάτες του πρωθυπουργού όσο και οι επιτελείς του Κυριάκου Μητσοτάκη εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι θα μεταπείσουν τον Π. Τόμσεν που είχε αρχικά καταθέσει έντονες ενστάσεις στο αίτημα της ελληνικής πλευράς να συνυπολογιστούν στον τελικό αριθμό των απολύσεων οι απομακρύνσεις προσωπικού από τις αμυντικές βιομηχανίες, με την αιτιολογία ότι οι επιχειρήσεις ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ και σύμφωνα με τους τεχνικούς όρους του Μνημονίου τελούν σε καθεστώς ιδιωτικοποίησης.
Η διαπραγματευτική γραμμή της κυβέρνησης διαμορφώθηκε στο τελευταίο Κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά. Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι από το σύνολο των 4.000 απολύσεων που περιλαμβάνονται στις μνημονιακές υποχρεώσεις για το 2013 έχουν πραγματοποιηθεί 2.000 με το κλείσιμο της ΕΡΤ ενώ θα απομακρυνθούν 230 πειθαρχικά ελεγκτέοι εργαζόμενοι στο Δημόσιο και 500 εργαζόμενοι που θα απομακρυνθούν για λόγους υγείας, έπειτα από έλεγχο που θα πραγματοποιηθεί από τις αρμόδιες επιτροπές.
Αναγνωρίζεται ότι υπάρχει «έλλειμμα» 1.270 υποχρεωτικών απομακρύνσεων όπου η κυβέρνηση θα ζητήσει αρχικά να συμπεριληφθούν σε αυτές οι τυχόν απολύσεις εργαζομένων στα αμυντικά συστήματα που εκτιμάται πως δεν θα ξεπεράσουν τις 800 καθώς και 400 απομακρύνσεις υπαλλήλων με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου που θα απομακρυνθούν από νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευτούν.
Το δεύτερο σενάριο -σε περίπτωση άρνησης της τρόικας να αποδεχτεί το αίτημα της ελληνικής πλευράς- περιλαμβάνει την κάλυψη των 1.270 απολύσεων από απομακρύνσεις προσωπικού σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και ανώνυμες εταιρείες του Δημοσίου. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στους υπουργούς να προχωρήσουν σε αξιολόγηση των δομών στα νομικά πρόσωπα που εποπτεύουν προκειμένου να μειωθεί αναλογικά το προσωπικό κατά 5% από κάθε φορέα ιδιωτικού δικαίου ή ανώνυμη εταιρεία για να επιτευχθεί ο στόχος των 1.270 απολύσεων.

Ομως οι αργοί ρυθμοί με τους οποίους προχωρούν τα υπουργεία τις αξιολογήσεις των νομικών προσώπων που εποπτεύουν, προβληματίζουν την κυβέρνηση, που «προετοιμάζει» ως εναλλακτική λύση την κατάργηση ή ακόμα και συγχώνευση των 65 περίπου Αναπτυξιακών Εταιρειών των ΟΤΑ ανά την επικράτεια, απ' όπου εκτιμάται ότι θα απομακρυνθούν περισσότεροι από 850 υπάλληλοι.
Στην κυβέρνηση έχουν απορρίψει το ενδεχόμενο λουκέτου στα δημοτικά ραδιόφωνα μετά την έντονη αντίδραση των δήμων παρά το γεγονός ότι τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι τα περισσότερα είναι στο «κόκκινο» αφού καλύπτουν τα έξοδά τους με επιχορηγήσεις των ΟΤΑ. Το υπουργείο Εσωτερικών έχει πετάξει το «μπαλάκι» της αξιολόγησης των νομικών προσώπων των ΟΤΑ στους ίδιους τους δήμους.
Καταγγελίες
Οι Αναπτυξιακές Εταιρείες των ΟΤΑ μπήκαν στο επίκεντρο των κυβερνητικών σχεδιασμών προκειμένου να εξεταστεί το πλαίσιο λειτουργίας τους μετά από καταγγελίες για απουσία ουσιαστικού ελέγχου στις δραστηριότητες που αναπτύσσουν από την κεντρική διοίκηση.
Η πλειοψηφία των Αναπτυξιακών Εταιρειών ασχολείται με την υλοποίηση και διαχείριση εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Από τις 65 συνολικά εταιρείες που λειτουργούν, περίπου 40 ασχολούνται με το πρόγραμμα Leader που αφορά τη χρηματοδότηση δράσεων στις αγροτικές περιοχές.

Ιδρύθηκαν κατά την περίοδο της δεκαετίας του '80 προκειμένου να λειτουργήσουν ως εργαλεία των ΟΤΑ με στόχο να αξιοποιήσουν κοινοτικά προγράμματα. Στη σύνθεση των διοικητικών συμβουλίων συμμετέχουν δήμοι, τοπικές ενώσεις δήμων και επιμελητήρια, ενώ Αναπτυξιακές Εταιρείες διατηρούνται ακόμα και σε μεγάλους δήμους όπως αυτός της Αθήνας.
Με την πάροδο των ετών ξεχώρισαν λίγες εταιρείες για το έργο τους ενώ οι περισσότερες επιβιώνουν με την αξιοποίηση μικρών κοινοτικών προγραμμάτων και από τη χρηματοδότηση των δήμων που συμμετέχουν στην εταιρική σύνθεση. Ενας σημαντικός αριθμός Αναπτυξιακών Εταιρειών απασχολούν από 5-10 άτομα προσωπικό καθώς το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων (μελέτες, διαμόρφωση προτάσεων για συμμετοχή σε κοινοτικά προγράμματα) ανατίθενται σε εξωτερικούς συνεργάτες.
Στην περίπτωση κατάργησης των Αναπτυξιακών Εταιρειών αναζητείται λύση με στόχο να μεταφερθούν σε άλλο μεταβατικό φορέα οι υποχρεώσεις των οργανισμών που αφορούν κυρίως τη συμμετοχή σε κοινοτικά προγράμματα που «τρέχουν» στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.
Σε κάθε περίπτωση εξετάζεται και το σενάριο των συγχωνεύσεων Αναπτυξιακών Εταιρειών στο επίπεδο των επτά αποκεντρωμένων κρατικών διοικήσεων προκειμένου να μειωθούν από 65 σε 7 μεγάλους φορείς που θα αποτελέσουν το διάδοχο σχήμα ενώ παράλληλα μετά τη συγχώνευση και την αξιολόγηση των δομών θα απομακρυνθούν οι εργαζόμενοι που θα κριθούν πλεονάζοντες.
Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ - ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου