Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Ερχονται κατασχέσεις-εξπρές καταθέσεων, μισθών και συντάξεων

Ερχονται κατασχέσεις-εξπρές καταθέσεων, μισθών και συντάξεων ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ ΤΟ ΜΕΤΡΟ

 

Κατασχέσεις – εξπρές μισθών, συντάξεων και καταθέσεων οφειλετών του Δημοσίου με την αποστολή ηλεκτρονικών κατασχετηρίων στις τράπεζες θα μπορεί να κάνει από το Δεκέμβριο το υπουργείο Οικονομικών. Η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων θα στέλνει ηλεκτρονικά την εντολή κατάσχεσης στις τράπεζες.
Η σχετική υπουργική απόφαση αναμένεται να εκδοθεί εντός των ημερών και όπως διευκρινίζουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών το ηλεκτρονικό κατασχετήριο θα ενεργοποιηθεί από το Δεκέμβριο.
 Μέσω των ηλεκτρονικών κατασχέσεων επισπεύδεται ο χρόνος που μεσολαβεί από την απόφαση της εφορίας να κινήσει διαδικασίες κατάσχεσης καταθέσεων για φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, έως την είσπραξη των ποσών που βρέθηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Με το ισχύον σύστημα ταχυδρομικής έκδοσης χειρόγραφων κατασχετηρίων απαιτούνται συνήθως μέχρι και 3 μήνες για να ολοκληρωθεί μία κατάσχεση.
Με το νέο σύστημα, οι κατασχέσεις θα γίνονται για χρέη από 300 ευρώ και άνω, αλλά χωρίς να θίγεται το ακατάσχετο των 1.000 ευρώ για μισθούς και συντάξεις. Η εφορία θα έχει πρόσβαση στο μητρώο όλων των καταθετών και θα πληροφορείται άμεσα τα τραπεζικά υπόλοιπα που διαθέτει ο οφειλέτης του δημοσίου. Θα εκδίδει στη συνέχεια το κατασχετήριο σε ηλεκτρονική μορφή ενώ οι τράπεζες θα δεσμεύουν στη συνέχεια το τραπεζικό υπόλοιπο του λογαριασμού και θα τα αποδίδουν στον λογαριασμό του δημοσίου.
Έτσι υπολογίζεται ότι ο χρόνος από την έκδοση του ηλεκτρονικού κατασχετηρίου μέχρι την κατάσχεση του υπολοίπου του τραπεζικού λογαριασμού δεν θα περνούν περισσότερες από δέκα εργάσιμες ημέρες.
Στόχος του υπουργείου, όπως λένε στο οικονομικό επιτελείο, είναι να πιεστούν όσοι χρωστούν πολλά αλλά δεν εμφανίζονται στην εφορία για να κάνουν ρύθμιση. Αυτοί θα είναι και οι πρώτοι που μπαίνουν στο στόχαστρο.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου