Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Προσλαμβάνονται 3.000 Ειδικοί Φρουροί, Οπλίτες και Πυροσβέστες το 2014. Τα δικαιολογητικά

Προσλαμβάνονται 3.000 Ειδικοί Φρουροί, Οπλίτες και Πυροσβέστες το 2014. Τα δικαιολογητικά   ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΩΝ

 

Σε δημοσίευση προκηρύξεων για 2.500 προσλήψεις στο Στρατό, την Αστυνομία και την Πυροσβεστική θα προχωρήσουν τα αρμόδια υπουργεία για την κάλυψη των άμεσων αναγκών που έχουν προκύψει στα Σώματα Ασφαλείας και συγκεκριμένα για προσλήψεις Ειδικών Φρουρών και Οπλιτών σε Στρατό Ξηράς και Ναυτικό, αλλά στην Πυροσβεστική στο πλαίσιο της ενίσχυσης των δυνάμεων για την νέα αντιπυρική περίοδο.

Συγκεκριμένα εντός του 2014, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα που έχει μεσολαβήσει από τις τελευταίες προσλήψεις στις ένοπλες δυνάμεις και ειδικών φρουρών στην ΕΛΑΣ, αναμένονται να προκηρυχθούν για να καλυφτούν κενά στον Στρατό και στην Αστυνομία. Σύμφωνα με το dikaiologitika.gr οι προσλήψεις θα αφορούν Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης με συνέχιση της θητείας έως και τρία χρόνια καθώς και Ειδικούς Φρουρούς στην Αστυνομία.

Ποιες είναι οι προσλήψεις αναλυτικά στα Σώματα Ασφαλείας που θα προκηρυχθούν το επόμενο διάστημα.


Προκήρυξη για ειδικούς φρουρούς το 2014

Έκτακτες προσλήψεις 500 ειδικών φρουρών θα προβλέπει προκήρυξη που θα εκδοθεί μέσα στο 2014 και θα αφορά άντρες και γυναίκες, απόφοιτους Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ηλικίας έως 28 ετών καθώς και ύψος τουλάχιστον 1,70 .



Εντός ακόμη και του Μαρτίου 2014 θα εκδοθεί προκήρυξη για 500 ειδικούς φρουρούς που θα καλύψουν την φύλαξη των δικαστηρίων . Στην τελευταία προκήρυξη πρόσληψης Ειδικών Φρουρών που είχε γίνει τον Αύγουστο του 2011, προβάδισμα στη διαδικασία επιλογής είχαν όσοι γνώριζαν μία τουλάχιστον ξένη γλώσσα, κατείχαν άδεια οδήγησης και είχαν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις, κατά προτίμηση ως έφεδροι αξιωματικοί ή σε ειδικές δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων ή στην Προεδρική Φρουρά ή ως εθελοντές πενταετούς υποχρέωσης ή ως Επαγγελματίες Οπλίτες. Επίσης οι υποψήφιοι θα πρέπει να διαθέτουν τα εξής προσόντα:


  1. Να έχουν υγεία και άρτια σωματική διάπλαση διαπιστούμενη από την αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή Κατάταξης, και να μη φέρουν δερματοστιξία (τατουάζ) στο σώμα τους.
  2. Να έχουν σωματικά, ψυχικά και διανοητικά προσόντα, ανταποκρινόμενα στις απαιτήσεις του αστυνομικού έργου.
  3. Να έχουν πίστη στο Σύνταγμα, αφοσίωση στην Πατρίδα και να μην πρεσβεύουν θρησκευτικές δοξασίες που να εμποδίζουν την εκτέλεση των καθηκόντων τους.
  4. Οι άνδρες να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης πρόσληψης
  5. Να μην έχουν καταδικασθεί τελεσίδικα, για τέλεση ή απόπειρα κακουργήματος ή άλλων εγκλημάτων
  6. Να μην έχουν στερηθεί οποτεδήποτε των πολιτικών δικαιωμάτων τους
  7. Να μην έχουν κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών ανεξάρτητα αν τους επιβλήθηκε ή όχι ποινή για την πράξη τους αυτή με απόφαση δικαστηρίου Σχέδιο για προσλήψεις στο Στρατό μέσω αύξησης της Θητείας με κλήρωση
Το υπουργείο Εθνικής άμυνας σχεδιάζει 1000 περίπου προσλήψεις στον στρατό και θα υλοποιηθούν μέσω της αύξησης της θητείας μέσω κλήρωσης. Δηλαδή στρατιώτες που υπηρετούν την θητεία τους ,τη στιγμή που θα ανακοινωθούν οι προσλήψεις, θα γίνει κλήρωση ώστε οι κληρωθέντες να συνεχίσουν την θητεία τους για ένα ακόμη χρόνο με δικαιωμα ανανέωσης για τρία χρόνια ,με αμοιβές που θα φτάνουν από 700 έως 800 ευρώ το μήνα .

Οι 1000 προσλήψεις στον στρατό θα καλύψουν τα κενά που έχουν δημιουργηθεί στις ένοπλες δυνάμεις και αφού δεν πρόκειται να καλυφθούν μέσω της αύξησης της θητείας σε 12μηνο που δεν αναμένεται να προταθεί .

Προσλήψεις θα γίνουν με την ίδια μέθοδο και στην Αεροπορία για κυρίως τεχνικών ειδικοτήτων.

  1. Ενισχύονται οι Ειδικές Δυνάμεις με προσλήψεις ΟΒΑ

    Η προκήρυξη για τις προσλήψεις των ΟΒΑ στις Ειδικές δυνάμεις και το Ναυτικό θα δημοσιευτεί τις επόμενες ημέρες και θα ξεκινήσουν άμεσα οι αιτήσεις από τους ενδιαφερόμενους . Οι προσλήψεις που θα γίνουν θα αφορούν 25 προσλήψεις στις Ειδικές Δυνάμεις και 25 προσλήψεις στο Πολεμικό Ναυτικό. Συγκεκριμένα από 25 Οπλίτες θα προσληφθούν στις Ειδικές Δυνάμεις και στην Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών. Το νέο προσωπικό θα μπορεί να υπηρετήσει από τρία έως πέντε έτη, λόγω αδυναμίας προσλήψεων Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ).

    Οι υποψήφιοι , στρατευμένοι και προσφάτως απολυθέντες θα πρέπει να ανήκουν ή να έχουν υπηρετήσει στις Ειδικές Δυνάμεις των ΕΔ και να έχουν ολοκληρώσει σχετικά σχολεία εξειδίκευσης. Όσοι προσληφθούν στον νέας μορφής αυτό θεσμό θα έχουν συμβόλαιο αρχικά για 3 χρόνια με δυνατότητα ανανέωσης για 5 χρόνια και μετά για άλλα 5 χρόνια- σύνολο 13 χρόνια. Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας το επόμενο χρονικό διάστημα θα γίνει αντίστοιχη προκήρυξη για μερικές δεκάδες Επαγγελματιών Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης τεχνικών ειδικοτήτων για άμεσες ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας διότι υπάρχουν πολλά κενά.

    Τι προβλέπει το ισχύον πλαίσιο για τις προσλήψεις των ΟΒΑ στις ειδικές δυνάμεις

    Δεκτοί για ανακατάταξη για βραχεία περίοδο ενός μέχρι τριών ετών, γίνονται οι οπλίτες και οι πρότακτοι οπλίτες που συγκεντρώνουν τα εξής προσόντα : Είναι ικανοί κατηγορίας πρώτης (Ι/1) ή δεύτερης (Ι/2). Έχουν ανάστημα τουλάχιστον ενός μέτρου και εξήντα εκατοστών. Δεν έχουν καταδικασθεί ή παραπεμφθεί για κακούργημα, για κλοπή, υπεξαίρεση, απάτη, πλαστογραφία, ψευδορκία, ψευδή καταμήνυση, συκοφαντική δυσφήμιση, δωροδοκία ή για εγκλήματα που ανάγονται στην προστασία του δημοκρατικού πολιτεύματος και δεν έχουν στερηθεί τα πολιτικά τους δικαιώματα. Δεν έχουν καταδικασθεί για ανυποταξία ή λιποταξία και δεν εκκρεμεί σε βάρος τους τέτοια κατηγορία. Έχουν κατά την ημερομηνία της ανακατάταξης και σύμφωνα με τις διατάξεις της στρατολογικής νομοθεσίας, συμπληρώσει το δέκατο ένατο έτος της ηλικίας τους και δεν έχουν υπερβεί το εικοστό πέμπτο (25ο). Ειδικά όσοι εκπληρώνουν τις στρατιωτικές υποχρεώσεις τους ως πρότακτοι οπλίτες, δύνανται να ανακαταταγούν και πριν από τη συμπλήρωση του δεκάτου ενάτου έτους της ηλικίας τους εφόσον έχουν τα υπόλοιπα προσόντα και έχουν ενηλικιωθεί. Δεν έχουν εκπέσει ή υποβιβασθεί του βαθμού τους, ούτε έχει κινηθεί εναντίον τους η σχετική διαδικασία. Έχουν ειδικότητα που προβλέπεται για οπλίτες που υπηρετούν σε Μονάδες Εκστρατείας. Η ανακατάταξη αρχίζει από την ημερομηνία που οι οπλίτες θα είχαν απολυθεί οριστικά από τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων αν δεν ανακατατάσσονταν. Από την ημερομηνία, αυτή οι ανακατατασσόμενοι ονομάζονται οπλίτες βραχείας ανακατάταξης. Οι οπλίτες βραχείας ανακατάταξης: Ανακατατάσσονται με το βαθμό και την ειδικότητα που είχαν πριν από την ανακατάταξη και δύνανται να αποκτήσουν και άλλες ειδικότητες, σύμφωνα με όσα ισχύουν για τους οπλίτες που εκπληρώνουν θητεία. Είναι αρχαιότεροι των ομοιοβάθμων οπλιτών που εκπληρώνουν θητεία ή εφεδρική στρατιωτική υποχρέωση και νεώτεροι των ομοιοβάθμων οπλιτών πενταετούς υποχρέωσης. Δύνανται να ζητήσουν την παράταση της ανακατάταξης μέχρι τη συμπλήρωση τριών ετών. Η έγκριση της παράτασης γίνεται με απόφαση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου του οικείου Κλάδου ύστερα από δήλωση του ενδιαφερομένου και πρόταση του Διοικητή της μονάδας στην οποία αυτός υπηρετεί. Διέπονται από τους κανονισμούς και τις διαταγές που ισχύουν για τους οπλίτες που εκπληρώνουν θητεία. Δεν παρέχουν δικαίωμα αναβολής κατάταξης σε καλούμενο για κατάταξη στρατεύσιμο αδελφό.

    Η βραχεία ανακατάταξη διακόπτεται και οι ανακαταταγέντες απολύονται από τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων στις παρακάτω περιπτώσεις: Με τη συνδρομή των προϋποθέσεων απαλλαγής από την υποχρέωση της στράτευσης ή χορήγησης αναβολής για λόγους υγείας. Με την ένταξη στην τρίτη ή τέταρτη κατηγορία σωματικής ικανότητας (Ι/3 ή Ι/4). Με την απώλεια ενός από τα προσόντα που αναφέρονται στις υποπαραγράφους γ, δ και στ της παραγράφου 1 του άρθρου 2 της υπουργικής απόφασης. Με την υποβολή από τους ανακαταταγέντες δήλωσης διακοπής. Η διακοπή της ανακατάταξης και η εξαιτίας αυτής απόλυση γίνονται στις περιπτώσεις 1, 2 και 3 της προηγούμενης παραγράφου από τις μονάδες, με βάση έγγραφο του αρμόδιου Στρατολογικού Γραφείου ή απόφαση Υγειονομικής Επιτροπής ή τη δήλωση διακοπής, στις λοιπές δε περιπτώσεις με απόφαση του Διευθυντή της Διεύθυνσης Στρατολογικού του Γενικού Επιτελείου του οικείου Κλάδου των Ενόπλων Δυνάμεων. Η βραχεία ανακατάταξη λήγει, εφόσον δεν διεκόπη ή δεν παρατάθηκε με τη συμπλήρωση του κατά περίπτωση χρόνου ανακατάταξης. Για τη συμπλήρωση του χρόνου αυτού δεν προσμετρούνται: Οι πέραν των τριάντα πέντε ημέρες πειθαρχικής φυλάκισης για κάθε έτος ανακατάταξης. Οι άδειες που τυχόν χορηγήθηκαν επιπλέον των καθοριζομένων με τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 4 της υπουργικής απόφασης. Οι αναρρωτικές άδειες που χορηγούνται μετά από νοσηλεία για βλάβη ή πάθηση που προήλθε από την εκτέλεση της υπηρεσίας και εξαιτίας αυτής υπολογίζεται για τη συμπλήρωση του χρόνου ανακατάταξης. Ο χρόνος των λοιπών ειδικών καταστάσεων ο οποίος σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου περί στρατολογίας, δεν υπολογίζεται ως πραγματική στρατιωτική υπηρεσία για τους οπλίτες που εκπληρώνουν θητεία. Οι οπλίτες των Ενόπλων Δυνάμεων μπορούν μετά την εκπλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων να ανακατατάσσονται εθελοντικά για βραχεία περίοδο ενός (1) μέχρι τριών (3) ετών με το βαθμό που φέρουν και αποδοχές μονίμου Λοχία. Η ανακατάταξη αυτή γίνεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας μετά από πρόταση του οικείου Γενικού Επιτελείου. Μετά το πέρας της ανακατατάξεως, οι ανακατατασσόμενοι απολύονται οριστικά από τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων, χωρίς άλλη διαδικασία. Ο αριθμός των οπλιτών, που ανακατατάσσονται κάθε χρόνο, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου, η κλάση, η ειδικότητα, οι περιπτώσεις απολύσεως τους κατά τη διάρκεια της ανακατατάξεως, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια, ρυθμίζονται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας. Οι οπλίτες που ανακατατάσσονται : Ασφαλίζονται στον Κλάδο συντάξεων του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Ι.Κ.Α.) και στο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (Τ.Ε.Α.Μ.) Κατά το χρόνο της ανακατατάξεως τους έχουν τα ίδια δικαιώματα από πλευράς υγειονομικής περίθαλψης, όπως και οι μόνιμοι στρατιωτικοί. Τοποθετούνται και υπηρετούν το χρόνο της ανακατατάξεως τους σε μονάδες Εκστρατείας.


1.500 προσλήψεις εποχικών στην Πυροσβεστική το 2014


Στις προσλήψεις εποχικών δασοπυροσβεστών θα προχωρήσει το υπουργείο Δημόσια Τάξης για την στελέχωση της Πυροσβεστικής και για το 2014 στο πλαίσιο της ενίσχυσης των δυνάμεων για την νέα αντιπυρική περίοδο. Οι συγκεκριμένες προσλήψεις γίνονται από τις λίστες επιτυχόντων όπως έχουν διαμορφωθεί από το έτος 2003 (έτος αρχικής πρόσληψης πυροσβεστών πενταετούς θητείας).


Σύμφωνα με το dikaiologitika.gr κάθε χρόνο καλούνται οι υποψήφιοι να υποβάλλουν στις αρμόδιες υπηρεσίες τα δικαιολογητικά τους και τις βεβαιώσεις υγειονομικής περίθαλψης. Οι πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης ασκούν κυρίως καθήκοντα δασοπυρόσβεσης, δασοπροστασίας και πυρασφάλειας.


Επίσης, διατίθενται επικουρικά και στην άσκηση των λοιπών καθηκόντων του πυροσβεστικού προσωπικού, ανάλογα με τις υπηρεσιακές ανάγκες. Κατά την άσκηση των καθηκόντων τους φέρουν στολή και κατάλληλο εξοπλισμό. Οι συμβασιούχοι θα προσληφθούν το αργότερο στις αρχές Μαΐου 2014.


Πέρσι το ΣτΕ είχε κρίνει νόμιμο το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, που προέβλεπε την πρόσληψη εποχικών υπαλλήλων με πεντάμηνη απασχόληση και όχι οχτάμηνη, όπως ίσχυε, μέχρι πρόσφατα. Πάντως, στη σχετική γνωμοδότησή του (154/2013), το Ε' Τμήμα του ΣτΕ επισημαίνει ότι «οι παρατάσεις της δυνατότητας επαναπρόσληψης των ίδιων προσώπων με βάση τους πίνακες του έτους 2003, επιτρέπουν, μεν, την αξιοποίηση της εμπειρίας που τα πρόσωπα αυτά έχουν αποκτήσει στην κατάσβεση πυρκαγιών, εμποδίζει, όμως, την ανανέωση του εποχιακού πυροσβεστικού προσωπικού και είναι πιθανόν να δημιουργήσει ζητήματα νομιμότητας, εφόσον συνεχισθεί στο μέλλον».



Παράλληλα, προβλέπεται, ότι οι εποχικοί πυροσβέστες θα μπορούν να ανανεώνουν τις 5μηνες συμβάσεις τους για ένα ή δύο έτη ,δηλαδή έως και το 2015. Παράλληλα, με το επίμαχο σχέδιο διατάγματος αντικαθίσταται η παλαιά διάταξη που προέβλεπε, ότι οι εποχικοί πυροσβέστες μπορούσαν να επαναπροσληφθούν για πέντε περιόδους και το διάστημα αυτό μπορεί να επεκταθεί μέχρι δέκα χρόνια -κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας- εφόσον υπήρχαν υπηρεσιακές ανάγκες που το επέβαλαν. Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα, τέλος, η πρόσληψη των εποχικών πυροσβεστών θα επιβαρύνει κατά 11.334.917 ευρώ τον κρατικό προϋπολογισμό (υπουργείου Δημοσίας Τάξης) για το τρέχον οικονομικό έτος, όπως επίσης με το ίδιο ποσό θα επιβαρύνει τους προϋπολογισμούς και των δυο επόμενων ετών (2014 - 2015).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου