Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Επικίνδυνο το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Προκαλεί δηλητηρίαση

Επικίνδυνο το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Προκαλεί δηλητηρίασηΙΔΙΩΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

 

Οι αμπούλες του ηλεκτρονικού τσιγάρου έχουν αποδειχθεί μέχρι και θανατηφόρες! Στις ΗΠΑ καταγράφονται κάθε χρόνο εκατοντάδες περιστατικά δηλητηρίασης από υγρά που περιέχει το ηλεκτρονικό τσιγάρο και όπως φαίνεται πολλοί γονείς δεν έχουν συνειδητοποιήσει τον κίνδυνο που εγκυμονεί η νικοτίνη -ακόμα κι αν κάποιος απλώς την αγγίξει.
Τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Ευρώπη, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και οι αμπούλες νικοτίνης δεν ελέγχονται, αν και ΕΕ αποφάσισε να επιβάλει προδιαγραφές για την ασφάλεια των φιαλιδίων, καθώς και όριο στη συγκέντρωση νικοτίνης στα 20mg/ml. Τα μέτρα όμως δεν αναμένεται να εφαρμοστούν πριν από το 2016, και μέχρι τότε χιλιάδες χρήστες θα συνεχίζουν να χρησιμοποιούν συσκευές και υγρά αγνώστου ποιότητας.
 Το φυτό του καπνού παράγει τη νευροτοξίνη της νικοτίνης για να απωθήσει τα έντομα και τα φυτοφάγα ζώα. Ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να μεταβολίζει γρήγορα αυτή την ουσία ώστε να μην συσσωρεύεται στον οργανισμό, δεν είναι όμως δύσκολο να φτάσει κάποιος στη δηλητηρίαση.

Σύμφωνα με τον Λι Κάντρελ, καθηγητή Φαρμακολογίας και διευθυντή του Κέντρου Δηλητηριάσεων του Σαν Ντιέγκο, ένα κουταλάκι υγρού για το γέμισμα ηλεκτρονικού τσιγάρου, με συγκέντρωση μόλις 10mg/ml μπορεί να προκαλέσει θάνατο σε ένα παιδί, ή ακόμα και σε έναν ενήλικα. Επιπλέον, η νικοτίνη απορροφάται εύκολα από το δέρμα, δημιουργώντας κίνδυνο νικοτινίασης για όποιον έρθει σε επαφή με το υγρό.
Το 2013, τα κέντρα δηλητηρίασης στις ΗΠΑ δέχτηκαν 1.351 κλήσεις για περιστατικά που σχετίζονται με ηλεκτρονικά τσιγάρα, αριθμός τριπλάσιος σε σχέση με το 2011. Ο αριθμός των περιστατικών που παραπέμφθηκαν σε νοσοκομεία επίσης τριπλασιάστηκε και έφτασε τα 365.
Η συντριπτική πλειονότητα των περιστατικών αφορά παιδιά, υπάρχουν όμως και περιστατικά ενηλίκων που κινδύνεψαν, όπως στην περίπτωση μιας γυναίκας που νοσηλεύτηκε με καρδιακά προβλήματα όταν ξάπλωσε στο κρεβάτι της όπου βρισκόταν μια σπασμένη αμπούλα. Η νικοτίνη απορροφήθηκε από το δέρμα της…
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου