Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Ηλίανθος: Ικανοποιητικό εισόδημα και ενεργειακή επάρκεια

Ηλίανθος: Ικανοποιητικό εισόδημα και ενεργειακή επάρκειαΧΑΜΗΛΟΥ ΡΙΣΚΟΥ ΕΠΕΝΔΥΣΗ

 

Ως μια από τις πιο αξιόπιστες λύσεις στη λίστα των ενεργειακών καλλιεργειών, καθώς προσφέρει σταθερό εισόδημα στους παραγωγούς στα πρότυπα της συμβολαιακής γεωργίας και με χαμηλό κόστος επένδυσης, προβάλλει ο ηλίανθος.
Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γεωπόνος του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» Δράμας, Άνθιμος Αναστασιάδης, ο ηλίανθος, έχοντας μηδαμινές ανάγκες σε ό,τι αφορά τη «φροντίδα» του, παραμένει ψηλά στις προτιμήσεις των αγροτών, κυρίως της Β. Ελλάδας.
Στη χώρα μας, σύμφωνα με τον ίδιο, το 2013 καλλιεργήθηκαν συνολικά 705.000 στρέμματα ηλίανθου, με τη “μερίδα του λέοντος”, δηλαδή 350.000 στρέμματα να εντοπίζονται στο Νομό Έβρου και ειδικότερα στην Ορεστιάδα. Ακολουθούν: οι Σέρρες με 100.000 στρ., η Ξάνθη, με 56.000 στρ., η Δράμα με 46.000 στρ. και η Θεσσαλονίκη, με 60.000 στρέμματα.
Σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη, στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, οι αγρότες που ασχολούνται με την καλλιέργεια ηλίανθου ανέρχονται σε 70.000, με τη φετινή τιμή να έχει οριστεί στα 35-37 λεπτά/κιλό, έναντι των 42 λεπτών/κιλό πέρυσι.

Στη χώρα μας, λειτουργούν 12 εργοστάσια παραγωγής βιοντίζελ, τα οποία και καταρτίζουν τα συμβόλαια με τους παραγωγούς, επισημαίνει ο κ. Αναστασιάδης και σημειώνει ότι ένα στρέμμα ηλίανθου έχει υπολογιστεί ότι παράγει κατά μέσο όρο από 43 έως και 75 λίτρα βιοντίζελ. Υπενθυμίζεται, ότι στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) είναι τα βιοκαύσιμα να αντιπροσωπεύουν το 10% της αγοράς καυσίμων έως το 2020.
Με ηλίανθο καμιά έκταση σε αγρανάπαυση
Το κόστος για την ανάπτυξη της καλλιέργειας ηλίανθου κυμαίνεται από από 30 μέχρι 60 ευρώ το στρέμμα, ανάλογα με τις εισροές και τα ενοίκια. Με απόδοση που φθάνει τα 500 κιλά ανά στρέμμα, επιτυγχάνεται ένα ικανοποιητικό εισόδημα, ενώ όπως αναφέρει ο κ. Αναστασιάδης, δεν απαιτούνται καθόλου εργατικά έξοδα, όπως συμβαίνει με άλλες σκαλιστικές καλλιέργειες.

Η επένδυση καλλιέργειας ηλίανθου είναι χαμηλού ρίσκου και δεν επηρεάζεται από έκτακτους παράγοντες, ενώ θεωρείται ιδανική στην εναλλαγή των καλλιεργειών, δημιουργώντας αύξηση των αποδόσεων σε επόμενες καλλιέργειες.

Κατά την καύση του βιοντίζελ που προέρχεται από τον ηλίανθο, εκλύεται στην ατμόσφαιρα μόνο το διοξείδιο του άνθρακα που το φυτό έχει απορροφήσει κατά τη διάρκεια της ημέρας και, κατά συνέπεια, συμβάλλει στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου.

Ο ηλίανθος μπορεί να ευδοκιμήσει σε όλων των ειδών τα εδάφη, ωστόσο τα βαθιά και καλά στραγγιζόμενα εδάφη δίνουν τα καλύτερα αποτελέσματα. Σε φτωχά ξηρικά χωράφια, το νερό στη διάρκεια της άνοιξης είναι ο πιο κρίσιμος παράγοντας.
Η εποχή σποράς είναι ιδιαίτερα σημαντική απόφαση, γιατί από αυτήν εξαρτάται το κανονικό φύτρωμα του σπόρου. Η σπορά γίνεται νωρίς την άνοιξη και όταν η θερμοκρασία εδάφους σταθεροποιηθεί στους 8°C. Με την πρώιμη σπορά αυξάνονται οι στρεμματικές αποδόσεις και η περιεκτικότητα του σπόρου σε έλαιο.

Επίσης, δίνεται η δυνατότητα στο φυτό να αξιοποιήσει τις βροχές Μαΐου-Ιουνίου καθώς το κρίσιμο στάδιο για την παραγωγή του ηλίανθου είναι το τελείωμα της ανθοφορίας. Η κατάλληλη εποχή σποράς είναι το διάστημα αρχές Μαρτίου με αρχές Απριλίου, ανάλογα με την περιοχή.

Τα θρεπτικά στοιχεία που δίνονται με τη λίπανση είναι κυρίως το άζωτο, που βοηθάει στην ανάπτυξη του ηλίανθου και ο φώσφορος, που επηρεάζει την παραγωγή και την περιεκτικότητα του σπόρου σε λάδι. Το βόριο, επίσης, είναι το σημαντικότερο ιχνοστοιχείο για την καλλιέργεια του ηλίανθου, καθώς η έλλειψή του μπορεί να έχει επιπτώσεις στην τελική παραγωγή ιδιαίτερα σε φτωχά εδάφη με έλλειψη ασβεστίου.

Στο στάδιο του φυτρώματος είναι απαραίτητη η υγρασία του εδάφους για ομοιόμορφο και άριστο φύτρωμα. Το κρίσιμο στάδιο αναγκών της καλλιέργειας σε νερό είναι η περίοδος της ανθοφορίας. Η αμειψισπορά με σιτηρά ή όσπρια είναι πολύ διαδεδομένη. Το σιτάρι που διαδέχεται τον ηλίανθο ευνοείται τα μέγιστα σε αποδόσεις. Η αμειψισπορά είναι απαραίτητη για τον ηλίανθο με κύριο στόχο την αποφυγή ανάπτυξης του παρασίτου της οροβάγχης, αλλά και κάποιων σοβαρών ασθενειών όπως αυτής του περονόσπορου.
Για τις βασικές αρχές διαχείρισης καλλιέργειας του ηλίανθου θα μιλήσει ο κ. Αναστασιάδης μεθαύριο, Παρασκευή 21 Μαρτίου, στις 11 το πρωί στην κεντρική αίθουσα διαλέξεων-προβολών του κέντρου “Δήμητρα” Δράμας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου