10 λόγοι για να τρώτε περισσότερα καρότα
Τα καρότα είναι κάτι παραπάνω από ένα νόστιμο συστατικό στις σούπες, τις σαλάτες και τους χυμούς. Είναι καλό για τη γενικότερη υγεία του σώματος και ειδικά του δέρματος, των ματιών, του πεπτικού συστήματος και των δοντιών!
Έτσι, αν η γλυκιά γεύση τους δεν σας αρκεί, διαβάστε τους παρακάτω 10 λόγους για να τρώτε περισσότερα καρότα:
1. Β-καροτίνη: Τα καρότα αποτελούν πλούσια πηγή αυτού του ισχυρού αντιοξειδωτικού, το οποίο, μεταξύ άλλων ζωτικής σημασίας χρήσεων, μπορεί να μετατραπεί σε βιταμίνη Α στον οργανισμό βοηθώντας στη διατήρηση υγιούς δέρματος.
2. Πέψη: Τα καρότα αυξάνουν την παραγωγή σάλιου και παρέχουν τα απαραίτητα μεταλλικά στοιχεία, τις βιταμίνες και τα ένζυμα που βοηθούν στην πέψη. Τρώγοντας καρότα τακτικά ενισχύετε την πρόληψη των γαστρικών ελκών και άλλων πεπτικών διαταραχών.
3. Αλκαλικά στοιχεία: Τα καρότα είναι πλούσια σε αλκαλικά στοιχεία που καθαρίζουν και ανανεώνουν το αίμα, ενώ βοηθούν στην εξισορρόπηση της όξινης / αλκαλικής αναλογίας του σώματος.
4. Κάλιο: Τα καρότα είναι μια καλή πηγή καλίου, το οποίο βοηθά στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων νατρίου στον οργανισμό συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
5. Υγεία των δοντιών: Τα καρότα σκοτώνουν τα βλαβερά μικρόβια του στόματος και βοηθούν στην πρόληψη της τερηδόνας.
6. Τραύματα: Το ωμό ή τριμμένο καρότο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία πληγών, αμυχών και φλεγμονών.
7. Φυτοθρεπτικά συστατικά: Ανάμεσα στα πολλά ευεργετικά φυτοχημικά που περιέχουν τα καρότα είναι και η φαλκαρινόλη, η οποία ενδέχεται να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου ενώ ταυτόχρονα ενισχύει τη συνολική υγεία του.
8. Καροτενοειδή: Τα καρότα είναι πλούσια σε καροτενοειδή, τα οποία χρησιμοποιεί το σώμα μας για τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.
9. Ίνες: Τα καρότα είναι πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες μειώνουν τη χοληστερίνη δεσμεύοντας την LDL (κακή χοληστερίνη) και αυξάνοντας την HDL (καλή χοληστερίνη) βοηθώντας έτσι στη μείωση των θρόμβων αίματος και την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων.
10. Μάτια, μαλλιά, νύχια και πολλά άλλα! Οι θρεπτικές ουσίες που περιέχουν τα καρότα βελτιώνουν την υγεία των ματιών, του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών ενώ βοηθούν στην αποτοξίνωση του οργανισμού και τη δημιουργία νέων κυττάρων!
Υπάρχουν πολλοί περισσότεροι λόγοι για να απολαύσετε αυτά τα τραγανά, γλυκά ριζώδη λαχανικά, γι’ αυτό αφήστε ένα μέρος στον κήπο σας για να φυτέψετε μερικά ή προμηθευτείτε τα από τη λαϊκή αγορά!