Τα μυστικά της βιταμίνης Β12: Η θαυματουργή θεραπευτική της δύναμη
Γράφει η Λιν ΜακΤάγκαρτ
Ο Δρ Τζότζεφ Τσάντι, ένας 74χρονος ιατρός γενικής ιατρικής στο Κάουντι Ντάραμ, είναι πεπεισμένος ότι έχει ανακαλύψει μια θεραπεία για πολλές περιπτώσεις κατάθλιψης. Ωστόσο για τις ιατρικές αρχές, η θεραπεία του είναι επικίνδυνη και αναπόδεικτη. Για πολλά χρόνια ο ίδιος έπρεπε να πληρώνει για τις προμήθειες από την τσέπη του, καθώς δεν μπορούσε να πάρει την επιστροφή της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας για τη θεραπεία.
Το 2006, οι τοπικές αρχές υγείας του απαγόρευσαν τη χρήση της θεραπείας του στους ασθενείς του. Μετά από πολλούς μήνες διαβουλεύσεων, ανακάλεσαν τελικά την απαγόρευση, όμως κυνηγήθηκε εκ νέου από το Γενικό Ιατρικό Συμβούλιο τον Ιούνιο του 2014. Παρά τις μαρτυρίες εκατοντάδων ευγνωμόνων ασθενών, οι οποίοι έχουν σχηματίσει και μια ομάδα που υπερασπίζεται το έργο του, η απόφαση από το Γενικό Ιατρικό Συμβούλιο του απαγορεύει τη χρήση της θεραπείας ιδιωτικά, εκτός του Εθνικού Συστήματος Υγείας και εκτός του ιατρείου του, στο Χόρντεν.
Τι είναι αυτό που θεωρούν επικίνδυνο στις θεραπείες του Τσάντι; Οι ενέσεις βιταμίνης Β12. “Αυτό συμβαίνει όταν αμφισβητούνται τα καθιερωμένα,” ανέφερε ο ίδιος. “Είναι ένα κυνήγι μαγισσών. Ξέρουν ότι έχω δίκιο, όμως ενοχλεί που αμφισβητώ τον παλιό τρόπο σκέψης, τον απαρχαιωμένο τρόπο σκέψης.” Η υπόθεση Τσάντι επιβεβαιώνει ακόμη περισσότερο τις αποδείξεις ότι η κατάσταση που ονομάζουμε «κατάθλιψη», η οποία πλήττει τόσο μεγάλο μέρος του πληθυσμού, δεν είναι κάτι άλλο παρά θέμα χημικής ανισορροπίας. Σύμφωνα με την επικρατούσα άποψη της σύγχρονης ιατρικής, η κατάθλιψη είναι το αποτέλεσμα μιας ανισορροπίας της χημικής ουσίας σεροτονίνης στον εγκέφαλο, μια θεωρία που ποτέ δεν έχει αποδειχθεί, και η τυπική προσέγγιση είναι η χρήση φαρμάκων όπως οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης της σεροτονίνης (SSRIs) για να επιβραδυνθεί η διαδικασία πρόσληψη της σεροτονίνης από το σώμα.
Όμως, νέα στοιχεία δείχνουν ότι οποιαδήποτε ανισορροπία στο σώμα μπορεί να έχει περισσότερο να κάνει με μια απλή έλλειψη ενός ή περισσότερων ιχνοστοιχείων που είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της διάθεσης, ή μπορεί να είναι μέρος μιας ευρύτερης εικόνας μιας μεταβολικής διαταραχής που σχετίζεται με άλλες εκφυλιστικές νόσους που προέρχονται από διατροφικές αιτίες.
Αν και ο Τσάντι αντιμετωπίζει όλα τα είδη των περιπτώσεων «αινιγματικών ασθενειών» με βιταμίνη Β12, συμπεριλαμβανομένων των ασθενών με σοβαρή χρόνια κόπωση και σκλήρυνση κατά πλάκας, τα περιστατικά ασθενών του περιλαμβάνουν άτομα με κατάθλιψη εξαιτίας μιας απλής ανεπάρκειας βιταμίνης. Η Τζάνετ Τσάπμαν, ηλικίας 42 ετών, για παράδειγμα, εμφανίστηκε σε ένα ντοκιμαντέρ του BBC για το έργο του Τσάντι. Σε αυτό περιέγραψε πώς οι ενέσεις Β12 τη βοήθησαν να ανακάμψει από σοβαρή κατάθλιψη, επιτρέποντάς της να σταματήσει να παίρνει αντικαταθλιπτικά. Ο Τσάντι χρησιμοποίησε στοιχεία από το αρχείο των ασθενών του για να δείξει ότι πολλές περιπτώσεις κατάθλιψης μπορεί να μην είναι τίποτα περισσότερο από μια σοβαρή ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 και ότι η άσχημη διάθεση συνδυάζεται συχνά με ανεπάρκεια της βιταμίνης αυτής.
Ως παθολόγος που εξασκεί την ιατρική στην ίδια περιοχή για 33 ολόκληρα χρόνια, ο ίδιος έχει φροντίσει μια σειρά γενεών, και ως εκ τούτου, έχει ανακαλύψει ότι αυτή η έλλειψη μπορεί να υπάρξει ακόμα σαν κληρονομικότητα σε οικογένειες. Με την πάροδο των ετών, έχει χρηματοδοτήσει προσωπικά την επιτυχή θεραπεία του για την κατάθλιψης σε εκατοντάδες ασθενείς. Μία τέτοια ασθενής, μια γυναίκα περίπου 35 ετών, επισκεπτόταν τη μητέρα της στο Χόρντεν από το Γιορκ. Είχε διαγνωστεί με σοβαρή ενδογενή κατάθλιψη και της είχε συνταγογραφηθεί ένα κοκτέιλ φαρμάκων. Αν και είχε πανεπιστημιακή μόρφωση, δεν ήταν σε θέση να εργαστεί. Ο Δρ Τσάντι πήρε δείγμα αίματός της και τα αποτελέσματα έδειξαν σοβαρή έλλειψη Β12. Άρχισε να της κάνει ενέσεις Β12 σε τακτά διαστήματα. “Μέσα σε λίγες εβδομάδες άρχισε να αισθάνεται καλύτερα, και μέσα σε ένα μήνα ήταν σε θέση να σταματήσει όλα τα φάρμακα”, αναφέρει. “Κατέληξε να πάρει άλλο ένα πτυχίο και τώρα έχει μια σημαντική θέση εργασίας σε κυβερνητική θέση.”
Απαγόρευση της θεραπείας με Β12
Ο Δρ Τζότζεφ Τσάντι πριν από περισσότερο από 40 χρόνια, ως νέος γιατρός στην Ινδία, αναρωτιόταν αν υπήρχε κάποια σχέση μεταξύ της γενικής κόπωσης και τους αισθήματος κακουχίας πολλών από τους Βραχμάνους ασθενείς του και της διατροφής τους. Παρατήρησε επίσης ότι οι ασθενείς βελτιώνονταν όταν ένας ανώτερος γιατρός στο Ιατρικό Κολέγιο Θιρουβανανθαπούραμ, τους συνταγογραφούσε ένα εκχύλισμα συκωτιού. Όλοι οι Ινδουιστές που κατοικούν στην περιοχή του είναι χορτοφάγοι και, καθώς η πιο εύκολα χρησιμοποιήσιμη μορφή της Β12 βρίσκεται στο κρέας, τα ψάρια, το γάλα και τα αυγά, η έλλειψη βιταμίνης Β12 είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη μεταξύ των χορτοφάγων και των βέγκαν.
Ο Δρ Τσάντι άρχισε να πειραματίζεται με την Β12 στην Ινδία και, όταν μετακόμισε στο Ηνωμένο Βασίλειο και άνοιξε ιατρείο στον πρώην χωριό εξόρυξης Πίτερλι στο Κάουντι Ντάραμ το 1970, συνέχισε την έρευνα για τη Β12 και τη σημασία της για την υγεία. Δέκα χρόνια αργότερα, άρχισε θεραπείες με τη βιταμίνη σε ασθενείς στο Ηνωμένο Βασίλειο, όταν ξεγέννησε το μωρό της Γκλένις Μέισον, τότε 26 ετών, η οποία παραπονέθηκε για συνεχή κόπωση και αίσθηση σαν να την τρυπούν καρφίτσες και βελόνες στα κάτω άκρα της. Της ζήτησε να κάνει μία εξέταση και ανακάλυψε ότι είχε σοβαρή έλλειψη βιταμίνης Β12. Ενέσεις Β12 διόρθωσαν αμέσως τα προβλήματά της.
Μέχρι σήμερα, ο Δρ Τσάντι συνεχίζει αδιάκοπα να θεραπεύει εκατοντάδες ασθενείς που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας και ανεξήγητη κόπωση, καθώς και άλλες ανεξήγητες παθήσεις όπως η κατάθλιψη. Το έργο του έχει επικροτηθεί στην πατρίδα του, την Ινδία (όπου τιμήθηκε με το βραβείο Glory of India), και ο ίδιος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να συζητήσει τα ευρήματά του. Το 2006 γυρίστηκε ένα ντοκιμαντέρ του BBC για τον ίδιο και το έργο του, και παρουσίασε πολλούς ασθενείς που λένε ότι άλλαξε η ζωή τους μετά από τη θεραπεία με Β12, συμπεριλαμβανομένων όσων πάσχουν από ΣΚΠ, οι οποίοι σηκώθηκαν από τις αναπηρικές καρέκλες τους μετά από τη θεραπεία. Οι αφοσιωμένοι ασθενείς του έχουν σχηματιστεί μια ομάδα – την ομάδα των ασθενών που υποστηρίζουν τη θεραπεία με Β12 (www.b12d. Org).
Στις 13 Ιουνίου του τρέχοντος έτους, τον διέταξαν με δικαστική εντολή από ιατρικές αρχές, όχι μόνο να σταματήσει τη συνταγογράφηση της θεραπείας, αλλά επίσης και να αντιμετωπίζει την πάθηση!
Μια απλή έλλειψη
Οι βιταμίνες Β παίζουν κεντρικό ρόλο στη ρύθμιση των επιπέδων των σημαντικών νευροδιαβιβαστών όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη, από τα οποία εξαρτάται το αίσθημα ευτυχίας. Η Β12 είναι ζωτικής σημασίας για το σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων, και η ανεπάρκειά της μπορεί να οδηγήσει σε αυτό που ονομάζεται «κακοήθης αναιμία», που χαρακτηρίζεται από εναλλαγές της διάθεσης, κατάθλιψη και άλλες συνθήκες που συχνά αναφέρονται λάθος ως ψυχιατρικά προβλήματα.
Τα νέα επιστημονικά στοιχεία που δείχνουν πόσο σημαντικές είναι οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως η Β12, αυξάνονται συνεχώς. Μια φινλανδική μελέτη, που πραγματοποιήθηκε σε 20 διαφορετικά ιατρικά κέντρα σε όλη την Φινλανδία, με τη συμμετοχή πάνω από 400 ασθενών με καταθλιπτικά συμπτώματα, ήταν μία από τις πρώτες που ανακάλυψε ότι τα επίπεδα της βιταμίνης Β12 συνδέονται με το επίπεδο των καταθλιπτικών συμπτωμάτων: τα άτομα με τα υψηλότερα επίπεδα της Β12 (331±176pmol/L) δεν υπέστησαν κανένα σύμπτωμα μελαγχολίας, ενώ εκείνα με γενική καταθλιπτικά συμπτώματα είχαν μέσο επίπεδο βιταμίνης Β12 ίσο με 324±135pmol/L και εκείνα με τα χειρότερα συμπτώματα ή «μελαγχολική κατάθλιψη» είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα Β12 (292±112 pmol/L).(1)
Μια αμερικανική μελέτη σε γυναίκες ηλικίας 65 ετών και άνω, διαπίστωσε ότι εκείνες που είχαν ανεπάρκεια σε βιταμίνη Β12 είχαν διπλάσιες πιθανότητες να είναι καταθλιπτικές, σε σχέση με άτομα με επαρκή επίπεδα,(2) ενώ μια πληθυσμιακή μελέτη σχεδόν 4.000 ηλικιωμένων ανδρών και γυναικών ανακάλυψε ότι τα άτομα με κακή κατάσταση στα επίπεδα της Β12 είχαν 70 τοις εκατό περισσότερες πιθανότητες να είναι καταθλιπτικοί.(3)
Αν και δεν είναι σαφές για ποιον ακριβώς λόγο η Β12 είναι τόσο βασική για την κατάθλιψη, διάφορες θεωρίες που βασίζονται σε μοντέλα ζώων δείχνουν ότι έχει να κάνει με την αλληλεπίδραση της Β12 και της S-αδενοσυλμεθειονίνης (SAMe). Βρισκόμενη σχεδόν σε κάθε κύτταρο του σώματος, η SAMe εμπλέκεται, μεταξύ άλλων, στην παραγωγή και την κατανομή των χημικών ουσιών του εγκεφάλου, όπως η σεροτονίνη, η μελατονίνη και η ντοπαμίνη -δηλαδή των νευροδιαβιβαστών που εμπλέκονται στη ρύθμιση της διάθεσης- και η έλλειψη Β12 ή φυλλικού οξέος μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του SAMe.
Αυτό υποστηρίζεται από το γεγονός ότι κλινικές δοκιμές έχουν δείξει ότι δόσεις των 200-1,600mg/ημέρα SAMe ήταν αποτελεσματικότερες από εικονικό φάρμακο (placebo) και λειτουργούσαν το ίδιο όπως και τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά στη αντιμετώπιση της κατάθλιψης.(4)
Το σημαντικό ρόλο που παίζουν τα μικροθρεπτικά συστατικά, όπως η Β12 στην αποτροπή της κατάθλιψης μπορεί να δει κανείς στην πολύπλοκη και ενδιαφέρουσα σύνδεση μεταξύ κατάθλιψης και ανθυγιεινής διατροφής. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις που συνδέουν την κατάθλιψη με το μεταβολικό σύνδρομο, συμπεριλαμβανομένης της φλεγμονής, της αντίστασης στην ινσουλίνη και της μιτοχονδριακής δυσλειτουργίας, που κρύβεται πίσω από πολλές εκφυλιστικές παθήσεις όπως η καρδιοπάθεια και ο διαβήτης.
Ένα ιστορικό κατάθλιψης είναι συχνά δείκτης μελλοντικής καρδιακής νόσου, που τώρα ξέρουμε ότι συνεπάγεται πάντοτε φλεγμονή. Σε μια μελέτη σχεδόν 900 ανθρώπων, εκείνοι που υπέφεραν περιόδους μείζονος κατάθλιψης και εναλλαγές της διάθεσης είχαν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή, από εκείνους που δεν ήταν καταθλιπτικοί.(5)
Οι γυναίκες με ιστορικό κατάθλιψης είναι τρεις φορές πιο πιθανό να πεθάνουν από μια καρδιαγγειακή νόσο και έχουν 14 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακή προσβολή, με τους άνδρες να έχουν 2,4 φορές και 3,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν, αντίστοιχα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ένας από τους δράστες περιλάμβανε αυξημένη δέσμευση σεροτονίνης στον εγκέφαλο λόγω του διαρκούς στρες.(6)
Η κατάθλιψη σχετίζεται επίσης με υψηλά επίπεδα C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP), που είναι ένας δείκτης στο αίμα ότι υπάρχει φλεγμονή κάπου στο σώμα, αν και δεν έχει αποφασιστεί ακόμα το αν η φλεγμονή προκαλεί κατάθλιψη ή η κατάθλιψη προκαλεί αύξηση των δεικτών CRP.(7)
Η κατάθλιψη συνδέεται επίσης με αυξημένα επίπεδα ομοκυστεΐνης,3 και είναι γνωστό ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 επιτρέπει τη συσσώρευση της ομοκυστείνης.
Ως παραπροϊόν της κανονικής διάσπασης των πρωτεϊνών στο σώμα, αυτό το αμινοξύ είναι ένας δείκτης πρόγνωσης της αρτηριακής νόσου και της καρδιακής προσβολής, και τα υψηλά επίπεδα αυξάνουν σημαντικά τους κινδύνους όταν η χοληστερόλη είναι κανονική ή ακόμη και χαμηλή.(8)
Πράγματι, τα υψηλά επίπεδα της ομοκυστεΐνης μπορούν να αυξήσουν τέσσερις φορές τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.(9) Η μεγαλύτερη έως τώρα έρευνα για την υγεία της καρδιάς, η αμερικανική μελέτη Framingham Heart Study, έδειξε ότι όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης στο αίμα, τόσο μεγαλύτερη είναι η έκταση της στένωσης των καρωτιδικών αρτηριών, ενώ όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα του φυλλικού οξέος και της βιταμίνης Β6, τόσο μικρότερη είναι η στένωση στην καρωτίδα.(10)
Επιπλέον, νέα στοιχεία δείχνουν ότι ένα πλήθος θρεπτικών συστατικών, όπως η Β12, επηρεάζουν τα μιτοχόνδρια μέσα στα κύτταρα, που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ενέργειας σε κάθε κύτταρο του οργανισμού, τα οποία διαδραματίζουν επίσης ζωτικό ρόλο στη μετάδοση πληροφορίας από τους νευροδιαβιβαστές στα κυκλώματα που βοηθούν στη ρύθμιση της διάθεσης.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Γιουνάν στην Κίνα, πρωτοπόροι στην έρευνα για το ρόλο του στρες και τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης στη μιτοχονδριακή λειτουργία, έχουν ανακαλύψει ότι τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης μπορεί να προκαλέσουν οξειδωτική βλάβη στα μιτοχόνδρια, επηρεάζοντας έτσι τη μετάδοση πληροφορίας από τους νευροδιαβιβαστές. Τα θρεπτικά συστατικά που προστατεύουν ενάντια της οξειδωτικής βλάβης είναι η βιταμίνη Β12 και το φυλλικό οξύ, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, η βιταμίνη C, ο ψευδάργυρος και το μαγνήσιο.(11)
Μήπως έχετε έλλειψη Β12 εξαιτίας φαρμάκων;
Πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ότι οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων (PPIs) και οι ανταγωνιστές των Η2 υποδοχέων της ισταμίνης (Η2RAs), δύο κατηγορίες φαρμάκων που χρησιμοποιούνται ευρέως για την καταστολή της παραγωγής στομαχικών οξέων, μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη έλλειψη βιταμίνης Β12. Σε μία μελέτη, ασθενείς που έπαιρναν πάνω από ενάμιση χάπι PPIs τη μέρα είχαν διπλάσιες πιθανότητες να αποκτήσουν έλλειψη Β12. Ακόμα και οι ασθενείς που χρησιμοποιούσαν παλαιότερα αυτά τα φάρμακα αλλά είχαν σταματήσει τη χρήση τους, ήταν πιο πιθανό να έχουν έλλειψη Β12. Άλλα φάρμακα που είναι γνωστό ότι επηρεάζουν τα επίπεδα της βιταμίνης Β12 είναι τα αντισυλληπτικά και το νιτρικά οξείδια. {Πηγή: JAMA, 2013,310:2435-42.}
Συμπτώματα έλλειψης Β12
•Συνεχής κόπωση
•Κατάθλιψη
•Αίσθηση τσιμπήματος σαν από βελόνες
•Απώλεια μαλλιών
•Μουδιάσματα στα χέρια ή τα πόδια
•Ταχυκαρδίες, επίμονοι πονοκέφαλοι, ζαλάδες
•Τρέμουλο ή παλμοί κάθε είδους
Άλλες ελλείψεις
Αυτά τα νέα κινεζικά στοιχεία δείχνουν ότι η έλλειψη Β12 μπορεί να είναι μόνο ένα μέρος μίας σύνθετης εικόνας ελλείψεων σε ένα πλήθος θρεπτικών ουσιών. Οι βιταμίνες Β, όπως το φυλλικό οξύ (Β9), η Β6 και η νιασίνη (B3) παίζουν σημαντικό ρόλο στη σύνθεση των νευροδιαβιβαστών που επηρεάζουν την διάθεση, και νέα στοιχεία ανακάλυψαν μια σχέση μεταξύ κατάθλιψης και χαμηλών επιπέδων φυλλικού οξέος.(12) Σύμφωνα με έρευνα σε ζώα, τα επίπεδα της Β6 μπορούν επίσης να επηρεάσουν τα ποσοστά της σύνθεσης σεροτονίνης κατά 20-60 τοις εκατό.(13)
Εκτός από τις βιταμίνες Β, υπάρχουν ενδείξεις ότι η βιταμίνη C παίζει σημαντικό ρόλο στην κατάθλιψη. Ο Δρ Χιου Ρίρνταν ένας αμερικανός γιατρός ορθομοριακής ιατρικής, περιγράφει μία ασθενή του που ήταν σε τόσο βαθιά κατάθλιψη με έντονη κόπωση που μόλις και μετά βίας μπορούσε να κρατήσει τη δουλειά της ως δασκάλα. Τρία χρόνια ψυχοθεραπεία δεν έφεραν καμία βελτίωση στην κατάστασή της.
Μετά τον έλεγχο των επιπέδων διαφόρων θρεπτικών ουσιών στον οργανισμό της, Ο Δρ Ρίρνταν ανακάλυψε ότι είχε ανεπάρκεια βιταμίνης C. Τη συμβούλεψε να παίρνει 500mg βιταμίνης C καθημερινά, μία εξαιρετικά μέτρια πρόσληψη. Λίγες εβδομάδες αργότερα η διάθεσή της είχε αλλάξει εντελώς.
Άλλοι ασθενείς του βοηθήθηκαν με ψευδάργυρο, ένα άλλο αντιοξειδωτικό. Τα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη μπορεί επίσης να μη διαθέτουν την κατάλληλη ισορροπία μεταξύ ωμέγα-3 και 6 λιπαρών οξέων.
Μία ανασκόπηση της βιβλιογραφίας σχετικά με τα απαραίτητα λιπαρά οξέα έδειξε ότι αυτές οι ανισορροπίες, ιδίως όσο γερνάμε, μπορεί να εμποδίσουν την επικοινωνία μεταξύ των νευρώνων και όχι μόνο βλάπτουν τη γνωστική λειτουργία, αλλά και επηρεάζουν τη διάθεση, προκαλώντας κατάθλιψη.(14) Υπάρχουν, επίσης, ενδείξεις ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι φυσικά αντιφλεγμονώδη που μπορούν να βοηθήσουν σε περιπτώσεις κατάθλιψης. Σε μια μελέτη σε 432 ενήλικες με μείζονα κατάθλιψη, εκείνοι που πήραν συμπλήρωμα ιχθυελαίου για οκτώ εβδομάδες ανέφεραν σημαντική βελτίωση στην κατάστασή τους, σε σύγκριση με αυτούς που έλαβαν εικονικό φάρμακο (placebo).(15)
Οι γυναίκες στο τελευταίο στάδιο της κύησης βιώνουν μια ξαφνική αύξηση της φλεγμονής, η οποία, σύμφωνα με έναν ερευνητή στο Πανεπιστήμιο του Νιου Χάμσαϊρ, συμβάλλει σημαντικά στην επιλόχεια κατάθλιψη μετά τη γέννα. Ο θηλασμός του νεογέννητου θα μειώσει την πιθανότητα ενεργοποίησης της φλεγμονώδους απόκρισης του σώματος, όπως η συμπλήρωση με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, αναφέρει ο συγγραφέας της μελέτης.(16) Ελλείψεις της βιταμίνης D, που είναι κάτι ευρέως διαδεδομένο στα βόρεια κλίματα, έχουν συνδεθεί επίσης με γενική κατάθλιψη, επηρεάζοντας τους νευροδιαβιβαστές, τους δείκτες φλεγμονής και άλλους παράγοντες που σχετίζονται με την κατάθλιψη.
Διατροφικές διαταραχές
Με την απομόνωση της Β12 ως θεραπεία για τόσες πολλές ασθένειες, Δρ Τσάντι μπορεί κατά λάθος να ανακάλυψε ένα νέο τρόπο για να δει κανείς την κατάθλιψη: όχι τόσο ως μια περίπτωση εγγενούς ανισορροπίας του εγκεφάλου, αλλά ως διατροφικής διαταραχής, το αποτέλεσμα της ολοένα και ελλιπέστερης σε θρεπτικά συστατικά Δυτικής διατροφής, με υπερβολικά επεξεργασμένες τροφές.
Παρά το γεγονός ότι ολοένα και περισσότερη επιστημονική βιβλιογραφία υποστηρίζει τα κλινικά ευρήματα του Τσάντι, το ιατρικό κατεστημένο, το οποίο εξακολουθεί να δείχνει πολύ μεγαλύτερη εμπιστοσύνη σε επικίνδυνα φάρμακα όπως τα SSRIs (αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης) από ό, τι στις τροφές ή τις βιταμίνες, επέλεξε να αγνοήσει εσκεμμένα αυτά τα στοιχεία και έχει υιοθετήσει μία Γκεσταπίτικη τακτική σε μια προσπάθεια να συντρίψει μία φθηνή και ελπιδοφόρα απάντηση στην κατάθλιψη και ένα γιατρός αφιερωμένο σε μία αφάρμακη προσέγγιση. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι η Β12 είναι ένα από τα λίγα συμπληρώματα διατροφής που είναι ασφαλές σε οποιοδήποτε επίπεδο, σύμφωνα με μια έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης του 2004 για τα συμπληρώματα διατροφής. Αν και κάθε νοσοκόμα στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να χρησιμοποιεί τη βιταμίνη σε ασθενείς, ο Δρ Τσάντι δεν επιτρέπεται πλέον να κάνει διάγνωση ή θεραπεία οποιασδήποτε κατάστασης με Β12.
Σε απάντηση, οι ασθενείς του Δρ Τσάντι έχουν δημιουργήσει μια online αίτηση για να κάνουν τις ενέσεις Β12 διαθέσιμες χωρίς συνταγή. Μερικοί από τους ασθενείς του, σχεδιάζουν ακόμη να πάνε στο Κοινοβούλιο για μία εκστρατεία ενάντια στην απαγόρευση, και ο Γκράχαμ Μόρις, ο τοπικός βουλευτής του Εργατικού κόμματος και μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής Υγείας, έχει προσεγγίσει το GMC για λογαριασμό του Τσάντι.
Ο ΔρΤσάντι αναφέρει: “Ο καθένας ξέρει ότι λέμε την αλήθεια. Στην Ινδία, η δουλειά μου εξαπλώνεται και δεν υπάρχουν τέτοιοι ηλίθιοι περιορισμοί εκεί.”
Η κατάθλιψη μπορεί να είναι ένα πολυπαραγοντικό πρόβλημα, που προκύπτει από ένα συνδυασμό διατροφής, τρόπου ζωής, γεγονότων στη ζωή και ακόμη και ορμονικών διαταραχών. Αλλά πριν προχωρήσουμε στη λήψη ακριβών θεραπειών ή ισχυρών φαρμάκων με επιβλαβείς παρενέργειες, μπορεί να έχει νόημα να ελέγξουμε κατά πόσον η θλίψη προέκυψε πιθανώς από απλή ανεπάρκεια βιταμίνης Β12.
Η διατροφή που νικάει την κατάθλιψη
• Προτιμήστε τη μεσογειακή διατροφή με προϊόντα ολικής άλεσης, που έχει αποδειχθεί ότι βοηθά τη διαχείριση της κατάθλιψης. Αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει μεγάλες ποσότητες λαχανικών και φρούτων, ψάρια, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως και ελαιόλαδο. Μην χρησιμοποιείτε πολυακόρεστα έλαια.
• Καταναλώστε τέσσερα με έξι μικρά γεύματα την ημέρα, αν είστε υπογλυκαιμικοί (χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα).
• Κόψτε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, καθώς περιέχουν τρανς λιπαρά και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, τα οποία μπορεί να αυξήσουν τη φλεγμονή.
• Περιορίστε τη ζάχαρη, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει οξειδωτικό στρες και αντίσταση στην ινσουλίνη.
• Εξετάστε τη συμπλήρωση με υδροχλωρικό οξύ (HCl), εάν οι εξετάσεις δείξουν ότι έχετε χαμηλά επίπεδα οξέων του στομάχου και δεν γίνεται σωστά η πέψη του φαγητού σας, καθώς αυτό έχει συνδεθεί με την έλλειψη Β12.
Προτεινόμενη ημερήσια δοσολογία: 1 ή 2 κάψουλες HCl συν πεψίνη κατά την έναρξη κάθε γεύματος
• Ελέγξτε τα επίπεδα της βιταμίνης Β12 στον οργανισμό σας.
• Φροντίστε να λαμβάνετε όλο το σύμπλεγμα των βιταμινών Β. Προτεινόμενες ημερήσιες δόσεις: 300mcg βιοτίνη (Β7), 100mg Β6, τουλάχιστον 1.000-8.000mcg Β12, 400-800mcg φυλλικό οξύ (Β9), 50mg Β1, 50mg Β2, 500mg παντοθενικό οξύ (Β5) Μην ξεχνάτε άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως:
• Βιταμίνη C. Συνιστώμενη ημερήσια δόση: τουλάχιστον 1-2g
• Βιταμίνη D. Συνιστώμενη ημερήσια δόση: 1,000-8,000mg
• Μαγνήσιο. Προτεινόμενη ημερήσια δοσολογία: 400-2,000mg
• Ψευδάργυρος. Συνιστώμενη ημερήσια δόση: 30mg
• Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, για να διατηρηθεί μια ιδανική αναλογία μικρότερη του 4: 1 ωμέγα-3 προς ωμέγα 6 λιπαρά οξέα.
Προτεινόμενη ημερήσια δοσολογία: τουλάχιστον 1.000 mg
• Συνένζυμο Q10. Συνιστώμενη ημερήσια δόση: 100-200mg
• L-καρνιτίνη. Συνιστώμενη ημερήσια δόση: 1000mg
• Πολυβιταμίνες / ανόργανο συμπλήρωμα που περιλαμβάνει ασβέστιο, σίδηρο, χαλκό, σελήνιο, χρώμιο και κάλιο.
Πηγή: Public Health Nutr, 2006; 9: 1104–9
Αναφορές
1 BMC Psychiatry, 2013; 13: 145
2 Am J Psychiatry, 2000; 157: 715–21
3 Am J Psychiatry, 2002; 159:
2099–101
4 Am J Clin Nutr, 2002; 76: 1158S–61S
5 Psychophysiology, 2011; 48:
1605–10
6 Arch Gen Psychiatry, 2011; 68:
1135–42
7 Biol Psychiatry, 2012; 71: 15–21
8 Eur J Cardiovasc Prev Rehabil,
2009; 16: 150–5
9 N Engl J Med, 1997; 337: 230–6
10 N Engl J Med, 1995; 332: 286–91
11 Crit Rev Food Sci Nutr, 2014; doi:10.1
080/10408398.2013.876960
12 J Affect Disord, 2012; 138: 473–8
13 J Neural Transm Gen Sect, 1995;
102: 91–7
14 Neurobiol Aging, 2005; 26 Suppl
1: 98–102
15 J Clin Psychiatry, 2011; 72: 1054–62
16 Int Breastfeed J, 2007; 2: 6
Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό HOLISTIC LIFE