Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΑΣΕΠ

Ερχεται νομοσχέδιο για 9.900 προσλήψεις στο ΔημόσιοΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΑΣΕΠ

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που αφορά την επαναπρόσληψη των απολυμένων δημοσίων υπαλλήλων, την κατάργηση μνημονιακών διατάξεων στο πειθαρχικό δίκαιο και την πιλοτική εφαρμογή της Κάρτας του Πολίτη. Στο πλαίσιο του νομοσχεδίου, προβλέπεται η επαναπρόσληψη των 3.900 υπαλλήλων που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα (διοικητικοί ΑΕΙ, καθηγητές τεχνικής εκπαίδευσης, σχολικοί φύλακες) καθώς και η δυνατότητα στους 6.000 επιτυχόντες διαγωνισμών του ΑΣΕΠ να διεκδικήσουν μια από τις κενές θέσεις.

Ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος, δεν εισήλθε σε λεπτομέρειες για το τι θα περιλαμβάνει ακριβώς το σχέδιο νόμου, λέγοντας ότι πρέπει πρώτα να ενημερωθούν η Βουλή και οι αρμόδιοι, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι θα προωθηθεί το κυβερνητικό σχέδιο, όπως έχει αποφασιστεί, χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Πρόσθεσε δεν ότι έως στιγμής δεν έχουν εκφραστεί ενστάσεις από μέρους τους.
Ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε, μιλώντας στους διαπιστευμένους συντάκτες του υπουργείου, ότι στο υπό κατάθεση σχέδιο νόμου, θα περιλαμβάνεται πρόβλεψη για τη μονιμοποίηση υπαλλήλων αορίστου χρόνου που εργάζονται στο στενό δημόσιο τομέα, στους ΟΤΑ και στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, ενώ σημείωσε ότι η μονιμοποίηση των παραπάνω υπαλλήλων δεν θα έχει κανένα δημοσιονομικό κόστος και ότι παράλληλα θα βοηθήσει στο σχέδιο της κυβέρνησης για μία αποδοτική και αποτελεσματική κινητικότητα.
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία δεν θα αφορά το επιστημονικό προσωπικό των ανεξάρτητων Αρχών, τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και τους δικηγόρους με έμμισθη εντολή, ενώ το ασφαλιστικό τους καθεστώς θα παραμείνει στο ΙΚΑ.
Όσον αφορά την επαναπρόσληψη των απολυμένων υπαλλήλων, τόνισε ότι θα επιστρέψουν όλοι στο Δημόσιο, θα επιστρέψουν στο υπουργείο που ανήκουν, ενώ εθελοντικά θα μπορούν να συμμετέχουν και στη «μίνι» κινητικότητα.
Επίσης, με ρύθμιση στο ίδιο σχέδιο νόμου θα δοθεί η δυνατότητα σε περίπου 6.000 επιτυχόντες του ΑΣΕΠ να επιλέξουν μία θέση σε ένα από τα υπουργεία που θα δηλώσουν, εντός των επόμενων ημερών, τις άμεσες ανάγκες τους σε ανθρώπινο προσωπικό, καθώς θα μπορούν να «απελευθερωθούν» από την προκήρυξη με την οποία πέτυχαν στο ΑΣΕΠ και θα τους επιτρέψει να επισπεύσουν τον διορισμό τους, δεδομένου ότι η διαδικασία πρόσληψής τους σε κενά του Δημοσίου θα προηγηθεί αυτής του διορισμού τους, σύμφωνα με την προκήρυξη στην οποία πέτυχαν.
Επισημαίνεται δε ότι στο νομοσχέδιο θα υπάρξει ρύθμιση για την πιλοτική -αρχικώς- εφαρμογή της Κάρτας του Πολίτη, προκειμένου να εξυπηρετηθεί και η πρόβλεψη στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση. Στην πρώτη φάση, η κάρτα θα περιλαμβάνει τα βασικά στοιχεία (ΑΜΚΑ και ΑΦΜ) και στη δεύτερη φάση, η οποία προσδιορίζεται σε ένα εξάμηνο, θα εμπλουτιστεί με ακόμη περισσότερες απαραίτητες πληροφορίες, για τη χρήση της ακόμη και μέσω κινητού τηλεφώνου. Ο αναπληρωτής υπουργός δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για ζητήματα, που προκύπτουν όσον αφορά τα προσωπικά δεδομένα.
Ακόμη, με το σχέδιο νόμου επιλύονται «ζητήματα εκδημοκρατισμού» στο Δημόσιο, με την κατάργηση μνημονιακών διατάξεων, όπως η κατάργηση που αφορά την υποχρεωτική αργία, για πειθαρχικά παραπτώματα κλπ, η κατάργηση της πολιτικής επιστράτευσης, η δημιουργία των συλλογικών διαπραγματεύσεων κλπ.
Τέλος, ο κ. Κατρούγκαλος κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα που αφορούν τη θωρακισμένη λιμουζίνα του τέως αντιπροέδρου της κυβέρνησης, σύμφωνα με τα οποία δεν υπάρχουν για την αγορά της παραστατικά και άλλα στοιχεία, αρκέστηκε να απαντήσει: «Ουδέν σχόλιον».
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου