Τα οφέλη του απόλυτου σκοταδιού στον ύπνο
Το να αφήνετε το φως ανοιχτό ενώ κοιμάστε έχει διάφορες επιπτώσεις και στην τσέπη σας αφού θα έχετε μεγαλύτερη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και σε εσάς αφού οι νέες μελέτες υποστηρίζουν ότι αυξάνει τα ποσοστά της κατάθλιψης αλλά και της αυτοκτονικής διάθεσης.
Μια μελέτη που ασχολήθηκε με το αντίκτυπο της έκθεσης των γηραιότερων οργανισμών στο τεχνητό φως τη νύχτα βρήκε ότι όσο περισσότερο εκτίθεται κανείς και όσο πιο έντονο είναι το φως τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να αναπτύξει συμπτώματα κατάθλιψης.
Οι ερευνητές υποστήριξαν ότι η έκθεση στο τεχνητό φως τη νύχτα θα μπορούσε να συσχετισθεί με καταθλιπτικά συμπτώματα, ποιότητα ύπνου, μεταβολικές ανωμαλίες και αρτηριακή πίεση. Κατ’επέκταση η κατάθλιψη και η αϋπνία είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο αυτοκτονίας . Η μελέτη δημοσιεύθηκε το 2013 στο Journal of Affective Disorders .
Οι ερευνητές ακόμα ξεδιαλύνουν τους περιπεπλεγμένους τρόπους και μηχανισμούς με τους οποίους η έλλειψη ύπνου, το τεχνητό φως μέσα στη νύχτα, η κατάθλιψη και η αυτοκτονική τάση πιθανά συνδέονται.
Μια μελέτη του 2009 που δημοσιεύθηκε στο BMC Psychiatry έδειξε μια συσχέτιση μεταξύ κινδύνου αυτοκτονίας, μεγαλύτερου γεωγραφικού πλάτους και των καλοκαιρινών μηνών στη Γροιλανδία.
Οι ερευνητές ωστόσο είπαν ότι το φως τη νύχτα ίσως επηρεάζει τους φυσιολογικούς κιρκαδιανούς ρυθμούς του σώματος που σχετίζονται με τους κύκλους του ύπνου και της ημερήσιας δραστηριότητας ενώ επιπρόσθετα φαίνονται να παίζουν ένα ρόλο στην καλή λειτουργία πολλών από τα συστήματα του οργανισμού.
Οι ερευνητές υποθέτουν ότι ένας διαταραγμένος κιρκαδιανός ρυθμός μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη και αϋπνία. Επιπρόσθετα το τεχνητό φως τη νύχτα μπορεί να αλλάξει το πως οργανισμός εκκρίνει τη μελατονίνη του μια ορμόνη που σχετίζεται με την ψυχική κατάσταση του ατόμου και την ποιότητα του ύπνου.
Η έρευνα προς αυτή την κατεύθυνση ενισχύεται από μελέτες όπως αυτή στο Molecular Psychiatry in 2013 η οποία επεσήμανε ότι τα ποσοστά της μείζονος κατάθλιψης έχουν αυξηθεί από τότε που οι νύχτες μας είναι περισσότερο φωτισμένες.
Να σημειωθεί ότι οι κιρκαδιανοί ρυθμοί είναι μια διαδικασία 24ωρη και όχι μεμονωμένα γεγονότα και το φως τόσο κατά τη διάρκεια της μέρας όσο και της νύχτας τους επηρεάζει.
Στους ανθρώπους η μελατονίνη παράγεται από την επίφυση, που βρίσκεται μεν στον εγκέφαλο, αλλά έξω από τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό. Το «σήμα» της μελατονίνης αποτελεί μέρος του συστήματος που ρυθμίζει τον κύκλο του ύπνου προκαλώντας χημικά υπνηλία και μειώνοντας τη θερμοκρασία του σώματος, αλλά είναι το κεντρικό νευρικό σύστημα (συγκεκριμένα ο υπερχιασματικός πυρήνας) αυτό που ελέγχει κυρίως τον ημερήσιο κύκλο.
Τα επίπεδα της μελατονίνης στα βρέφη αυτορυθμίζονται περίπου τον τρίτο μήνα μετά τη γέννηση, οπότε τα υψηλότερα επίπεδα αρχίζουν να μετρώνται μεταξύ του μεσονυκτίου και της 8ης πρωινής.
Στους ανθρώπους το 90% της μελατονίνης καθαρίζεται σε ένα και μόνο πέρασμα από το ήπαρ, ενώ μικρή ποσότητα απεκκρίνεται με τα ούρα. Μικροποσότητες τέλος ανιχνεύονται στο σάλιο.
Η παραγωγή μελατονίνης μειώνεται με τη γήρανση του ανθρώπινου οργανισμού. Επίσης, στην αρχή της εφηβείας, η νυκτερινή απελευθέρωση μελατονίνης καθυστερεί, οδηγώντας το άτομο να κοιμάται και να ξυπνά σε πιο αργές ώρες.
Η παραγωγή μελατονίνης από την επίφυση παρεμποδίζεται από το φως, ιδίως το κυανό (γαλάζιο) φως, που προσπίπτει στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού και επάγεται από το σκοτάδι. Η έναρξη της εκκρίσεώς της κάθε βράδυ αποκαλείται dim-light melatonin onset (DLMO).
Πως να μετριάσετε το φωτισμό
Αν έχετε συνηθίσει στο μουρμούρισμα της τηλεόρασης για να κοιμηθείτε μάλλον θα δυσκολευτείτε να εφαρμόσετε τις παρακάτω προτάσεις παρόλα αυτά δε χάνετε και κάτι να προσπαθήσετε…
Κλείστε τις οθόνες δηλαδή σε απλά ελληνικά κλείστε την τηλεόραση, τον υπολογιστή σας και το τάμπλετ τουλάχιστον μία ώρα πριν να πάτε για ύπνο. Ακούστε κάτι στο ραδιόφωνο και ΜΗΝ σερφάρετε στο ίντερνετ δεν είναι η κατάλληλη στιγμή! Αν παρόλα αυτά δεν μπορείτε να αποχωριστείτε το τάμπλετ σας βάλτε του οθόνη ύπνου- ναι υπάρχει είναι κόκκινη και δεν σας ξυπνάει τουλάχιστον όχι τόσο όσο η μπλε!
Μετριάστε το φωτισμό μέσα στο χώρο σας. Αντί για μεγάλης έντασης λάμπες χρησιμοποιείστε κάτι ασθενέστερο, κερδισμένοι θα βγείτε.
Κρατήστε το χώρο που κοιμάστε σκοτεινό. Βάλτε χοντρές κουρτίνες στα παράθυρα για να αποφύγετε το φωτισμό του δρόμου- κάντε συσκότιση με λίγα λόγια!
Φορέστε μια μάσκα του ύπνου αν δεν μπορείτε να ελέγξετε απολύτως το φωτισμό.
Αποφύγετε το λευκό φωτισμό στο υπνοδωμάτιο.
Εκτεθείτε στο πρωινό πλούσιο ηλιακό φως κατά προτίμηση σε ένα φυσικό χώρο – πάρκο, παραλία κλπ.
Η έρευνα ασχολείται πλέον με το αντίκτυπο του τεχνητού φωτός τη νύχτα στους ρυθμούς ύπνου και εγρήγορσης. Δεν χρειάζεται να περιμένει κανείς και τα τελικά συμπεράσματα για να κάνει τις διορθωτικές του κινήσεις όταν υπάρχουν ασφαλείς ενδείξεις για το πως πρέπει να προστατευθεί! Άλλωστε και οι Αρχαίοι ημών έλεγαν: το προλαμβάνειν εστί καλύτερο του θεραπεύειν…
therapywave.eu