Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

23 λόγοι που αποδεικνύουν ότι τα βιβλία μας κάνουν καλύτερους .


Σύμφωνα με το συντάκτη της μελέτης , αυτό που ακούμε συνήθως είναι ότι η ανάγνωση είναι χρήσιμη . Αλλά σε τι ακριβώς μας είναι χρήσιμη ; Βρέθηκαν αρκετές μελέτες που λένε ότι ειδικές ικανότητές μας βελτιώνονται όταν διαβάζουμε . Τώρα , ο χρόνος μας παρέα με ένα βιβλίο θα κυλά ακόμα πιο ευχάριστα .

1. Η ανάγνωση μειώνει το στρες .

Προτιμάτε να κάνετε έναν περίπατο ή να ακούσετε μουσική για να απαλλαγείτε από το άγχος ; Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Sussex πιστεύουν ότι αντί για τα παραπάνω μπορείτε να διαβάσετε ένα βιβλίο . Η ανάγνωση θεωρήθηκε ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μειωθεί το άγχος . Μόνο 6 λεπτά διαβάσματος μειώνουν περισσότερα από τα δύο τρίτα του στρες .

2. Η ανάγνωση θα βοηθήσει να απαλλαγούμε από την αϋπνία .

Το διάβασμα είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να ηρεμήσει κανείς και να προετοιμαστεί για ύπνο . Το έντονο φως από την τηλεόραση ή το τηλέφωνο στέλνει σήμα στον εγκέφαλο ότι είναι ώρα να ξυπνήσει . Διαβάζοντας τα βιβλία με χαμηλό φωτισμό έχετε το αντίθετο αποτέλεσμα - ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται ότι ήρθε η ώρα για να χαλαρώσετε .

3. Η ανάγνωση σας κάνει άνθρωπο με περισσότερη κατανόηση .

Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης σίγουρα συμβαίνει να συμπάσχετε με τους ήρωες του βιβλίου . Οι μελέτες δείχνουν ότι επηρεαζόμενος από ένα έργο τέχνης ο άνθρωπος , μαθαίνει να προβάλλει τον οίκτο και τη συναισθηματική κατανόηση στο συνάνθρωπό του στην πραγματική ζωή .

4. Το διάβασμα βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου .

Επιστήμονες στο πανεπιστήμιο Emory έχουν δείξει ότι μετά την ανάγνωση του βιβλίου στον άνθρωπο παρατηρείται για λίγες μέρες ελαφρώς αυξημένο το επίπεδο της νοημοσύνης . Οι συγγραφείς της μελέτης υποστηρίζουν ότι η ανάγνωση αυξάνει τον αριθμό των νευρικών συνδέσεων στον ανθρώπινο εγκέφαλο σε φυσιολογικό επίπεδο .

5. Τα βιβλία αυτοβοήθειας ενισχύουν τον αγώνα κατά της κατάθλιψης .

Σύμφωνα με τη μελέτη επιστημόνων της Σκωτίας , τα βιβλία αυτοδιδασκαλίας συνιστούν έναν αποτελεσματικό τρόπο για τη θεραπεία της κατάθλιψης . Οι ασθενείς στους οποίους προτάθηκαν τέτοια βιβλία , ένα χρόνο αργότερα έδειξαν χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης σε σύγκριση με τους ασθενείς που έλαβαν τη συνήθη φροντίδα από τον ιατρό τους .

6. Η ανάγνωση σας κάνει πιο ελκυστικούς .

Το υψηλό πνευματικό επίπεδο σας κάνει πιο ελκυστικούς στους ανθρώπους . Η δυνατότητα ν’ ανοίξετε συζήτηση για οποιοδήποτε θέμα και να αναδείξετε την πολυμάθειά σας σε μια γνωριμία σας δίνει μεγαλύτερη πιθανότητα οι άνθρωποι να σας προτιμήσουν .

7. Το διάβασμα βοηθά στον προσδιορισμό των στόχων της ζωής σας και στην αντιμετώπιση των δυσκολιών .

Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο διαπίστωσαν ότι όσο πιο πολύ διαβάζει κανείς , τόσο περισσότερο ταυτίζεται με τους χαρακτήρες του βιβλίου , φέρνοντας το μοντέλο της συμπεριφοράς τους στη δική του ζωή . Έτσι , το βιβλίο μπορεί να βοηθήσει να βρει κάποιος την αγάπη της ζωής του , να ξεπεράσει τα εμπόδια ή απλά να ακολουθήσει το καλό παράδειγμα .

8. Οι άνθρωποι που διαβάζουν είναι κοινωνικά πιο δραστήριοι .

Από έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Εθνικό Κληροδότημα για τις Τέχνες , έχει αποδειχθεί ότι οι άνθρωποι που διαβάζουν αναλαμβάνουν πιο ενεργό μέρος στις δραστηριότητες των πολιτιστικών και κοινωνικών οργανώσεων και κοινοτήτων .

9. Η ανάγνωση βελτιώνει τη μνήμη και τις γνωστικές ικανότητες .

Κάθε φορά που διαβάζετε , εκπαιδεύετε τον εγκέφαλο , που δημιουργεί μια νέα σύνδεση για την αποθήκευση των πληροφοριών που έλαβε . Μελέτες έχουν δείξει ότι στους ανθρώπους που όλη την ώρα κάτι διαβάζουν ή γράφουν , η εξασθένηση της πνευματικής δραστηριότητας είναι πολύ πιο αργή από ό, τι σε εκείνους που σπάνια ενεργοποιούν τον εγκέφαλο .

10. Η ανάγνωση εμπλουτίζει το λεξιλόγιο .

Όταν διαβάζετε , έρχεστε αντιμέτωποι με λέξεις που δεν χρησιμοποιούνται ευρέως στην καθημερινή ομιλία . Αν μια λέξη είναι άγνωστη , δεν είναι απαραίτητο να την ψάξετε στο λεξικό . Μερικές φορές , είναι δυνατόν να κατανοήσουμε τη σημασία μιας λέξης από τα συμφραζόμενα . Η ανάγνωση βοηθά όχι μόνο στην αύξηση του λεξιλογίου , αλλά επίσης και στην ενίσχυση της συνολικής παιδείας .

11. Το διάβασμα αναπτύσσει τις δεξιότητες της γραφής σας .

Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης ασυνείδητα υιοθετείτε το ύφος και τον τρόπο γραφής του συγγραφέα . Ακριβώς όπως και όταν το άκουσμα της μουσικής μπορεί να επηρεάσει το στυλ του μουσικού , έτσι κι ο συγγραφέας ασκεί επίδραση στην ικανότητα γραφής εκείνου που διαβάζει το έργο του .

12. Οι άνθρωποι που διαβάζουν είναι συχνά πιο ανεπτυγμένοι σωματικά .

Μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που διαβάζουν συχνά προτιμούν να ασχολούνται με τη σωματική δραστηριότητα πιο πολύ από όσους διαβάζουν σπάνια . Επιπλέον , περνούν περισσότερο χρόνο στο γυμναστήριο και εκτελούν τις ασκήσεις καλύτερα .

13. Το διάβασμα μας βοηθά να είμαστε πιο ανοιχτοί .

Την άποψη αυτή υποστηρίζει δημοσίευση μελέτης στο περιοδικό « Creativity Research Journal» : H λογοτεχνία ωθεί το μυαλό σε νέες ιδέες . Επιπλέον , οι άνθρωποι που μόλις διάβασαν ένα διήγημα , παρουσιάζουν μικρότερη ανάγκη για απομόνωση .

14. Η ανάγνωση διευκολύνει την εκμάθηση των ξένων γλωσσών .

Η τακτική ανάγνωση βοηθά στην καλύτερη κατανόηση και αφομοίωση του νέου υλικού , ειδικά κατά την εκμάθηση μιας νέας γλώσσας .

15. Η ανάγνωση αναπτύσσει την ικανότητα της ακοής .

Περιέργως , η ανάγνωση βελτιώνει τις ακουστικές ικανότητες , πράγμα που καθιστά ευκολότερη την κατανόηση του λεξιλογίου και της γραμματικής . Αυτό ισχύει κυρίως όταν διαβάζει κανείς δυνατά .

16. Η ανάγνωση αναπτύσσει δημιουργικές ικανότητες .

Όταν οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Obafemi Avolau εισήγαγαν θεματικές ενότητες με κόμικς στο πρόγραμμα σπουδών των τάξεων του Δημοτικού , παρατήρησαν ότι ο συνδυασμός από εικόνες και λέξεις βελτιώνει τη δημιουργικότητα των παιδιών . Με τον ίδιο τρόπο τα βιβλία ενεργούν στους ενήλικες .

17. Η ανάγνωση μπορεί να αποτρέψει τη νόσο του Αλτσχάιμερ .

Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι η ανάγνωση κάνει τους ανθρώπους λιγότερο ευαίσθητους στην ασθένεια του Αλτσχάιμερ . Ο εγκέφαλος , όπως και κάθε άλλο όργανο , έχει ανάγκη από την υποστήριξη και την ενίσχυση με την άσκηση . Και η ανάγνωση είναι ο τέλειος τρόπος .

18. Η κοινή ανάγνωση βελτιώνει τη σχέση μεταξύ των γονέων και των παιδιών τους .

Οι ψυχολόγοι πιστεύουν ότι κατά τη διάρκεια της κοινής ανάγνωσης ανάμεσα στους γονείς και τα παιδιά δημιουργείται ένας ιδιαίτερος δεσμός που ποτέ δεν θα είχε συμβεί από κοινή παρακολουθήση τηλεοπτικής προβολής ή άλλης παρόμοιας διασκέδασης .

19. Η ανάγνωση μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές δυσκολίες .

Σύμφωνα με τις στατιστικές , το 43% των ενηλίκων με χαμηλό επίπεδο δεξιοτήτων ανάγνωσης ζουν σε συνθήκες φτώχειας . Μεταξύ των αναγνωστών με υψηλό επίπεδο μόρφωσης μόνο 4% .

20. Τα παιδιά που διαβάζουν βιβλία , πολύ καλύτερα μπορούν να φέρουν εις πέρας τις σπουδές τους .

Σχετική έρευνα επιβεβαίωσε ότι τα παιδιά που διαβάζουν πολύ και το απολαμβάνουν , τα πάνε πολύ καλύτερα στο σχολείο . Παράλληλα , σημειώνουν πρόοδο όχι μόνο στη γραμματική , αλλά και στα μαθηματικά .

21. Η ανάγνωση βοηθά στην αποκατάσταση των εγκληματιών .

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι κρατούμενοι οι οποίοι έχουν επιδοθεί σε επιμορφωτικά μαθήματα στη φυλακή , είναι 30% λιγότερο πιθανό να διαπράξουν εγκλήματα μετά την απελευθέρωσή τους .

22. Η ανάγνωση σας κάνει να είστε καλοί αφηγητές .

Όσο περισσότερο διαβάζετε ιστορίες άλλων ανθρώπων , τόσο καλύτερα θα λέτε τις δικές σας . Θα μάθετε να φιλτράρετε τις περιττές πληροφορίες και να προβάλλετε καλύτερα τις ουσιώδεις . Όσο πιο συναρπαστική είναι η ιστορία σας , το πιο διασκεδαστικοί θα εμφανίζεστε στους άλλους , τόσο πιο πειστικά θα είναι τα λόγια σας .

23. Η ανάγνωση μας ενθαρρύνει να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο .

Οι ενεργοί αναγνώστες τρεις φορές περισσότερο ασχολούνται με τη φιλανθρωπία και την εθελοντική εργασία . Η ανάγνωση μας ενθαρρύνει να συμμεριζόμαστε εκείνους που υποφέρουν και να απλώνουμε το χέρι μας σε αυτούς τους ανθρώπους .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου