ΝΕΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΟ ΤΟΠΙΟ
Πρόσθετους φόρους σε ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ετήσια εισοδήματα μέχρι 55.000 ευρώ, αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης για τις ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρίες αλλά και για τις ανώνυμες εταιρίες και ΕΠΕ οι οποίες επανεπενδύουν τα κέρδη τους φέρνει ο νέος φορολογικός νόμος.
Οι νέες ρυθμίσεις ανατρέπουν το φορολογικό τοπίο για περίπου 1.000.000 επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους.
Ειδικότερα:
1. Α.Ε. - ΕΠΕ. Αλλάζει η φορολογία των κερδών για τις ανώνυμες εταιρίες (ΑΕ) και τις εταιρείες περιορισμένης ευθύνης (ΕΠΕ). Με τις νέες ρυθμίσεις ευνοούνται οι επιχειρήσεις που διανέμουν ως μέρισμα μέρος των κερδών τους καθώς η συνολική φορολογική επιβάρυνση θα περιοριστεί από το 40% που ανέρχεται σήμερα στα επίπεδα του 32,8%. Αντίθετα επιβαρύνονται οι εταιρίες που επανεπενδύουν το σύνολο των κερδών τους.
Ειδικότερα:
- Τα αδιανέμητα κέρδη των εταιριών θα φορολογούνται με συντελεστή 26% από 20% που ίσχυε για τη χρήση του 2012.
- Στα μερίσματα (διανεμόμενα κέρδη) θα επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10% από 25% που ίσχυε για τη χρήση του 2012.
2. Ο.Ε. - Ε.Ε.: Αυξάνεται η φορολογία των κερδών των ομόρρυθμων και ετερόρρυθμων εταιριών, που τηρούν απλογραφικά βιβλία (πρώην β' κατηγορίας). Συγκεκριμένα, ο φόρος αυξάνεται από το 20% στο 26% για τα πρώτα 50.000 ευρώ των καθαρών κερδών και στο 33% για τυχόν επιπλέον ποσό κερδών πέραν των 50.000 ευρώ.
Για τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία (πρώην γ' κατηγορίας) το συνολικό καθαρό εισόδημά τους υποβάλλεται σε φόρο 26%.
3. Ελεύθεροι επαγγελματίες – ατομικές επιχειρήσεις: Τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων τα οποία προέρχονται από ατομικές επιχειρήσεις ή από ελευθέρια επαγγέλματα θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ και μέχρι το επίπεδο των 50.000 ευρώ με συντελεστή 26% και πάνω από το επίπεδο των 50.000 ευρώ με 33%. Εξαιτίας του νέου αυτού συστήματος φορολόγησης και της κατάργησης των αφορολογήτων για τα παιδιά, όσοι αυτοαπασχολούμενοι δηλώνουν ετήσια εισοδήματα έως και 55.000 ευρώ θα δουν τις φορολογικές επιβαρύνσεις τους να αυξάνονται κατά ποσοστά έως και 1.460%.
4. Νέοι επαγγελματίες: Για τους νέους επιτηδευματίες, κατά τα τρία πρώτα έτη άσκησης της δραστηριότητάς τους, θα ισχύει μειωμένος φόρος στο 13% για τα πρώτα 10.000 ευρώ του ετησίου εισοδήματος. Τα επιπλέον 40.000 ευρώ θα φορολογούνται με συντελεστή 26% και για το τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ θα επιβάλλεται φόρος 33%.
5. Φορολογούμενοι με «μπλοκάκι»: Ως μισθωτοί και όχι ως ελεύθεροι επαγγελματίες θα φορολογούνται οι εργαζόμενοι με «μπλοκάκια» υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) ο εργαζόμενος να παρέχει τις υπηρεσίες του με βάση έγγραφη σύμβαση που έχει συνάψει με φυσικό ή νομικό πρόσωπο και
β) ο εργαζόμενος να παρέχει υπηρεσίες μέχρι και σε 3 εργοδότες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ή σε περισσότερους από 3 εργοδότες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, εφόσον στην περίπτωση αυτή το 75% των ακαθαρίστων εσόδων του προέρχεται μόνο από έναν εκ των εργοδοτών αυτών. Όσοι αμείβονται με μπλοκάκι από το εισόδημά τους, εκτός από τις ασφαλιστικές εισφορές που αφαιρούνται, δεν δύνανται να εκπέσουν καμία δαπάνη.
6. Τέλος επιτηδεύματος: Αυξημένο έως 100% είναι το τέλος επιτηδεύματος που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Ειδικότερα το τέλος διαμορφώνεται ως εξής:
- 800 ευρώ από 400 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους
- 1.000 ευρώ από 500 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.
- 650 ευρώ από 500 ευρώ για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.
- 600 ευρώ από 300 ευρώ για κάθε υποκατάστημα.
Τέλος επιτηδεύματος 500 ευρώ θα εξακολουθούν να καταβάλλουν οι αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρίες καθώς και για τα φυσικά πρόσωπα που το εισόδημά τους προέρχεται από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα και έχουν έγγραφη σύμβαση με μέχρι 3 φυσικά ή/ και νομικά πρόσωπα, ή το 75% των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχεται από 1 φυσικό ή/ και νομικό πρόσωπο.
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου