Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Πρώτη η Φινλανδία τελευταία η Ερυθραία στην ελευθερία του Τύπου

Σύμφωνα με στοιχεία της γαλλικής οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα
Πρώτη η Φινλανδία τελευταία η Ερυθραία στην ελευθερία του Τύπου
 
Η Φινλανδία, η Ολλανδία και η Νορβηγία κατέχουν την πρωτιά όσον αφορά το σεβασμό της ελευθερίας του Τύπου στον παγκόσμιο ετήσιο κατάλογο των χωρών που καταρτίζει κάθε χρόνο η μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα, με τελευταίες στην κατάταξη την Ερυθραία, τη Βόρεια Κορέα και το Τουρκμενιστάν.

Η Συρία και η Σομαλία, το Ιράν, η Κίνα, το Βιετνάμ, η Κούβα, το Σουδάν και η Υεμένη συμπληρώνουν τον κατάλογο των χωρών που σέβονται λιγότερο την ελευθερία του Τύπου στα 179 κράτη που εξετάστηκαν.
Στις χώρες που σημείωσαν "ιλιγγιώδεις πτώσεις" περιλαμβάνεται το Μάλι που είναι στην 99η θέση (-74 θέσεις σε σχέση με το 2011) κυρίως μετά το πραξικόπημα της 22ας Μαρτίου στο Μπαμακό, σύμφωνα με την έκθεση της MKO που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.
Όσον αφορά την Τουρκία (154η, -6 θέσεις) "είναι σήμερα η πρώτη φυλακή παγκοσμίως για τους δημοσιογράφους, κυρίως αυτούς που ασκούν κριτική στις αρχές για το κουρδικό ζήτημα".
Η οργάνωση επισημαίνει για άλλες χώρες μερικές "μείζονος σημασίας βελτιώσεις" και σημαντική πρόοδο όπως το Μαλάουι, που κέρδισε 71 θέσεις και κατατάσσεται πλέον στην 75η. Η Ακτή Ελεφαντοστού (96η, +63 θέσεις) δείχνει να εξέρχεται από τη μετεκλογική κρίση που ξέσπασε μεταξύ των υποστηρικτών του Λοράν Γκμπαγκμπό και του Αλασάν Ουαταρά.
Η Μιανμάρ (151η, +18 θέσεις) επιβεβαιώνει μια ελαφρά πρόοδο μετά τη "βιρμανική άνοιξη". Στην Ασία πάντα, η Ινδία (140η, -9 θέσεις) είναι στο χειρότερο επίπεδό της μετά το 2002, κυρίως της λογοκρισίας στο διαδίκτυο που εξακολουθεί να εντείνεται.
Η Κίνα (174η) "δεν δείχνει κανένα σημάδι βελτίωσης" με μεγάλο αριθμό δημοσιογράφων και πολιτών χρηστών του Διαδίκτυο να εξακολουθεί να είναι στη φυλακή και η λογοκρισία στο διαδίκτυο να παραμένει μείζον εμπόδιο στην πρόσβαση στην πληροφορία", σύμφωνα με την έκθεση.
Οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα υπογραμμίζουν επίσης ότι "η στροφή στην καταστολή που υιοθετήθηκε μετά την επιστροφή στην προεδρία του Βλαντίμιρ Πούτιν" ήταν αιτία η Ρωσία να χάσει έξι θέσεις και να καταλάβει την 148η για το 2012.
Η έκθεση εκτιμά ότι αν οι 16 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συγκαταλέγονται στις 30 πρώτες θέσεις της κατάταξης, "το ευρωπαϊκό πρότυπο φθείρεται". "Οι θεσμοί χειρίζονται επικίνδυνα τους νόμους-φίμωτρο", όπως στην Ουγγαρία (56η, -16 θέσεις) και στην Ελλάδα (84η, -14 θέσεις).
Για την ετήσια αυτή κατάταξη οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα θέτουν έξι κριτήρια για κάθε χώρα: τον πλουραλισμό, την ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης, τις έννοιες του περιβάλλοντος και της αυτολογοκρισίας, το νομικό πλαίσιο, τη διαφάνεια και τέλος τις υποδομές πληροφόρησης. Κάθε χώρα παίρνει ένα "βαθμό" από 0 έως 100, με το μηδέν να αντιστοιχεί σε μια "ιδανική κατάσταση".
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου