Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Κρύβει «θησαυρό» η καλλιέργεια της αλόης

Κρύβει «θησαυρό» η καλλιέργεια της αλόης Την αποκαλούν «βότανο της αθανασίας» και έχει πλήθος θεραπευτικών ιδιοτήτων. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα στην καλλιέργειά της, αρκεί να έχει ήλιο, ενώ ο χυμός (ζελέ) από τα φύλλα της πωλείται από 10 εως 15 ευρώ το κιλό. Είναι η αλόη βέρα. Φυτό γνωστό εδώ και 5.000 χρόνια.

Την αποκαλούν «βότανο της αθανασίας» και έχει πλήθος θεραπευτικών ιδιοτήτων. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα στην καλλιέργειά της, αρκεί να έχει ήλιο, ενώ ο χυμός (ζελέ) από τα φύλλα της πωλείται από 10 εως 15 ευρώ το κιλό. Είναι η αλόη βέρα. Φυτό γνωστό εδώ και 5.000 χρόνια.

Μόνο που σήμερα η καλλιέργειά της αποτελεί πράγματι επαγγελματική ευκαιρία, αφού χρησιμοποιείται σε πλήθος φαρμακευτικών συσκευασμάτων και συμπληρωμάτων διατροφής. Και το σημαντικό είναι ότι η εγχώρια παραγωγή δεν καλύπτει τις ανάγκες ζήτησης, με αποτέλεσμα να εισάγουμε χυμό αλόης από τη Γερμανία. Υπολογίζεται ότι το 25% των φαρμακευτικών σκευασμάτων που κυκλοφορούν παγκοσμίως περιλαμβάνουν και αλόη. Ενα ώριμο φυτό μπορεί να δώσει 10 με 12 κιλά τζελ τον χρόνο και να αποδώσει τουλάχιστον 100 ευρώ στον παραγωγό.
Οι θεραπευτικές της ιδιότητες είναι γνωστές από την αρχαιότητα, ενώ είναι γνωστή η αναφορά του Xριστόφορου Kολόμβου για την αλόη, καθώς έγραψε: «Τέσσερα φυτά είναι απαραίτητα για την υγεία του ανθρώπου: το σιτάρι, η άμπελος, η ελιά και η αλόη βέρα. Το πρώτο τον τρέφει, το δεύτερο αναζωογονεί το πνεύμα του, το τρίτο του χαρίζει αρμονία, το τέταρτο τον θεραπεύει».
1. Ικανοποιητικό εισόδημα στους παραγωγούς από το πρώτο κιόλας έτος
2. Περιζήτητο το φυτό από τη φαρμακο-βιομηχανία για τις θεραπευτικές του ιδιότητες
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου