Τρεις φορές περισσότερα χρήματα από τους Φινλανδούς δαπανούν, κατά μέσο
όρο, οι Έλληνες για να θερμάνουν τα σπίτια τους και παρ΄ όλα αυτά το
60% των κατοίκων στην Ελλάδα αντιμετωπίζει πρόβλημα από το κρύο στη
διάρκεια του χειμώνα.
Τα παραπάνω έκανε γνωστά ο υπεύθυνος για θέματα ενέργειας του γραφείου της διεθνούς οικολογικής "Greenpeace" στην Ελλάδα, Τάκης Γρηγορίου, στη διάρκεια εκδήλωσης, με θέμα: "Ενεργειακή φτώχεια - κατοικία και ατμοσφαιρική ρύπανση", που διοργάνωσε απόψε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης η νομαρχιακή κίνηση των Οικολόγων Πράσινων Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το γραφείο του ευρωβουλευτή, Νίκου Χρυσόγελου.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Γρηγορίου η αλόγιστη σπατάλη μεγάλων χρηματικών ποσών από τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, για τη θέρμανση, αλλά και για την ψύξη των κατοικιών στην Ελλάδα, αποτελεί και βραχνά για την ελληνική οικονομία και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στη χώρα μας από έναν αριθμό 4 εκατομμυρίων κτιρίων τα 2.700.000 απ΄ αυτά κατασκευάστηκαν πριν από τη δεκαετία του ΄80 και δεν διαθέτουν ούτε καν τη στοιχειώδη μόνωση.
Όπως είπε το βασικό πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η ακαταλληλότητα των κτιρίων και επέκρινε την πολιτεία για το γεγονός ότι επικεντρώνεται σε πολιτικές "χορήγησης επιδομάτων και εξίσωσης στο φόρο κατανάλωσης πετρελαίου" αντί, όπως επισήμανε, να στοχεύει στην ενεργειακή αναβάθμιση αυτών των κτιρίων. "Το 2013 θα δαπανηθούν 270 εκατομμύρια ευρώ για επιδόματα θέρμανσης και το 2014 άλλα 300 εκατομμύρια. Αν αυτά τα χρήματα κατευθυνόταν σε αναβαθμίσεις κτιρίων και σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας το κέρδος θα ήταν πολλαπλάσιο", τόνισε ο κ. Γρηγορίου.
Ο κ. Χρυσόγελος υπογράμμισε ότι το πρόβλημα της λεγόμενης ενεργειακής φτώχειας πλήττει και άλλες χώρες και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στη Βρετανία κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους 30.000 άνθρωποι, κυρίως ηλικιωμένοι, από το κρύο και την έλλειψη επαρκούς θερμότητας σε σπίτια και κτίρια.
Είπε επίσης ότι στην Ελλάδα για την εξασφάλιση θέρμανσης και ψύξης των κτιρίων, σπαταλώνται αναίτια, κάθε χρόνο, 1,5 δις ευρώ περίπου, (επίδομα θέρμανσης, λιγνιτικό τέλος ΔΕΗ, εισαγωγές πετρελαίου κ.α.), ενώ, όπως υπογράμμισε, με αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, μέσω της αναβάθμισης των κτιρίων, και να προστατευθεί το περιβάλλον.
Στην εκδήλωση μίλησε και ο Χρήστος Δουλκερίδης, υπουργός Οικισμού και Τουρισμού στο ομόσπονδο κρατίδιο των Βρυξελλών στο Βέλγιο, ενώ παρευρέθηκαν δημοτικοί σύμβουλοι στο Δήμο Θεσσαλονίκης κ.α. εκπρόσωποι φορέων της πόλης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου