Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», η εν λόγω ρύθμιση αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, αφού πρώτα αξιολογηθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία με τη σειρά της πρέπει να υπολογίσει τις ακριβείς επιπτώσεις που θα έχει για τις τράπεζες στα κεφάλαια τους.
Ποιοι έχουν δικαίωμα υπαγωγής στη ρύθμιση;
Μισθωτοί, συνταξιούχοι και αμειβόμενοι με δελτίο παροχής από εργοδότη έχουν δικαίωμα να ενταχθούν στη ρύθμιση, τηρώντας βασικές προϋποθέσεις, που θα επιτρέπουν στους δανειολήπτες να μην καταβάλλουν για δύο χρόνια τοκοχρεολυτική δόση, δόση για το κεφάλαιο και τον τόκο. Στην περίοδο αυτή θα πληρώνει μόνο δόση ίση με τον τόκο που αναλογεί στο δάνειό του, η οποία θα υπολογίζεται με ευνοϊκό επιτόκιο 1,5%. Το δάνειο θα επιμηκύνεται για δύο χρόνια, όσο και η τοκοπληρωμή.
Οι προϋποθέσεις που επιβάλλει το υπουργείο Ανάπτυξης
• Ετήσιο εισόδημα έως 25.000 ευρώ
• Το εισόδημα να έχει υποστεί μείωση τουλάχιστον 35% τη διετία 2010 – 2012
• Ύπαρξη δανείου για αγορά πρώτης κατοικίας
• Η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας να μην υπερβαίνει τα 180.000 ευρώ
• Το δάνειο θα πρέπει να εξυπηρετείται κανονικά έως της υπαγωγή στη ρύθμιση διευκόλυνσης
Σημαντικό παράλληλα είναι το όφελος που προκύπτει για τον οφειλέτη καθώς μπορεί να μειώσει τη δόση του δανείου του ακόμη και πάνω από 700 ευρώ το μήνα, ανάλογα με το ύψος του δανείου και τη διάρκεια αποπληρωμής.
Το υπουργείο Ανάπτυξης έχει φροντίσει επιπλέον και το θέμα των οφειλετών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στις τράπεζες, καθώς προωθεί βελτιώσεις στον νόμο Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου