Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Εξόφληση του φόρου εισοδήματος μέχρι 12 μηνιαίες δόσεις

Εξόφληση του φόρου εισοδήματος μέχρι 12 μηνιαίες δόσειςΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΥΠΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΓΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗ


Της Μαρίας Βουργάνα
Να διευκολύνουν τους φορολογουμένους που αδυνατούν να εξοφλήσουν το φόρο που προκύπτει με την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων σε έως τρεις διμηνιαίες δόσεις, ζητά σύμφωνα με πληροφορίες, από τους εφόρους ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργού Οικονομικών, στους φορολογούμενους που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να εξοφλήσουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα, ο έφορος θα προχωρεί σε εξπρές ευνοϊκή ρύθμιση για την τμηματική καταβολή των φόρων με βασικό μοχλό την ένταξή τους στην πάγια ρύθμιση που προβλέπει εξόφληση των οφειλών που καθίσταται ληξιπρόθεσμες σε 12 μηνιαίες δόσεις.
Με την κίνηση αυτή, το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να βάλει «φρένο» στην περαιτέρω διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν ήδη υπερβεί τα 60 δισ. ευρώ ενώ από την αρχή του έτους τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα από απλήρωτους φόρους άγγιξαν τα 5 δισ. ευρώ. ΄Ηδη πολλοί φορολογούμενοι προσέρχονται στην εφορία με το εκκαθαριστικό σημείωμα ανά χείρας, δηλώνοντας αδυναμία να το εξοφλήσουν και ζητούν να υπαχθούν σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής της οφειλής.
Η διευκόλυνση αυτή θα παρέχεται σε όσους φορολογούμενους αποδείξουν με παραστατικά και έγγραφα ότι δεν διαθέτουν εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία για να καταβάλουν εμπρόθεσμα τις δόσεις του φόρου εισοδήματος, εισφοράς αλληλεγγύης και τέλους επιτηδεύματος. Μάλιστα με την υποβολή της αίτησης, ο φορολογούμενος θα πρέπει να δηλώσει με υπεύθυνη δήλωση το σύνολο των περιουσιακών του στοιχείων.
Όσοι υπαχθούν στη ρύθμιση θα μπορέσουν να εξοφλήσουν την οφειλή, με ετήσιο επιτόκιο 8,5%, σε έως 12 μηνιαίες δόσεις με το ποσό της κάθε δόσης να μην μπορεί να είναι μικρότερο των 15 ευρώ.
Στον οφειλέτη που είναι συνεπής στη ρύθμιση θα χορηγείται αποδεικτικό ενημερότητας των οφειλών του προς το Δημόσιο μηνιαίας διάρκειας ενώ σε περίπτωση καθυστέρησης μιας δόσης, αυτή θα καταβάλλεται με επιβάρυνση 15% εντός της προθεσμίας καταβολής της επόμενης δόσης. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις ο έφορος θα έχει τη δυνατότητα να χορηγήσει 24 μηνιαίες δόσεις. Η πληρωμή των δόσεων θα διενεργείται στις τράπεζες, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και τα ΕΛΤΑ, με πάγια εντολή πληρωμής των επόμενων δόσεων, χωρίς να επιβάλλεται στον οφειλέτη οικονομική επιβάρυνση για την εντολή αυτή.
Πάντως οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι εφόσον έχουν ήδη υπαχθεί στη ρύθμιση της τελευταίας ευκαιρίας για παλαιότερα χρέη τους προς την εφορία, τότε σε περίπτωση που αφήσουν να καταστεί ληξιπρόθεσμη έστω και μια δόση του φόρου εισοδήματος ή και του ΦΑΠ κινδυνεύουν να τεθούν εκτός ρύθμισης για τα παλιά χρέη τους και να χάσουν όλα τα ευεργετήματα (εξόφληση σε έως 48 δόσεις με μείωση των προσαυξήσεων ή έως και σε 100 δόσεις).
Εκπρόθεσμες δηλώσεις
Στο μεταξύ, αντιμέτωποι με πρόσθετους φόρους και προσαυξήσεις βρίσκονται περίπου 40.000 φορολογούμενοι οι οποίοι δεν υπέβαλαν τη φορολογική τους δήλωση μέχρι το πρωί της περασμένης Δευτέρας 2 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων εμπρόθεσμα υποβλήθηκαν συνολικά περίπου 5.660.000 φορολογικές δηλώσεις, ενώ το σύνολο που αναμενόταν ήταν 5.700.000. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν ότι το σύστημα taxisnet για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων θα παραμείνει ανοικτό για επαρκές χρονικό διάστημα προκειμένου όλοι οι φορολογούμενοι να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση. Ωστόσο όσοι υποβάλλουν εκπρόθεσμα τη δήλωση χάνουν το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ αφού η εφορία δεν θα αναγνωρίσει τις αποδείξεις δαπανών, πράγμα που σημαίνει ότι θα επιβαρυνθούν με έξτρα φόρο έως 500 ευρώ. Επιπλέον θα έχουν προσαύξηση 1% μηνιαίως για το φόρο που προκύπτει μετά την εκκαθάριση της εκπρόθεσμης δήλωσης. Εφόσον δεν προκύπτει πρόσθετος φόρος οι φορολογούμενοι θα καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο ύψους τουλάχιστον 40 ευρώ.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου