Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Τι να κάνετε εάν δεν έχετε λάβει το εκκαθαριστικό σας

«Το μαρτύριο της σταγόνας» ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών για όσους δεν έχουν ακόμα λάβει εκκαθαριστικό φόρου εισοδήματος. Εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι που έχουν από μήνες ήδη υποβάλει τη φορολογική τους δήλωση, αλλά δεν τους έχει έρθει ...
ακόμα εκκαθάριση, είναι υποχρεωμένοι να κοιτούν καθημερινά τον λογαριασμό τους στο taxisnet, αλλά και στο email που έχουν δηλώσει στη ΓΓΠΣ, για να δουν τι πρέπει να κάνουν.

Για όσους δεν έχει έρθει ακόμα εκκαθαριστικό ταχυδρομικώς, θα πρέπει να μπαίνουν στο gsis.gr για να δουν αν εκδόθηκε και στη συνέχεια να το εκτυπώσουν από την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.
Συγκεκριμένα, στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ θα ακολουθήσουν την επιλογή «Υπηρεσίες προς Πολίτες» και στη συνέχεια, την επιλογή «Υποβολή δήλωσης φορολογίας Εισοδήματος Ε1», ώστε να μπορούν να δουν και να εκτυπώσουν τα εκκαθαριστικά, όταν εκδοθούν.

Περίπου 150.000 φορολογούμενοι όμως, θα ενημερωθούν με email ότι πρέπει να επισκεφθούν τη ΔΟΥ για να γίνει επανέλεγχος των παραστατικών της φορολογικής τους δήλωσης. Τα 150.000 email που ξεκινά από σήμερα να αποστέλλει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) αφορούν όσους κατά την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης, το TAXIS αντί για εκκαθαριστικό τους εμφάνισε μήνυμα ότι θα πρέπει να περάσουν για επανέλεγχο στην αρμόδια ΔΟΥ ή ότι θα ενημερωθούν στο μέλλον για την πορεία εκκαθάρισης της δήλωσης τους.

Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι που θα λάβουν το σχετικό μήνυμα θα πρέπει να πάνε στην εφορία με όλα τα παραστατικά για τα στοιχεία που συμπλήρωσαν στη δήλωση όπως:

-εκκαθαριστικά μισθοδοσίας
-αποδείξεις ιατρικών δαπανών και νοσοκομειακής περίθαλψης
-δίδακτρα φροντιστηρίων
-ενοίκια κατοικιών
-ασφάλιστρα ζωής
-ασφαλιστικές εισφορές
-τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας
-παραστατικά επαγγελματικών δαπανών
-αποδείξεις αγοράς καταναλωτικών προϊόντων

Στα δίχτυα του επανελέγχου έχουν μπλέξει κυρίως όσοι:

-εμφάνισαν υψηλά ποσοστά παρακράτησης φόρου από μισθωτές υπηρεσίες και δελτία παροχής υπηρεσιών.

-δήλωσαν εισόδημα και από ελεύθερο επάγγελμα είτε με δελτία παροχής υπηρεσιών είτε με απόδειξη δαπάνης.

-ανέγραψαν μεγάλα ποσά δαπανών σε γιατρούς, νοσήλια, τόκους στεγαστικών δανείων.

Για επανέλεγχο καλούνται και οι ελεύθεροι επαγγελματίας που δήλωσαν χαμηλότερο εισόδημα από τις επαγγελματικές τους δαπάνες.

Προβλήματα έχουν παρουσιαστεί όμως και με την πληρωμή των δόσεων του φόρου, μετά την εκκαθάριση της δήλωσης. Ήδη χιλιάδες φορολογούμενοι αν και κατάφεραν να πληρώσουν εμπρόθεσμα την πρώτη δόση που έληγε στις 30 Αυγούστου, βλέπουν το σύστημα TAXIS, όχι μόνο να μην έχει ενημερωθεί για την πληρωμή αλλά να τους έχει χρεώσει και με πρόστιμο. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών , η καθυστέρηση οφείλεται στις τράπεζες που δεν έχουν στείλει εγκαίρως τα στοιχεία στη ΓΓΠΣ. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη, οι φορολογούμενοι που πλήρωσαν κανονικά την πρώτη δόση, δεν θα πρέπει να ανησυχούν καθώς εντός των επόμενων ημερών το σύστημα θα ενημερωθεί κανονικά, θα περάσουν όλες οι πληρωμές των δόσεων και θα διαγραφούν τα πρόστιμα.

newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου