Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Νέα μεγάλη μείωση στις τιμές φαρμάκων

Σε νέα μείωση στις τιμές των φαρμάκων, γενοσήμων και εκτός πατέντας, προχωρεί άμεσα το υπουργείο Υγείας, ενώ καθιερώνονται και κίνητρα για την αύξηση της χρήσης των γενοσήμων στο 60% της κατανάλωσης. Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι... η περαιτέρω μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης στα 2 δισ. ευρώ το 2014, από 2,37 δισ., φέτος.

Παράλληλα, από τα σούπερ μάρκετ θα διατίθενται -από το νέο έτος- φάρμακα για τα οποία δεν απαιτείται ιατρική συνταγή. Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης έχει αναθέσει στον ΕΟΦ να παραδώσει τις επόμενες ημέρες λίστα με τα σκευάσματα που μπορούν να πωλούνται και εκτός φαρμακείων. Πρόκειται κυρίως για βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής.Η πολιτική φαρμάκου ετέθη για ακόμη μια φορά στην συνάντηση της τρόικας με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Η τρόικα έδωσε το πράσινο φως για τη φαρμακευτική πολιτική, η οποία προβλέπει:

Τα φάρμακα που έχει λήξει η πατέντα τους (off patent) θα τιμολογούνται με βάση τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών της Ευρώπης. Εάν η τιμή που προκύπτει είναι πάνω από το 50% της τιμής του, τότε θα πηγαίνει αυτόματα στο 50%.

Τα γενόσημα θα τιμολογούνται στο 32,5% του πρωτοτύπου φαρμάκου ή στο 65% του off patent.

Επιπρόσθετα, για τα γενόσημα θα ισχύσει δυναμική τιμολόγηση, δηλαδή περαιτέρω μείωση τιμής ανάλογα με τον όγκο πωλήσεων. Για κάθε 250.000 κουτιά που θα χορηγούνται, προβλέπεται επιπλέον μείωση 1% έως 20% για τα 5 εκατ. κουτιά.

Φάρμακα με τιμή κάτω των 6 ευρώ θα προστατεύονται, ώστε να μην αποσυρθούν από την κυκλοφορία.

Η νέα τιμολόγηση θα ισχύσει για τα φάρμακα που έλαβαν τιμή από 1ης Ιανουαρίου 2012, ενώ προβλέπεται οριζόντια μείωση -με υπουργική απόφαση- για τα σκευάσματα που τιμολογήθηκαν από το 2000. Εκτιμάται μάλιστα ότι θα επιτευχθεί μείωση των τιμών 30%-40%.

Τρεις ευκαιρίες
Προκειμένου μάλιστα να επιτευχθεί η αύξηση της χρήσης των γενοσήμων στο 60% το υπουργείο Υγείας θεσμοθετεί την υποχρεωτική συνταγογράφηση δραστικής που έχει γενόσημα στο 60% των συνταγών που συνταγογραφούν οι γιατροί. Σε περίπτωση που γιατρός δεν ... συμμορφωθεί τότε έχει τρεις ευκαιρίες. Στην πρώτη χάνει για έναν μήνα τον ΕΟΠΥΥ, στην δεύτερη επαναλαμβάνεται η τιμωρία και στην τρίτη βρίσκεται δια παντός εκτός Οργανισμού. Σημειώνεται ότι ανάλογα κίνητρα προβλέπονται για ασφαλισμένους (μείωση συμμετοχής αν επιλέγουν φθηνό γενόσημο) και στους φαρμακοποιούς (απαλλαγή από rebate αν δίνουν γενόσημο).

Όπως δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης μετά τη συνάντηση με την τρόικα, «για εμάς είναι εθνικός στόχος να ανέβει η διείσδυση των γενοσήμων στο 60% και τους εξηγήσαμε ότι βιαζόμαστε πιο πολύ από αυτούς. Έχει μεγαλύτερη σημασία για τον Έλληνα από ό,τι για την τρόικα να πετύχουμε αυτόν τον στόχο».
imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου