Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Ακίνητα: Ποιοι θα πληρώσουν περισσότερο και ποιοι λιγότερο φόρο

Ακίνητα: Ποιοι θα πληρώσουν περισσότερο και ποιοι λιγότερο φόρο  ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΧΑΜΕΝΟΙ

Της Μαρίας Βουργάνα
Μεγαλύτερες φοροεπιβαρύνσεις στους φορολογουμένους που έχουν στην κατοχή τους μονοκατοικίες και εντός σχεδίου οικόπεδα μικρής και μεσαίας αξίας, αγροτεμάχια, καθώς και κατοικίες που δεν ηλεκτροδοτούνται αναμένεται να φέρει ο νέος Ενιαίος Φόρος Ακινήτων που θα επιβληθεί το 2014, με στόχο την είσπραξη 2,9 δισ. ευρώ ετησίως. Σύμφωνα με το τελευταίο σενάριο, στους κερδισμένους του νέου φόρου θα είναι οι φορολογούμενοι που διαθέτουν μόνο ηλεκτροδοτούμενα διαμερίσματα, αλλά και όσοι έχουν στην κατοχή τους ακριβά ακίνητα, αφού θα διαπιστώσουν μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης.
Με τον νέο φόρο ακινήτων, ο οποίος θα αντικαταστήσει το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων που επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας θα πρέπει να βεβαιώνονται έσοδα συνολικού ύψους 4,15 δισ. ευρώ για να καταλήγουν στα δημόσια ταμεία 2,9 δισ. ευρώ ετησίως. Ο ενιαίος φόρος θα επιβάλλεται από την 1η Ιανουαρίου 2014 σε όλα ανεξαιρέτως τα κτίσματα, στα εντός σχεδίου οικόπεδα και στις εκτός σχεδίου εκτάσεις γης (αγρούς, αγροτεμάχια, βοσκότοπους κ.λπ.). Έτσι θα επιβαρυνθούν φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους:
  • Μονοκατοικίες και η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας τους δεν υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ. Οι φορολογούμενοι αυτοί πληρώνουν σήμερα μόνο το ΕΕΤΑ μέσω της ΔΕΗ, ενώ τα οικόπεδα στα οποία βρίσκονται οι κατοικίες αυτές απαλλάσσονται από τη φορολογία. Επίσης οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι απαλλάσσονται από τον ΦΑΠ για τις κατοικίες και τα οικόπεδά τους. Με τον Ενιαίο Φόρο θα πληρώνουν και για τις μονοκατοικίες και για τα οικόπεδα.
  • Μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα (κατοικίες, καταστήματα, γραφεία) τα περισσότερα από τα οποία δεν ενοικιάζονται. Στα ακίνητα αυτά δεν επιβάλλεται σήμερα το «χαράτσι», ενώ από το επόμενο έτος θα φορολογούνται.
  • Εντός σχεδίου οικόπεδα των ιδιοκτητών με ακίνητη περιουσία συνολικής αξίας χαμηλότερης των 200.000 ευρώ, τα οποία σήμερα απαλλάσσονται.
  • Αγροτεμάχια και λοιπές εκτάσεις γης εκτός σχεδίου, που σήμερα απαλλάσσονται.
  • Κτίσματα και οικόπεδα μικρής και μεσαίας αξίας σε περιοχές εντός σχεδίων και ταυτόχρονα αγροτεμάχια, εκτάσεις που σήμερα απαλλάσσονται από τη φορολογία.
Φοροελαφρύνσεις θα προκύψουν με την εφαρμογή του νέου φόρου για τους φορολογούμενους που κατέχουν μόνο ηλεκτροδοτούμενα διαμερίσματα και πληρώνουν σήμερα μόνο το «χαράτσι» μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Συγκεκριμένα, στις περισσότερες περιοχές της χώρας, ο νέος φόρος που θα επιβαρύνει κάθε ηλεκτροδοτούμενο κτίσμα θα είναι χαμηλότερος σε σύγκριση με το ΕΕΤΑ. Μικρότερο φόρο σε σχέση με τα ποσά που πληρώνουν σήμερα για το τέλος ακινήτων και το ΦΑΠ θα πληρώνουν από το 2014 οι ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας πολύ μεγάλης αξίας.
Το σχέδιο
Ο Ενιαίος Φόρος για τις κατοικίες και τα εντός σχεδίου οικόπεδα θα υπολογίζεται με κλίμακα 20 συντελεστών: το αρχικό ποσό του φόρου θα κυμαίνεται από 2,3 ευρώ το τ.μ. και θα φθάνει μέχρι τα 14 ευρώ. Από κει και πέρα, ανάλογα με την τιμή ζώνης, την παλαιότητα και τη θέση (τον όροφο) της κατοικίας το αρχικό ποσό του φόρου θα μεταβάλλεται με την εφαρμογή των αντίστοιχων συντελεστών αυξομείωσης. Για τα οικόπεδα το ποσό του φόρου θα κυμαίνεται από 0,4 ευρώ μέχρι 4 ευρώ το τ.μ.
Για τα αγροτεμάχια, βοσκοτόπους, δάση και λοιπές εκτάσεις το ποσό του φόρου θα ξεκινά από 1,5 ευρώ το στρέμμα ή 0,0015 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και θα προσαυξάνεται με βάση μια σειρά από συντελεστές που αποτυπώνουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε έκτασης, όπως η αρχική βασική αξία ανά τετραγωνικό μέτρο, η θέση (ορεινή, ημιορεινή ή πεδινή έκταση), η απόσταση από τη θάλασσα (μεγαλύτερη ή μικρότερη των 800 μέτρων) και το είδος της εδαφικής έκτασης. Ο φόρος θα επιβάλλεται χωρίς κανένα αφορολόγητο όριο.
Απαλλαγές
Ελάχιστες απαλλαγές από τον νέο φόρο και υπό αυστηρές προϋποθέσεις προβλέπει το σχέδιο του υπουργείο Οικονομικών. Παράλληλα καταργείται το όριο των 27 ευρώ μέχρι το οποίο αμελείται η είσπραξη του φόρου. Ειδικότερα για τα φυσικά πρόσωπα προβλέπονται προσωρινές απαλλαγές σε περιπτώσεις διαπιστωμένης οικονομικής αδυναμίας πληρωμής του. Οι προσωρινές απαλλαγές χορηγούνται σε ετήσια βάση. Για τη χορήγηση της απαλλαγής πρέπει να πληρούνται σωρευτικά τα εξής κριτήρια:
1. Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ, προκειμένου για μονομελές νοικοκυριό, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον/την σύζυγο και κάθε προστατευόμενο μέλος.
2. Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει το δεκαπλάσιο του συνολικά για τα μέλη του νοικοκυριού (υπόχρεος, σύζυγος και προστατευόμενα μέλη) βεβαιωθέντος φόρου.
3. Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων και των οικοπέδων στην ιδιοκτησία των μελών του νοικοκυριού (λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας) δεν υπερβαίνει τα 200 τ.μ. προκειμένου για κτίσματα, τα 500 τ.μ. προκειμένου για οικόπεδα εντός σχεδίου πόλεως ή οικισμού και τα 6.000 τ.μ. προκειμένου για αγροτεμάχια
4. Το σύνολο της αξίας των καταθέσεων και των χρεογράφων στην κατοχή των μελών του νοικοκυριού δεν υπερβαίνει το τριπλάσιο του φόρου και
5. Τα μέλη του νοικοκυριού δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Επιχειρήσεις
Στις επιχειρήσεις χορηγείται αναστολή πληρωμής του φόρου σε ετήσια βάση και δύναται να ανανεώνεται μέχρι τρεις φορές εντός δέκα ετών από τη χορήγηση της πρώτης αναστολής. Για τη χορήγηση της αναστολής πρέπει να πληρούνται σωρευτικά τα εξής κριτήρια:
1. Ο συνολικός κύκλος εργασιών του αιτούντος δεν υπερβαίνει το δεκαπλάσιο του συνολικού φόρου.
2. Ο συνολικός κύκλος εργασιών έχει παρουσιάσει μείωση άνω του 30% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση και δεν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Κτίσματα
Στις περισσότερες περιοχές της χώρας, ο νέος φόρος που θα επιβαρύνει κάθε ηλεκτροδοτούμενο κτίσμα θα είναι χαμηλότερος σε σύγκριση με το ΕΕΤΑ. Μικρότερο φόρο σε σχέση με τα ποσά που πληρώνουν σήμερα για το τέλος ακινήτων και το ΦΑΠ θα πληρώνουν από το 2014 οι ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας πολύ μεγάλης αξίας.
Αγροτεμάχια
Για τα αγροτεμάχια, βοσκοτόπους, δάση και λοιπές εκτάσεις το ποσό του φόρου θα ξεκινά από 1,5 ευρώ το στρέμμα ή 0,0015 ευρώ το τ.μ. και θα προσαυξάνεται με βάση μια σειρά από συντελεστές που αποτυπώνουν τα ιδιαίτερα χαρακτηρι­στικά κάθε έκτασης.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου