Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Οι βιταμίνες είναι απαραίτητες! Ποιες όμως από αυτές αδυνατίζουν;

Η μανούλα πάντα φρόντιζε να πίνεις την πορτοκαλάδα σου, να τρως το ψαράκι σου και να έχεις φρούτα στο σπίτι. “Φάε να πάρεις βιταμίνες” σου έλεγε… και φαίνεται πως έκανε πάρα πολύ καλά! Εκτός φυσικά από το γεγονός πως οι βιταμίνες αγαπούν την υγεία σου, φαίνεται πως πολλές από αυτές λατρεύουν και τη γραμμή σου.

Ο διαιτολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς σου δίνει πληροφορίες για τις βιταμίνες που βοηθούν στο αδυνάτισμα και σε ποια τρόφιμα θα τις… ξεπτρυπώσεις!BITAMINH C

Ίσως η πιο διάσημη βιταμίνη στο χώρο της… διατροφής! Πολλά έχεις διαβάσει για τις ευεργετικές της ιδιότητες… τι απ’όλα όμως είναι πραγματικότητα; “Η βιταμίνη C θα προστατεύσει το ανοσοποιητικό σύστημα του διαιτωμένου και θα ενισχύσει την παραγωγή οξυγόνου, με θετικό αποτέλεσμα την αύξηση του μεταβολισμού” εξηγεί ο διαιτολόγος.

Σε ποια τρόφιμα θα την ανακαλύψεις; Τα πιο χαρακτηριστικά τρόφιμα, πλούσια σε βιταμίνη C είναι τα πορτοκάλια, τα ακτινίδια και οι ντομάτες!
ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΤΟΥ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑΤΟΣ β

1. Βιταμίνη Β1

Μία από τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β που “βοηθά τη νοητική ανάπτυξη και μειώνει ενδεχόμενες κρίσεις νευρικότητας ή μελαγχολίας. Βοηθά τον οργανισμό να αξιοποιήσει ταχέως τα θρεπτικά συστατικά κάθε τροφίμου” αναλύει ο κ. Κριαράς. Μια λειτουργία πολύ βασική για την εύρυθμη λειτουργία του πέψης, αλλά και του μεταβολισμού.

2. Βιταμίνη Β2

Η βιταμίνη αυτή προσφέρει ενέργεια και συμβάλει στην καλύτερη αφομοίωση των μακροθρεπτικών και μικροθρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό, βοηθώντας σε πιο αποτελεσματικές καύσεις το μεταβολισμό.

3. Βιταμίνη Β3

“Προσφέρει σωματική ανάπτυξη και προστασία του μυϊκόύ ιστού”! Και αναπτυγμένος μυικός ιστός μεταφράζεται σε περισσότερες καύσεις… “Επισης η βιταμίνη Β3 φαίνεται να καταπραΰνει τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, ενώ βοηθά τον οργανισμό να παράγει περισσότερη ενέργεια από τα τρόφιμα”!

Σε ποια τρόφιμα θα τις ανακαλύψεις; Οι τρεις αυτές βιταμίνες (Β1, Β2 & Β3) υπάρχουν σε αφθονία στα δημητριακά, τα λαχανικά, το κρέας, τα φρούτα και τα όσπρια.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β5

Διευκολύνει την πέψη και αφομοίωση των υδατανθράκων, δίχως να αποθηκεύονται και κατ’ επέκταση να μετατρέπονται σε τριγλυκερίδια και έπειτα σε λίπος. Έχει αντιοξειδωτική, διουρητική, αντιδιαρροϊκη και ηρεμιστική δράση!

Σε ποια τρόφιμα θα την ανακαλύψεις; Η βιταμίνη Β5 υπάρχει στα μήλα που αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους στους πάγκους αυτή την εποχή. Μάλιστα η τελευταία της ιδιότητα, δηλαδή να καταπραΰνει και να χαλαρώνει, καθιστά το μήλο εξαιρετικό φρούτο για το βράδυ.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β9

Αποκαλείται και αλλιώς φολικό οξύ, το οποίο “ανήκει στο σύμπλεγμα των βιταμινών Β και είναι απαραίτητο για ορισμένες λειτουργίες του οργανισμού, όπως ο μεταβολισμών των σακχάρων. Οι πάσχοντες από ανεπάρκεια φολικού οξέος αναπτύσσουν έντονο αίσθημα κόπωσης”. Αντιλαμβάνεσαι πως όταν ο οργανισμός δεν μεταβολίζει σωστά τα σάκχαρα, τότε εκτός φυσικά από την υγεία σου, επηρεάζεται και το σωματικό σου βάρος.

Σε ποια τρόφιμα θα την ανακαλύψεις; Θα το ανακαλύψεις σε μια βραστή σαλάτα από μπρόκολο, αλλά και σε πιάτα με αρακά, φασόλια, πατζάρια, μπάμιες και ξηρούς καρπούς. Στόχος σου πρέπει να είναι η πρόσληψη από τα τρόφιμα 200 mcg (μικρογραμμάρια) φολικού οξέος την ημέρα (400 mcg αν προσπαθείς να μείνεις έγκυος).
Ω3 & Ω6 ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ

Είναι ίσως τα μόνα συστατικά που αν και αποκαλούνται λιπαρά, συμβάλουν καθοριστικά στη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού και την καύση θερμίδων. “Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα θα βοηθήσουν κάθε διαι΄τώμενο στη σωματική και νοητική ανάπτυξη” εξηγεί ο διαιτολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς.

Σε ποια τρόφιμα θα τα ανακαλύψεις; Μικρή ποσότητα ξηρών καρπών (καθώς έχουν πολλές θερμίδες), αβοκάντο και λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός είναι από τις πιο σημαντικές πηγές Ω3 και Ω6.
tlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου