Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΞΑΝΑΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΧΑΡΤΗ
gmanettas@pegasus.gr
Όπως αναφέρουν στην «ΗτΣ» οι πρόεδροι έξι μεγάλων ξένων επιμελητηρίων, τα περισσότερα βλέμματα στρέφονται στους τομείς του τουρισμού, των ακινήτων, των τροφίμων και των υδρογονανθράκων, ενώ στο επίκεντρο βρίσκονται πάντα και οι αποκρατικοποιήσεις.
Οι ίδιοι υποστηρίζουν πως ύστερα από ένα μεγάλο διάστημα αβεβαιότητας η Ελλάδα μπήκε για τα καλά στον χάρτη των ξένων επενδυτών, ωστόσο διευκρινίζουν πως πρέπει να κάνουμε μεγάλη προσπάθεια για να τους προσελκύσουμε στη χώρα, αρχής γενομένης από την υιοθέτηση ενός σταθερού φορολογικού συστήματος και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης. Όλοι, πάντως, συμφωνούν πως όσο αυξάνεται η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και απομακρύνεται ο κίνδυνος χρεοκοπίας και εξόδου από την Ευρωζώνη, τόσο θα πολλαπλασιάζονται οι ξένοι που θα θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Νίκος Αναστασόπουλος, πρόεδρος Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου
«Οι μεταρρυθμίσεις προϋπόθεση για την προσέλκυση επενδυτών»
Οι υδρογονάνθρακες είναι ο τομέας που οι Αμερικάνοι δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για επενδύσεις. Εξάλλου αυτό φάνηκε και από τη στρατηγική τοποθέτηση του Third Point στην Energean Oil & Gas αλλά και οι νέες επενδύσεις που προγραμματίζουν για γεωτρήσεις υδρογονανθράκων στο θαλάσσιο κόλπο ανοιχτά της Καβάλας, με στόχο τον διπλασιασμό της παραγωγής, στα 4.000 βαρέλια την ημέρα μέχρι το τέλος του έτους. Βέβαια, θα μπορούσαμε να έχουμε και άλλες αμερικάνικες επενδύσεις στον τομέα των πετρελαίων, εφόσον επαληθευτούν οι προβλέψεις για την ύπαρξη αποθεμάτων που είναι εκμεταλλεύσιμα. Ο άλλος τομέας που κεντρίζει το ενδιαφέρον των Αμερικανών επενδυτών είναι ο τουρισμός, αλλά και τα ακίνητα. Μάλιστα, στα ακίνητα, το ενδιαφέρον θα αυξάνεται όσο οι τιμές γίνονται πιο συμφέρουσες και εκτιμώ πως θα δούμε κάποια funds από τις ΗΠΑ να σπεύδουν στην χώρα. Το γεγονός πως η Ελλάδα είναι ο μοναδικός πόλος σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή αλλά και η αναβάθμισή της, γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά, με το τρίγωνο Ελλάδα - Ισραήλ - Κύπρος, έχουν συμβάλει καθοριστικά να ξαναμπούμε στον χάρτη των ξένων. Ωστόσο, για να γίνει πράξη το ενδιαφέρον τους και να προσελκύσουμε μακροπρόθεσμους επενδυτές, που αυτός πρέπει να είναι και ο στόχος της κυβέρνησης, πρέπει να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις, κάτι που οι διεθνείς επενδυτές καθιστούν σαφές σε κάθε επαφή που έχουμε μαζί τους και να δημιουργήσουμε ένα φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον με σταθερό φορολογικό πλαίσιο και ταχεία απονομή δικαιοσύνης. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε το γεγονός πως υπάρχει μετακίνηση κεφαλαίων από τις αναπτυσσόμενες οικονομίες προς την Ευρώπη, και είναι ευκαιρία κάποια κεφάλαια να μετακινηθούν εδώ.
Χριστόφορος Χατζόπουλος, πρόεδρος Ελληνογαλλικού Επιμελητηρίου
«Αναγκαία η επανεκκίνηση των δημόσιων έργων»
Κάθε φορά που πάμε στο Παρίσι διαπιστώνουμε το έντονο ενδιαφέρον των Γάλλων για επενδύσεις στη χώρα μας. Θετικά έχει λειτουργήσει και το μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ στο πλαίσιο της επίσκεψή του στην Αθήνα στους Γάλλους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα. Ο τουρισμός είναι ένας από τους τομείς που ενδιαφέρει πάρα πολύ τους Γάλλους επενδυτές. Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται ήδη μεγάλες γαλλικές αλυσίδες ξενοδοχείων, όπως η Sofitel και η Novotel, και θα μπορούσαν να επεκτείνουν την παρουσία τους. Τα βλέμματά τους στρέφονται και στον κατασκευαστικό κλάδο, κυρίως στα μεγάλα οδικά έργα, τα οποία περιμένουν να ξεκινήσουν και πάλι, ενώ ενδιαφέρον υπάρχει για τις αποκρατικοποιήσεις, με έμφαση στους σιδηροδρόμους και στις εταιρείες ύδρευσης. Θεωρώ πως εάν εκσυγχρονίσουμε τη δημόσια διοίκηση, επιταχύνουμε την απονομή Δικαιοσύνης και δημιουργήσουμε ένα σταθερό φορολογικό καθεστώς, τότε μπορούμε να προσελκύσουμε σημαντικά κεφάλαια από τη Γαλλία, μια χώρα με την οποία έχουμε διαχρονικά φιλικές σχέσεις. «Αγκάθι», επίσης, αποτελεί η αρνητική πορεία της γαλλικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια, η οποία κινείται με μηδενικούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά και το γεγονός πως η βιομηχανία της έχει χάσει την ανταγωνιστικότητά της σε σχέση με τους αντιπάλους της, οι οποίοι επένδυσαν τεράστια κεφάλαια στον εκσυγχρονισμό τους. Παρ' όλα αυτά, θεωρώ πως εάν εμείς δείξουμε ότι κάνουμε βήματα προόδου και θέλουμε να βελτιώσουμε το επενδυτικό κλίμα οι Γάλλοι θα σπεύσουν. Μην ξεχνάτε πως η Γαλλία ειδικά μετά την είσοδο της χώρας μας στην Ευρωζώνη επένδυσε σημαντικά κεφάλαια, στο εμπόριο, στις τράπεζες, στις κατασκευές κ.α.
Κωνσταντίνος Γιαννίδης, πρόεδρος Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου
«Ενδιαφέρον για μεταποίηση κινεζικών προϊόντων στην Ελλάδα»
Παρά τα προβλήματα που υπάρχουν ή προκύπτουν στην πορεία, οι Κινέζοι συνεχίζουν να ενδιαφέρονται έντονα για επενδύσεις στην Ελλάδα. Κατά βάση ενδιαφέρονται για τις αποκρατικοποιήσεις, με έμφαση στα λιμάνια και τους σιδηρόδρομους. Εκτός όμως από τα παραπάνω, υπάρχουν ενδείξεις πως αρχίζουν να εξετάζουν διάφορα projects για επενδύσεις στον τουριστικό τομέα και σε ξενοδοχειακά συγκροτήματα, και εκτιμώ πως και εκεί τα πράγματα θα εξελιχθούν θετικά. Επίσης, ενδιαφέρον υπάρχει για μεταποίηση κινεζικών προϊόντων στη χώρα μας, ώστε να παίρνουν πιστοποιητικό Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κινέζικες εταιρείες, μεταξύ αυτών και η Cosco, αναζητούν να δημιουργήσουν χώρους όπου είτε θα συναρμολογούν κάποια κομμάτια εδώ ή θα τα συσκευάζουν εδώ. Κάποιες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρέχουν αυτή τη δυνατότητα σε εταιρείες από τρίτες χώρες, γιατί όχι και εμείς. Προς στιγμήν δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο καθώς ακόμη διερευνάται το νομοθετικό πλαίσιο και οι προοπτικές που υπάρχουν. Θεωρώ, πάντως, πως εφόσον άλλες χώρες έχουν ανοίξει τον δρόμο, μπορούμε και εμείς να ακολουθήσουμε. Περαιτέρω, οι Κινέζοι ενδιαφέρονται για την αγορά ακινήτων, ειδικά μετά την ψήφιση του νόμου για την παροχή άδειας παραμονής για πέντε χρόνια εφόσον η αξία του ακινήτου υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ, αλλά και για εξαγωγές ελληνικών προϊόντων στην Κίνα, τα οποία κερδίζουν έδαφος στην κινεζική αγορά.
Μιχάλης Μαΐλλης, πρόεδρος Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου
«Κλειδί οι γερμανικές εκλογές»
Στα τεκταινόμενα στην Ελλάδα σταματά το ενδιαφέρον των Γερμανών επιχειρηματιών, επισημαίνει ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Μιχάλης Μαΐλλης, τονίζοντας πως οι όποιες επενδυτικές κινήσεις έχουν «παγώσει» μέχρι να ολοκληρωθούν οι γερμανικές εκλογές. Ο κ. Μαΐλλης θεωρεί πως για να προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις πρέπει «πρώτα να βελτιώσουμε τις συνθήκες για τις ελληνικές επιχειρήσεις που παλεύουν να σταθούν όρθιες, να λύσουμε τα προβλήματα ρευστότητας που ταλανίζουν την αγορά, να υιοθετήσουμε σταθερή φορολογία και αυτό θα στείλει μήνυμα στους ξένους να έρθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα».
Ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου ξεκαθαρίζει, πάντως, ότι τα μηνύματα από την πλευρά των Γερμανών είναι ότι θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα να βελτιώσει το επιχειρηματικό της κλίμα, ενώ φαίνεται ότι έχουν αντιληφθεί πως πρέπει να αναληφθούν δράσεις για την ανάσχεση της ύφεσης, η οποία έχει καταφέρει ισχυρό πλήγμα στην ελληνική οικονομία.
Κλείνοντας λέει πως οι γερμανικές εκλογές είναι καθοριστικές καθώς μετά την ολοκλήρωσή τους αναμένεται να διευκρινιστούν πολλά πράγματα σχετικά με τον «ελληνικό πρόβλημα» και τη βιωσιμότητα του χρέους της χώρας. Ένα χρέος που σύμφωνα με τους διεθνείς πιστωτές μας πρέπει να καταστεί βιώσιμο, προκειμένου να μπει τέλος στην αβεβαιότητα για το μέλλον της Ελλάδας αλλά και τις προοπτικές της εντός της ζώνης του ευρώ.
Χρήστος Φώλιας, πρόεδρος Αραβο-ελληνικού Επιμελητηρίου
«Να γίνουμε καλύτεροι από τους ανταγωνιστές μας»
Οι Άραβες πάντοτε ενδιαφέρονταν για επενδύσεις στη χώρα μας καθώς οι σχέσεις μας είναι άριστες. Η αγορά νησιών, το real estate, ο τουρισμός, τα ξενοδοχεία και οι μαρίνες είναι οι τομείς που εστιάζουν κατά κύριο λόγο οι Άραβες επενδυτές, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον και για κάποιες μεμονωμένες παραγωγικές επιχειρήσεις. Το μεγάλο ζητούμενο, όμως, είναι αυτό το ενδιαφέρον να μετουσιωθεί σε πράξη, γιατί τότε μόνο έχει αξία.
Για να γίνει αυτό, πρέπει σταματήσουμε να επαναλαμβάνουμε τα λάθη του παρελθόντος και να δημιουργήσουμε ένα φιλικό επενδυτικό περιβάλλον, με την υιοθέτηση ενός σταθερού φορολογικού πλαισίου, άρσης της γραφειοκρατίας και μια δημόσια διοίκηση η οποία θα διευκολύνει και δεν θα εμποδίζει τις νέες επενδύσεις. Δυστυχώς, αυτό δεν τον έχουμε καταφέρει ακόμη. Επιπλέον, σήμερα δεν αρκεί να είμαστε καλύτεροι σε σχέση με χθες, αλλά πρέπει να είμαστε καλύτεροι από τους γείτονές μας και τους ανταγωνιστές μας.
Όταν στη Βουλγαρία η φορολογία των επιχειρήσεων κυμαίνεται μεταξύ 10%-12%, όταν η Τουρκία δίνει «γη και ύδωρ» για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, πρέπει να προσπαθήσουμε να γίνουμε ελκυστικότεροι από αυτούς. Δεν φτάνει να γίνουμε καλύτεροι από ότι είμαστε, αλλά να γίνουμε καλύτεροι από τους ανταγωνιστές μας. Σίγουρα, οι τελευταίες εξελίξεις με τη Συρία επηρεάζουν αρνητικά τις επενδυτικές αποφάσεις των Αράβων καθώς αυξάνουν την αβεβαιότητα για το μέλλον.
Ωστόσο, πρέπει να προσπαθήσουμε να προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις, καθώς αυτές λειτουργούν και ως «κράχτης» για την προσέλκυση και άλλων κεφαλαίων στην Ελλάδα.
Βασίλης Παΐσιος, πρόεδρος Ελληνοϊσραηλινού Επιμελητηρίου
«Μαγνήτης τα ακίνητα λόγω πτώσης των τιμών»
Η Ελλάδα υπήρξε πάντοτε μια χώρα που ενδιέφερε το Ισραήλ καθώς ήταν η εγγύτερη πύλη για τις χώρες της Ε.Ε., των Βαλκανίων, ενώ εσχάτως καλείται να παίξει έναν επιπλέον ρόλο μετά την αρνητική τροπή που πήραν οι σχέσεις των Ισραηλινών με τους Τούρκους. Στον ενεργειακό τομέα η Ελλάδα είναι αναπόφευκτο να παίξει ρόλο στη μεταφορά του φυσικού αερίου είτε σε υγροποιημένη μορφή, αν η διαδικασία γίνει στην Κύπρο, είτε σαν χώρα διέλευσης αγωγού, καθώς αναγκαστικά θα είναι ένας από τους σταθμούς πριν αυτό διοχετευτεί στην ευρωπαϊκή αγορά. Αυτό ως προς τις μακροπρόθεσμες δυνατότητες.
Το άμεσο επενδυτικό ενδιαφέρον του Ισραήλ επικεντρώνεται στους τομείς των ακινήτων για επαγγελματική χρήση αλλά και για κατοικίες, ειδικά μετά τη σημαντική υποχώρηση των τιμών, αλλά και οι συμμετοχές σε εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, αγροτικών προϊόντων, τουρισμού και πολλών άλλων. Να σημειώσω εδώ ότι οι Ισραηλινοί έχουν αναπτύξει σημαντική τεχνογνωσία σε αυτούς τους τομείς και θεωρούνται πρωτοπόροι σε παγκόσμια κλίμακα.
Ωστόσο, για να πάρει σάρκα και οστά το ενδιαφέρον και να προσελκύσουμε κεφάλαια από το Ισραήλ (και όχι μόνο) πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα σε μια σταθερή και φιλοεπενδυτική φορολογική νομοθεσία και περιορισμό της γραφειοκρατίας, που αποτελούν τροχοπέδη για εγχώριους και ξένους επενδυτές.
Οποιος ασχολείται με την επιχειρηματικότητα γνωρίζει τις δυσκολίες που εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμη και σήμερα για να αδειοδοτηθεί είτε μια νέα επιχείρηση είτε μια νέα επένδυση.
Τέλος, θέλω να τονίσω τον σεβασμό και την αγάπη που τρέφει ο λαός του Ισραήλ για τους Ελληνες, τον πολιτισμό τους, τη μουσική τους, την κουζίνα τους, κάτι που κάνει εύκολη τη δημιουργία προσωπικών σχέσεων, προϋπόθεση σημαντική σε κάθε εμπορική σχέση.
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου