Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Ανάπτυξη από το 2014 βλέπουν οι διεθνείς οίκοι

Ανάπτυξη από το 2014 βλέπουν οι διεθνείς οίκοι  ΣΤΟΝ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΧΑΡΤΗ ΚΑΙ ΠΑΛΙ Η ΕΛΛΑΔΑ


Της Ειρήνης Σακελλάρη
Ανακτά έδαφος η Ελλάδα στον διεθνή επενδυτικό χάρτη, σύμφωνα με τα θετικά μηνύματα που εμπεριέχονται στις εκθέσεις των διεθνών οίκων και τα οποία είναι αποτέλεσμα των συνεχών συναντήσεων των στελεχών τους, τόσο με κυβερνητικά στελέχη όσο και με τράπεζες και επιχειρήσεις. Χαρακτηριστική είναι η χθεσινή έκθεση της JP Morgan μια εβδομάδα μετά την επίσκεψή της στην Ελλάδα αλλά και της Goldman Sachs, που διαπιστώνουν βελτιώσεις στην οικονομική κατάσταση της χώρας και μια προσπάθεια εξόδου της στις αγορές και μάλιστα με αξιώσεις.

Συγχρόνως επισημαίνεται η επιτυχής αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος. Ολα τα παραπάνω εντάσσονται στη γενικότερη αντίληψη η οποία διατυπώνεται ολοένα και περισσότερο από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα πως η Ελλάδα μέσα στο 2014 θα καταφέρει να βγει στις αγορές, στοιχείο που θα της επιτρέψει να καλύψει και το χρηματοδοτικό της κενό, εφόσον υπάρξει τέτοιο, για τη διετία 2015 -2016.
Το εντεινόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον πάντως για το Χρηματιστήριο συνεχίζεται και οι εξελίξεις το ανατροφοδοτούν.
Roadshow
Την περασμένη εβδομάδα 25 equity και hedge funds που ήρθαν στην Αθήνα σε roadshow που οργάνωσε η UBS δήλωναν πολύ ικανοποιημένα με τις συναντήσεις τους στη χώρα μας και ανέμεναν το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών προκειμένου να λάβουν επενδυτικές αποφάσεις. Σημειώνεται πως αντίστοιχες κινήσεις στις επόμενες εβδομάδες θα πραγματοποιήσουν Citi και Deutsche Bank, που έχουν προγραμματίσει ανάλογα ραντεβού με ελληνικές επιχειρήσεις.
Οι επαφές που είχε ο διεθνής οίκος Moody's με την κυβέρνηση για έλεγχο της ελληνικής οικονομίας δημιουργεί σημαντικές προσδοκίες για αναβάθμιση της χώρας, στοιχείο το οποίο μπορεί να στηρίξει τόσο την προσπάθεια των τραπεζών να βγουν στις αγορές, όσο και της κυβέρνησης.
Ιδιαίτερα αισιόδοξη εμφανίζεται η JP Morgan, μετά τα ραντεβού που είχε στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, εμφανίζεται με το χαρακτηρισμό του «ταύρου» για το ελληνικό χρηματιστήριο και δείχνει την προτίμησή της για τις τραπεζικές μετοχές επισημαίνοντας πάντως και τους κινδύνους. Υποστηρίζουν πως αν οι ίδιοι διαχειρίζονταν ένα χαρτοφυλάκιο θα είχαν μία μικρή θέση σε warrants τραπεζών.
Ωστόσο, ο οίκος προβλέπει πως το επόμενο βήμα για τη χώρα είναι η ανάπτυξη με πιθανότερο έτος το 2014. Ο οίκος που επισκέφθηκε τη χώρα μας στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου και συνάντησε 10 εισηγμένες, την ΤτΕ και τον ΟΔΔΗΧ, διατυπώνει την αντίληψη πως βρήκε μεγαλύτερη ελπίδα απ' όση ανέμενε.
Η JP Morgan κρίνει ως ιδιαίτερα έξυπνη τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης των τραπεζών μέσω του ΤΧΣ. Αν οι μετοχές των τριών τραπεζών που πουλήθηκαν στο ΤΧΣ μέσω διάθεσης μετοχών και warrants σημειώσουν ράλι, τότε η εξάσκηση των warrants θα βγάλει το ΤΧΣ εκτός μετοχολογίου τους.
Ωστόσο ο διεθνής οίκος παρατηρεί ότι σημαντικές θα είναι οι εξελίξεις στον τομέα των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών. Ενα χειρότερο του αναμενόμενου αποτέλεσμα μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω διάσωση των τραπεζών με παράπλευρες τότε απώλειες και στην αποτίμηση εταιρειών εκτός χρηματοπιστωτικού κλάδου.
Βελτίωση
Σύμφωνα με την Goldman Sachs, η βαριά πληγωμένη ελληνική οικονομία συνεχίζει να δείχνει σημάδια βελτίωσης, όμως η εικόνα της αγοράς ομολόγων της χώρας δεν αντικατοπτρίζει πλήρως αυτό, και λόγω του συνεχιζόμενου κινδύνου πολιτικής αστάθειας. Πάντως, ένα καλό αποτέλεσμα από την έκθεση της τρόικας μπορεί να μειώσει για κάποιο χρονικό διάστημα τους πολιτικούς κινδύνους στην Ελλάδα. Λίγες ημέρες νωρίτερα ο οίκος εμφανιζόταν απολύτως αισιόδοξος όσον αφορά την πορεία των μετοχών διεθνώς.
Παράλληλα στη νέα έκδοση του περιοδικού της δελτίου Greece Macro Monitor με τίτλο «Άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα: πρόσφατες εξελίξεις και προοπτικές» από τη Διεύθυνση Τρέχουσας Οικονομικής Ανάλυσης και Έρευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank, αναφέρει:
H συνεχιζόμενη σταθεροποίηση της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας αλλά και οι σημαντικές παρεμβάσεις που συντελούνται σε θεσμικό και κανονιστικό επίπεδο δημιουργούν μία σταθερή βάση για την προσέλκυση υψηλής ποιότητας ξένων επενδύσεων και τη δημιουργία ενός διατηρήσιμου μοντέλου ανάπτυξης με έμφαση την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια.
Υψηλό, αλλά φθηνό το χρέος, λέει η JP Morgan
Η JP Morgan δηλώνει θετική για το χρέος. O οίκος θεωρεί ότι από τη μελέτη της Black Rock θα εξαρτηθούν πολλά για το χρηματοδοτικό κενό, καθώς αν η BR κρίνει πως δεν απαιτούνται περαιτέρω κεφαλαιακές ενέσεις στις τράπεζες, τότε η τρόικα και το ελληνικό δημόσιο θα μπορούσαν να συμφωνήσουν στη μεταφορά κεφαλαίων από το ΤΧΣ στις τράπεζες. Οι συζητήσεις της JP Morgan με τον ΟΔΔΗΧ χαρακτηρίζονται ενδιαφέρουσες από τον διεθνή οίκο. Οπως πληροφορήθηκε ο διεθνής οίκος από τον ΟΔΔΗΧ, η οποιαδήποτε νέα έκδοση θα ήταν seniοr σε σχέση με το ευρωπαϊκό χρέος, με δεδομένες τις τρέχουσες λήξεις του χρέους.
Αυτό μπορεί να επιτρέψει στην Ελλάδα να εκδώσει κάποια ομόλογα τριετούς ή πενταετούς διάρκειας, τα οποία θα αποτελέσουν μικρή πηγή χρηματοδότησης για την κυβέρνηση. Μία τέτοια έκδοση θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη, με δεδομένο ότι ο δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής είναι πιθανόν αρκετά μεγαλύτερος από τη μονάδα και θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει σημείο αναφοράς το οποίο θα επιτρέψει χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης στις ελληνικές εταιρείες.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου