Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Πως θα δοθεί το επίδομα θέρμανσης - Όλα τα κριτήρια

Πως θα δοθεί το επίδομα θέρμανσης - Όλα τα κριτήρια  Α ΤΡΙΑ ΣΕΝΑΡΙΑ

Σε αλλαγές στον τρόπο καταβολής του επιδόματος θέρμανσης αλλά και στα κριτήρια προσδιορισμού των δικαιούχων προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών.
Στοχεύει αφενός στη χορήγηση προκαταβολικά του επιδόματος, πριν δηλαδή γίνει η προμήθεια του πετρελαίου θέρμανσης, και αφετέρου στη διεύρυνση των εισοδηματικών και άλλων κριτηρίων που ισχύουν σήμερα, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των πολιτών που το λαμβάνουν.

Τις αλλαγές προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στο περιθώριο των εγκαινίων της 78ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.
Ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε πως «θα προσπαθήσουμε να διευρύνουμε τα κριτήρια του επιδόματος θέρμανσης, να τα κάνουμε περισσότερο ελκυστικά και ευέλικτα».
Τις αλλαγές για το πετρέλαιο θέρμανσης προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, μιλώντας στο περιθώριο των εγκαινίων της ΔΕΘ
Αξίζει να σημειωθεί πως το σχέδιο των αλλαγών θα τεθεί υπόψη της τρόικας, ώστε να υπάρξει συμφωνία επί του θέματος και να προχωρήσει η εφαρμογή του. Σύμφωνα με τα σενάρια που εξετάζονται, η πρώτη αλλαγή σχετίζεται με τη χορήγηση του επιδόματος. Το ισχύον καθεστώς έχει μπόλικη... γραφειοκρατία.
Εκτός από την αίτηση του δικαιούχου απαιτεί αίτηση και από τον διαχειριστή της πολυκατοικίας, ενώ δεν είναι λίγα τα νοικοκυριά που δεν έχουν άμεση πρόσβαση σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Ως αποτέλεσμα μόνο το 30% περίπου των δικαιούχων υπέβαλε αίτηση για τη χορήγηση του επιδόματος, ενώ ακόμη και όσοι υπέβαλαν αίτηση καθυστέρησαν να λάβουν το επίδομα.
Τελικά διατέθηκαν μόνο 82 εκατ. ευρώ από τα 280 εκατ. ευρώ. Πλέον προκρίνεται η λύση της καταβολής του προκαταβολικά, πριν δηλαδή από την παραγγελία του πετρελαίου, πιθανότατα σε δύο δόσεις.
Ειδικότερα για τη Ζώνη Α' (Γρεβενά, Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα, Δράμα και Ευρυτανία) έχει ορισθεί ανώτατο ποσό επιδόματος τα 840 ευρώ. Στις άλλες Ζώνες της χώρας τα ποσά κυμαίνονται μεταξύ 168 και 504 ευρώ. Οσοι λοιπόν πληρούν τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος θα μπορούν να το λαμβάνουν χωρίς να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά προμήθειας του πετρελαίου.
Στο υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζουν βέβαια πως πρέπει να τεθούν ασφαλιστικές δικλίδες, ώστε στη συνέχεια το επίδομα να χρησιμοποιείται για την αγορά πετρελαίου και όχι να καλύπτει άλλες ανάγκες των νοικοκυριών.
Η δεύτερη αλλαγή έχει να κάνει με τα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος. Προωθείται η αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων κατά 5.000 ευρώ.
Μέχρι τώρα για να λάβει κανείς επίδομα θα πρέπει αν είναι άγαμος, να έχει ετήσιο συνολικό εισόδημα 25.000 ευρώ. Το εισόδημα ανεβαίνει στις 35.000 ευρώ για έγγαμο προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Για τις μονογονεϊκές οικογένειες το εισοδηματικό όριο είναι 38.000 ευρώ (συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί).
Η τρίτη αλλαγή που εξετάζεται είναι το επίδομα να χορηγείται και για τις δευτερεύουσες κατοικίες ή να αρθούν όλοι οι περιορισμοί στην πρώτη κατοικία.
Με το ισχύον σύστημα το επίδομα θέρμανσης χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα για την κατανάλωση πετρελαίου στις κύριες κατοικίες διαμονής και αυτό υπό όρους. Η ακίνητη περιουσία δεν θα πρέπει να έχει αξία άνω των 150.000 ευρώ για άγαμους και 200.000 για έγγαμους (προσμετράται το σύνολο της περιουσίας των μελών της οικογένειας). Οπως γίνεται αντιληπτό, οι παραπάνω περιορισμοί έθεταν εκτός επιδόματος πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων.
Με τις αλλαγές που προωθούνται θα αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων, αλλά θα περιορισθεί το ύψος του επιδόματος για τον καθένα εξ αυτών, καθώς το συνολικό κονδύλι που έχει προϋπολογισθεί (περίπου 280 εκατ. ευρώ) είναι δύσκολο να αυξηθεί.
Τέλος, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και η επανεξέταση των υπόλοιπων κριτηρίων.
Κι αυτό γιατί το επίδομα θέρμανσης δεν μπορούν να διεκδικήσουν παιδιά που εμφανίζονται ως προστατευόμενα στις φορολογικές δηλώσεις των γονιών τους, ακόμα και αν κατοικούν σε άλλο σπίτι, όσοι εμφανίζονται ότι φιλοξενούνται σε κάποιον άλλον φορολογούμενο, όσοι διαθέτουν αυτοκίνητο άνω των 2.000 κυβικών, σκάφος άνω των 8 μέτρων ή αεροσκάφος και όσοι είναι κάτοικοι του εξωτερικού. Τέλος δεν χορηγείται επίδομα για επαγγελματική στέγη.
Κάποια από τα κριτήρια για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης λειτούργησαν περιοριστικά (τεκμήριο αυτοκινήτου, αξία ακίνητης περιουσίας), «διαγράφοντας» ουσιαστικά ένα πρόσθετο τμήμα της ζήτησης για πετρέλαιο θέρμανσης.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου