Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Επιπλέον φόρος 400 ευρώ για κάθε φορολογούμενο

Αύξηση των άμεσων φόρων κατά 11,5%, δηλαδή 400 ευρώ επιπλέον για κάθε φορολογούμενο, περιλαμβάνει το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2014, καθώς το οικονομικό επιτελείο προσδοκά σε αύξηση των εσόδων από 17,5 δισ. σε 19,5 δισ. για φέτος, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως οι άμεσοι φόροι σε εισόδημα και περιουσία αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά με τις αλλαγές στη φορολογία που περιλαμβάνουν την κατάργηση του αφορολόγητου, την αλλαγή των κλιμάκων φορολόγησης για μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες και τον νέο φόρο ακινήτων που θα επιβαρύνει ακόμη τα “κλειστά” σπίτια και τα αγροτεμάχια.Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ, φέτος καταργείται για όλους το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ και αντικαθίσταται από έκπτωση 2.100 ευρώ για εισοδήματα ως 21.000 ευρώ με μείωση κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ επιπλέον.

Επιβαρύνσεις αναμένεται να φέρει η αλλαγή στις κλίμακες που θα είναι μόνο τρεις για μισθωτούς και συνταξιούχους

Όσον αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες καταργείται επίσης το αφορολόγητο και αλλάζει η κλίμακα φορολόγησης. Παράλληλα, βαριά θα είναι εφέτος η φορολογία και για τα εισοδήματα από τα ακίνητα, με αυτοτελή φορολόγηση 10% για εισοδήματα ως 12.000 και 33% άνω των 12.000 ευρώ.

Μεγάλη επιβάρυνση θα φέρει και ο νέος φόρος ακινήτων που φέτος επιβαρύνει όλα τα ακίνητα, ηλεκτροδοτούμενα και μη και θα επιβληθεί και σε οικόπεδα και αγροτεμάχια, ενώ έχει προϋπολογιστεί να αποφέρει στα κρατικά ταμεία 2,9 δισ. ευρώ. Το τελικό σχέδιο θα δοθεί αυτή την εβδομάδα στη δημοσιότητα.

Σημειώνεται πως φέτος καταργούνται οι φοροαπαλλαγές για δάνεια, ενοίκια, ασφάλιστρα, δίδακτρα κ.α., ενώ αντίθετα οι έκτακτες εισφορές θα συνεχίσουν να εισπράττονται και φέτος.

Πηγή: http://www.logiosermis.net/2013/09/400.html#ixzz2fJF6uMCA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου