Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2014

Πώς θα υπολογίζετε με ένα... κλικ τα ένσημά σας από το 1994 και μετά

Πώς θα υπολογίζετε με ένα... κλικ τα ένσημά σας από το 1994 και μετάΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ

 

Διαθέσιμο θα είναι από τη Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου μέσω της ιστοσελίδας www.atlas.gov.gr
το ασφαλιστικό βιογραφικό - χρόνος ασφάλισης - από το 1994 και μετά για όλους τους Έλληνες ενώ μέχρι τα τέλη του 2015 τα στοιχεία θα περιλαμβάνουν και τα διαστήματα ασφάλισης πριν από το 1994 διευκολύνοντας, στο εξής, την ταχύτερη έκδοση των συντάξεων.

Την ηλεκτρονική εφαρμογή που αναπτύχθηκε από την ΗΔΙΚΑ παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γ. Βρούτσης. Η πρόσβαση στο ασφαλιστικό βιογραφικό θα γίνεται με τους κωδικούς στο Τaxis και τον ΑΜΚΑ του κάθε ασφαλισμένου ενώ μελλοντικά το ηλεκτρονικό αυτό σύστημα:
• Θα ενημερώνει για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος
• Θα υπολογίζει τη σύνταξη, ακόμη και στις πιο σύνθετες περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, με το πάτημα ενός πλήκτρου στον υπολογιστή
· Θα ανοίξει το δρόμο για την έκδοση και καταβολή της πρώτης σύνταξης μέσα σε λίγες ημέρες μέσω του Ενιαίου Κέντρου Απονομής Συντάξεων που δρομολογείται να γίνει σε συνδυασμό με την κωδικοποίηση της νομοθεσίας και την προβλεπόμενη διασύνδεση με ολα τα Ταμεία.
Όπως ανακοίνωσε ο Γ. Βρούτσης, στο σύστημα έχουν ενταχθεί περισσότερες από 22,8 δισεκατομμύρια ημέρες ασφάλισης, από 1-1-1994 μέχρι σήμερα (21 χρόνια) και η έναρξη λειτουργίας της εφαρμογής αποτελεί ιστορική ημέρα για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.

ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
Με την πρόσβαση στον ατομικό λογαριασμό ασφάλισης θα εμφανίζονται στην οθόνη του υπολογιστή συνοπτικά τα διαστήματα ασφάλισης σε κάθε φορέα και με την επιλογή εκτύπωση θα έχουν αναλυτικά την πλήρη ανάλυση του χρόνου ασφάλισης.
Μπορούν έτσι να εκτιμήσουν το συνολικό χρόνο ασφάλισης τους , να διαπιστώσουν έγκαιρα πιθανές ελλείψεις ή σημεία που χρήζουν διόρθωσης αλλά και να παρακολουθούν από εδώ και στο εξής κάθε μήνα την απρόσκοπτη ενημέρωση του λογαριασμού τους.
Ο Ενιαίος Ατομικός Λογαριασμός Ασφάλισης συγκεντρώνει σήμερα δεδομένα με ποσοστό αξιοπιστίας άνω του 95% από το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ, τον ΟΓΑ, το ΕΤΑΑ και τους 2 μεγαλύτερους τομείς του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Σύντομα θα ενταχθούν και το ΝΑΤ, οι υπόλοιποι τομείς του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και τα επικουρικά ταμεία, ενώ σταδιακά τα δεδομένα όλων των φορέων θα εμπλουτίζονται και για το διάστημα προ του 1994.
Για όσα δεδομένα διαπιστώθηκαν προβλήματα αξιοπιστίας αυτά έχουν σημανθεί κατάλληλα και θα ακολουθήσει νέα επεξεργασία σε συνεργασία με τους αντίστοιχους φορείς εντός του Ιανουαρίου χωρίς να υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους ασφαλισμένους, δήλωσε
ο επικεφαλής της ΗΔΙΚΑ Χρήστος Χάλαρης.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου