Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Οι 10 καλύτερες πόλεις για να ζεις

 

 

#ΤουΚώστα Φαρμάκη, FORTUNEgreece.com

Ποιες είναι οι πόλεις που καινοτομούν και έχουν την καλύτερη ποιότητα ζωής;

 
Παγκοσμιοποίηση, οικονομική και τεχνολογική επανάσταση και κλιματικές αλλαγές έχουν κάνει επιτακτική την ανάγκη της προσαρμοστικότητας για τις πόλεις.

Ποια είναι εκείνη η πόλη που θα χαράξει τη δική της ιστορία και που με την οικονομική της δύναμη θα μοιράσει τα «τραπουλόχαρτα» στο μέλλον;

Το IESE Business School  δημοσιοποίησε την έκθεση του (Cities in Motion Index), η οποία συμπεριλαμβάνει τις καλύτερες πόλεις στον κόσμο για να ζεις. Εκείνες που νικούν σε θέματα καινοτομίας και ποιότητας ζωής.

Ας τις δούμε.



ΤΟΚΙΟ







Αριθμεί περίπου 13 εκατομμύρια κάτοικους- 10% του πληθυσμού της χώρας, ενώ στη μητροπολιτική του περιοχή ζουν περίπου 36 εκατομμύρια άνθρωποι, κάνοντάς την έτσι την πιο πυκνοκατοικημένη του κόσμου, ενώ σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Economist Intelligence Unit, για το 2009 η πόλη είναι η ακριβότερη στον κόσμο.



ΛΟΝΔΙΝΟ






Μεγάλο επιχειρηματικό, χρηματοοικονομικό και πολιτιστικό κέντρο. Εκεί εδρεύουν πλήθος εταιρειών, οργανισμών, καθώς και διαφόρων άλλων παγκόσμιων Ιδρυμάτων. Η επίδραση του Λονδίνου στην πολιτική, στην εκπαίδευση, στα ΜΜΕ, στη μόδα και στις τέχνες, συνετέλεσαν στο να θεωρείται ως σημαντική παγκόσμια πόλη




ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ






Eίναι η πιο πολυπληθής πόλη των Ηνωμένων Πολιτειών. Βρίσκεται στην ανατολική ακτή της χώρας και είναι η πιο πυκνοκατοικημένη πόλη των ΗΠΑ, όπου ο μεν πληθυσμός της υπερβαίνει τα 8 εκατομμύρια ενώ η έκτασή της φθάνει τα 780 τ.χλμ.. Το σύγχρονο όνομά της το έλαβε προς τιμήν του τότε δούκα της ιστορικής πόλης της Αγγλίας, της Υόρκης. Αποτελεί ένα από τα βασικότερα οικονομικά κέντρα της χώρας αλλά και ολόκληρου του πλανήτη. Στην Νέα Υόρκη βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ και παλιότερα οι δίδυμοι πύργοι του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, που καταστράφηκαν κατά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, η περίφημη Γουώλ Στρητ (= δρόμος φράγματος), το άγαλμα της ελευθερίας και το Κτήριο Εμπάιαρ Στέιτ.Είναι φημισμένη για τους ουρανοξύστες της και τις πολλές συνοικίες της (μεταξύ των οποίων και η φημισμένη Αστόρια των Ελλήνων).



ΖΥΡΙΧΗ






Η πόλη της Ζυρίχης είναι το οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο της Ελβετίας (η πρωτεύουσα της Ελβετίας, ενώ έδρα της κυβέρνησης είναι η Βέρνη). Σύμφωνα με έρευνες προσφέρει την καλύτερη ποιότητα ζωής στον κόσμο.



ΠΑΡΙΣΙ






Το Παρίσι είναι μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ευρώπης και του κόσμου. Επιπλέον είναι η πολιτιστική και οικονομική πρωτεύουσα της Γαλλίας, το κομβικό σημείο της και έδρα πολλών διεθνών οργανισμών, όπως της UNESCO.



ΓΕΝΕΥΗ






Η Γενεύη είναι η δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη πόλη στην Ελβετία (μετά από τη Ζυρίχη) και έδρα για πολλές διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της ευρωπαϊκής έδρας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).



ΒΑΣΙΛΕΙΑ






Η Βασιλεία είναι , μετά τη Ζυρίχη και τη Γενεύη, η τρίτη σε πληθυσμό πόλη της Ελβετίας και αποτελεί οικονομικό και βιομηχανικό κέντρο, ειδικά στους τομείς των χημικών και φαρμακευτικών προϊόντων.



ΟΣΑΚΑ






Η Οσάκα είναι δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ιαπωνίας μετά το Τόκιο με σημαντικό οικονομικό ρόλο.



ΣΕΟΥΛ






Η Σεούλ είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Νότιας Κορέας, μια από τις πολυπληθέστερες πόλεις στον κόσμο ενώ παράλληλα αποτελεί πολιτικό, πολιτιστικό, κοινωνικό, και οικονομικό κέντρο της χώρας. Θεωρείται επίσης διεθνές κέντρο για πολλές οικονομικές και επιχειρησιακές οργανώσεις και μια από τις κορυφαίες 20 παγκόσμιες πόλεις ποιότητας.



ΟΣΛΟ






Αν και ο πληθυσμός του Όσλο είναι μικρός, σε σύγκριση με αυτόν άλλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών, καταλαμβάνει μια ασυνήθιστα μεγάλη έκταση της τάξεως των 22 km².

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου