Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

Δώρο Χριστουγέννων: Ποιοι το παίρνουν και πότε αναλυτικοί πίνακες

                                  
Δώρο Χριστουγέννων: Ποιοι το παίρνουν και πότε αναλυτικοί πίνακες
    Δώρο Χριστουγέννων: Ποιοι το παίρνουν και πότε αναλυτικοί πίνακες                  


Δώρο Χριστουγέννων: Ποιοι το παίρνουν και πότε αναλυτικοί πίνακες
Λίγο πριν τις ημέρες των Χριστουγέννων θα πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που πληρούν τα κριτήρια του νόμου να λάβουν απο τους εργοδότες τους το Δώρο Χριστουγέννων για το 2014. Επίσης ο ΟΑΕΔ όπως κάθε χρόνο παρέχει δώρο στους άνεργους που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας
Αναλυτικότερα, το Δώρο Χριστουγέννων για το 2014 θα λάβουν μόνο οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, ενώ οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι ελπίζουν δεν το δικαιούνται καθώς για αυτές τις  κατηγορίες έχει καταργηθεί η χορήγηση του δώρου
Βάσει νόμου το δώρο πρέπει να χορηγηθεί από τους εργοδότες στους εργαζόμενους μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου 2014. Τα δώρα δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση  να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.
Πιο συγκεκριμένα, όλοι οι μισθωτοί που αμείβονται με μισθό ή με ημερομίσθιο, δικαιούνται από τους εργοδότες τους Δώρο Χριστουγέννων για το 2014 όπου είναι ίσο με ένα μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο. Το Δώρο Χριστουγέννων καταβάλλεται στο ακέραιο εφ' όσον η σχέση εργασίας των μισθωτών με τον εργοδότη είχε διάρκεια από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Δεκεμβρίου κάθε χρόνου
Όσοι από τους παραπάνω μισθωτούς τους δεν έχουν συμπληρώσει το παραπάνω χρονικό διάστημα, δικαιούνται: α) Σαν Δώρο Χριστουγέννων, ποσό ίσο με 2/25 του μηνιαίου μισθού ή (2) ημερομίσθια, ανάλογα με το συμφωνημένο τρόπο αμοιβής, για κάθε δεκαεννιά μέρες (19) χρονικό διάστημα διάρκειας της εργασιακής σχέσης και γ) Για χρονικό διάστημα μικρότερο του 19ημέρου ή του 8ημέρου, αντίστοιχα καταβάλλεται ανάλογο κλάσμα όπου υπολογίζεται το Δώρο Χριστουγέννων ανάλογο με το χρόνο που διάρκεσε η εργασιακή σχέση. Δώρο δικαιούνται και οι μισθωτοί που έχουν αποχωρήσει από την εργασία τους, πριν από τις παραπάνω γιορτές είτε γιατί απολύθηκαν από τον εργοδότη τους, είτε γιατί αποχώρησαν οικειοθελώς.
Χρόνος που συνυπολογίζεται στο Δώρο Χριστουγέννων
Συνυπολογίζεται ο χρόνος της υποχρεωτικής αποχής από την εργασία των γυναικών πριν και μετά τον τοκετό. Οι άδειες των σπουδαστών για συμμετοχή τους στις εξετάσεις. Οι μισθωτοί που απουσίασαν λόγω ασθένειας δικαιούνται να υπολογίσουν ολόκληρο το χρόνο ασθένειάς τους αφαιρώντας μόνο τις ημέρες για τις οποίες έλαβαν επίδομα ασθένειας από το Ασφαλιστικό τους Ταμείο.
Για παράδειγμα, αν ένας μισθωτός απουσίασε από την εργασία του λόγω ασθένειας 50 μέρες και πήρε επίδομα ασθένειας από το Ασφαλιστικό του Ταμείο μόνο για 30 ημέρες, θα αφαιρεθούν από το χρονικό διάστημα της εργασιακής σχέσης μόνο οι 30 ημέρες για τις οποίες επιδοτήθηκε και όχι οι 50.

Χρόνος που δεν συνυπολογίζεται στο Δώρο Χριστουγέννων
Δεν υπολογίζονται οι μέρες κατά τις οποίες ο μισθωτός απείχε από την εργασία του αδικαιολόγητα ή λόγω άδειας χωρίς αποδοχές. Δεν λαμβάνεται υπ' όψιν για τον υπολογισμό δώρων εορτών το διάστημα της απουσίας των εργαζομένων για συνδικαλιστική δραστηριότητα , δηλαδή ο χρόνος της συνδικαλιστικής άδειας.
Σχετικά με την απεργία η δικαστηριακή νομολογία δέχεται ότι οι ημέρες της απεργίας δεν υπολογίζονται στο χρόνο διάρκειας της εργασιακής σχέσης,γιατί η αποχή του μισθωτού οφείλεται σε δική του θέληση και δεν μπορεί επομένως να χαρακτηριστεί σαν δικαιολογημένη απουσία, το ίδιο ισχύει και με τις στάσεις εργασίας.
Ακολουθούν πίνακες για τον υπολογισμό του Δώρου Χριστουγέννων με τους αντίστοιχους συντελεστές ημερομισθίου - μισθού για να μπορείτε να υπολογίζετε το ποσό που θα λάβετε, ανάλογα με τη διάρκεια της σχέσης εργασίας που είχατε.
dik-doro
Δώρο Χριστουγέννων ΟΑΕΔ
Ο ΟΑΕΔ όπως κάθε χρόνο παρέχει στους άνεργους που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας, Δώρο Χριστουγέννων ίσο με το ποσό της τακτικής επιδότησης εάν έχουν πάρει επίδομα από 1 Μαΐου έως 31 Δεκεμβρίου 2014 και αναλογία σε όσους έχουν πάρει επιδότηση για μικρότερη διάρκεια ίση με 3 ημερομίσθια ανά μήνα επιδότησης.
Έτσι και φέτος θα καταβληθεί το δώρο Χριστουγέννων για το 2014 από τον ΟΑΕΔ . Το Δώρο Χριστουγέννων δίνεται στους δικαιούχους από τον ΟΑΕΔ, κάθε χρόνο λίγο πριν ή μέσα στην εβδομάδα των Χριστουγέννων
Το ποσό που δικαιούνται οι επιδοτούμενοι άνεργοι είναι ίσο με το επίδομα ανεργίας εφόσον έπαιρναν το βοήθημα από 1ης Μαΐου μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2014. Εφόσον έπαιρναν επίδομα για διάστημα μικρότερο από το παραπάνω θα δικαιούνται οικονομική ενίσχυση ίση με τρία (3) ημερήσια επιδόματα ανεργίας για κάθε μήνα επιδότησης.
Την ακριβή ημερομηνία καταβολής του δώρου θα την δημοσιεύσουμε όταν υπάρξει ανακοίνωση από τον ΟΑΕΔ
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου