Τροφική δηλητηρίαση: Συχνή κατά την εορταστική περίοδο. Τι να προσέχετε
Άρθρο της Δρος Αναστασίας Μοσχοβάκη
Με την ευρεία έννοια του όρου, οι οξείες τροφικές δηλητηριάσεις, οφείλονται σε δράση τοξικών παραγόντων που εισάγονται οξέως στο σώμα, σχετίζονται με την τροφή και το νερό και επιδρούν βλαπτικά στον οργανισμό, παρουσιάζοντας μία ποικιλία συμπτωμάτων. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι απλά επιγαστρικά άλγη ή αυτοπεριοριζόμενα διαρροϊκά σύνδρομα, μπορεί όμως να εμφανιστεί σοβαρή διάρροια, εμετός, υψηλός πυρετός, επίμονη επιγαστραλγία, αιματηρή κένωση. Η τροφική δηλητηρίαση διακρίνεται σε:

ΟΞΕΙΑ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑ
Πρόκειται για φλεγμονή του γαστρεντερικού σωλήνα η οποία οφείλεται σε παθογόνους μικροοργανισμούς. Ο ακριβής τύπος του παθογόνου μικροοργανισμού ποικίλλει: Ιοί, shigella, σαλμονέλλα, campylobacter, E. Coli, Entamoeba histolytica, yersinia enterocolitica, giardia, lamblia, cryptosporidia, εντεροιοί, vibrios, s. aureus, bacillus cereus, clostiridium difficile, clostiridium perfigens, είναι μερικά μόνο από αυτά!
ΔΥΣΑΝΕΞΙΑ ΣΕ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΩΝ ΤΡΟΦΩΝ
Η δυσανεξία σε συστατικά των τροφών, μπορεί να είναι μικρού βαθμού και να προκαλεί οξεία δυσπεψία με φούσκωμα και τυμπανισμό μπορεί όμως να είναι ιδιαιτέρως σοβαρή, με πόνο τυμπανισμό εμετό διάρροια, όπως συμβαίνει μετά από βρώση ορισμένων ειδών μανιταριών και οστρακοειδών.
Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΤΡΟΦΙΚΗΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗΣ
 
  • Να χρησιμοποιείτε διαφορετικά σκεύη κοπής ωμού και ψημένου κρέατος ή ψαριού. Εάν αυτό δεν είναι δυνατόν να πλένετε καλά τα σκεύη που χρησιμοποιήσατε αμέσως μετά την κοπή των ωμών κρεάτων και ψαριών με ζεστό νερό και σαπούνι.
  • Μην καταναλώνετε ωμά, μισοψημένα τρόφιμα ή μαγειρεμένα τρόφιμα από πλανόδιους πωλητές κατά τα ταξίδια σας.
  • Πλένετε συχνά τα χέρια σας. Τα χέρια πρέπει να πλένονται οπωσδήποτε πριν το φαγητό πριν και μετά την προετοιμασία του φαγητού μετά την αφόδευση και μετά την επιστροφή στο σπίτι από την εργασία.
  • Μην αγγίζετε στόμα μύτη μάτια αυτιά με ακάθαρτα χέρια.
  • Η θερμότητα φονεύει πολλούς παθογόνους μικροοργανισμούς. Βεβαιωθείτε ότι το φαγητό που σας προσφέρεται είναι ζεματιστό ή δεν έχει παραμείνει πάνω από δύο ώρες σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Μην καταναλώνετε αμφιβόλου προελεύσεως, μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα.
  • Συνιστάται αποφυγή λαίμαργης κατανάλωσης μεγάλης ποσότητας φαγητού στο γεύμα, αποφυγή γρήγορου φαγητού και κακού μασήματος της τροφής
Οξέα δυσπεπτικά ενοχλήματα, μπορεί να συνυπάρχουν με αιφνιδίως εμφανιζόμενες σοβαρές νόσους, όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου. Αυτός είναι και ο λόγος, εξαιτίας του οποίου η οξεία δυσπεψία σε άτομα άνω των σαράντα ετών, πρέπει να αξιολογείται ιατρικώς άμεσα. Ο ειδικός έλεγχος που θα στείλει ο μάχιμος κλινικός ιατρός στα σύνδρομα με σοβαρή συμπτωματολογία, προς ακριβή ταυτοποίηση του παθογόνου αιτίου ποικίλλουν, αναλόγως της κλινικής εικόνας, του γενικού status της υγείας του κάθε οργανισμού, αλλά και των επιδημιολογικών χαρακτηριστικών που σχετίζονται με παράγοντες όπως η εποχή, ο τόπος, το είδος του τροφίμου που καταναλώθηκε, οι συνθήκες παρασκευής του τροφίμου.
Το αίτιο της τροφικής δηλητηρίασης και ο τρόπος που το αμυντικό σύστημα αντιδρά, θα καθορίσει και το είδος της ιατρικής αντιμετωπίσεως, η οποία κυμαίνεται και μπορεί να είναι απλή, συμπτωματική παρακολούθηση ή θεραπεία σε ελαφρές περιπτώσεις, ενδέχεται όμως να απαιτείται και ενδονοσοκομειακή νοσηλεία σε πιο σοβαρά περιστατικά, λόγω σοβαρής αφυδάτωσης, ανοσοκαταστολής ή τοξικότατου παθογόνου.
———–
Dr Anastasia Moschovaki Δρ Αναστασία ΜοσχοβάκηΗ ιατρός ειδική παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη (anastasiamoschovaki1.blogspot.com & Κανάλι στο Youtube) έχει εργαστεί επί χρόνια σε νοσοκομεία και είναι επιστημονική σύμβουλος σε εφημερίδες, περιοδικά, τηλεοπτικούς σταθμούς. Έχει καταχωρηθεί στην διεθνή εγκυκλοπαίδεια WHO IS WHO. Διαβάστε περισσότερα
                       
http://enallaktikidrasi.com/2014/12/trofiki-dilitiriasi-syxni-kata-tin-eortastiki-periodo/#ixzz3M89oN2Z1